Planten die goed presteren in de schaduw

Veel bloemen en planten houden van zonlicht, toch zijn er ook planten die liever in de schaduw staan. Wanneer (een deel van) de tuin permanent in schaduw staat door omringende bomen of een hardhouten tuinkast, of wanneer er minder dan drie uur zonlicht is op een dag spreken we van ‘schaduwrijk’. Hier zijn 6 planten die goed presteren in de schaduw.

Planten die goed presteren in de schaduw:

1. Bosanemoon


planten die goed presteren in de schaduw

De stervormige bloem ziet er individueel niet zo bijzonder uit, maar als bloemperk is het een frisse en aantrekkelijke aanvulling in iedere tuin. De kleuren zijn wit, lila en roze, na een vroegtijdige bloei in het voorjaar zul je weer een jaar moeten wachten op nieuwe bloemen.

2. Maarts Viooltje


Hoewel deze plant winterhard is, kun je deze ook goed in bloembakken plaatsen of op een balkon. De bloemen komen in het voorjaar, de rest van het jaar blijven de bladeren mooi groen. De kleur van deze viool is donker paars.

Tip: Zijn je favoriete bloemen niet winterhard? Zet ze in een bloembak van hardhout en zet de bak binnen wanneer het gaat vriezen.

3. Longkruid


planten die goed presteren in de schaduw

Dit is een schaduwrijke plant die in de loop van het jaar transformeert. De bladeren in de zomer verdwijnen in de herfst en maken plaats voor nieuwe bladeren die in de koude maanden voor een mooi aanzicht zorgen. De bloemen zijn paars en roze, met bladeren die groen zijn met witte spikkels.

4. Hartlelie


Dit is een populaire schaduwplant, toch zijn er ook soorten die beter tegen de zon bestand zijn. Hoe donkerder het blad, des te beter presteert de hartlelie in de schaduw. De kleuren variëren van lichtgroen tot aan donkerblauw.

Tip: Wanneer je schaduw in de tuin wilt brengen zou je een boom kunnen plaatsen. Een hardhouten tuinkast kan uiteraard ook, die staat mooi en je hebt er aanzienlijk minder onderhoud aan dan een boom!

5. Lievevrouwebedstro


Dit is een kruid dat laag blijft en leuke witte bloemen heeft. Na een regenbui kun je een geur ruiken die lijkt op hooi. Deze plant werd vroeger gebruikt om kwade geesten te verjagen door ze boven de kribbe van een pasgeboren kind te hangen. Dit kruid groeit goed in de schaduw, maar kan ook goed tegen wat meer zon.

6. Zegge


planten die goed presteren in de schaduw

Siergras is ideaal voor mensen die van een verzorgde tuin houden, maar er niet zoveel tijd aan willen besteden. Zegge is een winterharde plant die met slechts een vochtige bodem en verwijderen van dode bladeren de bodem op decoratieve manier bedekt.

Tip: Houd een gieter en ander tuingereedschap binnen handbereik door een hardhouten tuinkast te plaatsen. Zo kun je snel en praktisch de tuin netjes houden.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vagen, of wil je meer info over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen