Voorkom rugklachten bij tuinieren

Tuinieren kan heel ontspannend zijn, toch zijn er nog altijd veel mensen die rugklachten ervaren tijdens of na het werken in de tuin. Hoe rugklachten ontstaan en hoe je verantwoord kunt tuinieren leggen we uit op deze pagina.

Hoe ontstaan rugklachten bij tuinieren?

Spit is een aandoening die vaak voorkomt. Het is een rugpijn die plotseling op komt zetten. Deze pijn bevindt zich laag in de rug en kan uitstralen naar de bovenbenen. Het kan voorkomen bij opstaan in de ochtend of bij het uitvoeren van een specifieke beweging. De term ‘spit’ komt van het werkwoord ‘spitten’, een handeling in de landbouw of tuin. In veel gevallen kan fysieke arbeid in de tuin een goede oefening zijn voor het lichaam, bij overmatige inspanning kun je hier juist het tegenovergestelde mee bereiken.


Zo voorkom je rugklachten bij tuinieren

Hier zijn zes tips om je rug niet overmatig te belasten bij werken in de tuin:

1. Maak je spieren los en warm


Net zoals sporters niet direct op volle snelheid aan de slag gaan, is het goed om in de tuin ook even de spieren los te maken en op te warmen. Zeker in het najaar als het buiten koud is kunnen je spieren snel onderkoeld raken wat de kans op blessures verhoogt. Draag dan ook warme kleding. Schud je gewrichten zachtjes, strek je ledematen uit zonder hier een te hoge druk op te leggen. Het overdreven ‘stretchen’ dat voorheen vaak uitgevoerd werd kan de kans op het scheuren van spieren juist verhogen.

2. Kies voor de juiste steel


Er wordt vaak gewerkt met te korte stelen. Met name harken en schoffels hebben een langere steel nodig dan bijvoorbeeld een bezem. Je moet namelijk af en toe wat extra kracht zetten waarbij de rug veel te verduren heeft. Met een bezem maak je een veegbeweging, een schep duw je recht de bodem in. Bij harken en schoffelen is het verstandig om een lange steel te gebruiken en het gereedschap schuin te houden. Deze schuine hoek maakt de beweging eenvoudiger, er is dan wel meer lengte nodig om afstand te overbruggen.

3. Voorkom overmatig bukken




Veel gereedschap dat je normaal gesproken aan de grond gebruikt is verkrijgbaar met een langere (telescoop)steel. Je hoeft dan minder te bukken. In plaats van een tuinkist om je materialen op te bergen kun je beter kiezen voor een hardhouten tuinkast. Daar kun je heel eenvoudig gereedschap in opbergen. Met een plank of haakjes kun je kleine spullen zonder te bukken uit de tuinkast pakken, gereedschap met steel kun je ophangen. Aan een haak of een zelfsluitende koppeling. Zo behoud je ook meer overzicht dan met een kist vol los gereedschap.

4. Werk niet te lang in de tuin


De agenda is leeg, je hebt de hele dag om de tuin op orde te brengen. Toch moet je zeker niet urenlang werken, het is van belang om je spieren regelmatig rust te geven. Ga even wat anders doen, drink of eet wat. Stratenmakers en hoveniers nemen ook regelmatig een pauze. Dit doen ze niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om hun lichaam wat rust te geven. Zo kun je overbelasting voorkomen.

5. Maak gebruik van een kniekussen


Je kunt niet alle werkzaamheden staand uitvoeren, soms zul je toch door de knieën moeten gaan om kantjes bij te knippen of plantjes te poten. Buk altijd met een rechte rug, rek jezelf niet te ver uit maar ga liever wat dichterbij zitten. Met een kniekussen of matje kun je comfortabel op je knieën leunen zonder je broek vies te maken. Je kunt ook een stuk karton of iets dergelijks gebruiken maar een kussen met demping heeft wel de voorkeur. Zo oefen je namelijk minder druk uit op je knieschijven.

6. Kies voor een hardhouten bloembak


hardhouten bloembak

Je kunt het jezelf heel eenvoudig maken door in plaats van te tuinieren op hoogte van het maaiveld één of meerdere hardhouten bloembakken te plaatsen in de tuin. Die zien er niet alleen prachtig uit, ze zijn ook heel praktisch in gebruik. Als eerste kun je bloemen en andere gewassen snoeien zonder te bukken, daarnaast heb je ook veel minder last van kruisbesmetting omdat de bloembak een afgebakend mini-ecosysteem is. Als je toch graag planten in de volle aarde zet dan zou je gebruik kunnen maken van een oppottafel. Het is ook mogelijk om een inklaptafeltje aan de buitenzijde van je hardhouten tuinkast te bevestigen waar je planten kunt voorbereiden zonder te bukken.

Genezen als voorkomen te laat is

Als je desondanks toch gevoelige plekken hebt probeer ze dan te verkoelen, bijvoorbeeld met ijsblokjes in een washandje. Zo voorkom je direct contact en voelt het ijs niet te koud aan. Koel voor minimaal tien minuten. Als de zwelling niet afneemt en je veel pijn ervaart neem dan contact op met de huisarts.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust even contact met ons op.
Reactie plaatsen