5 tips voor een sfeervolle tuin

Op het randje van de zomer en herfst kun je buiten genieten van de mooiste dagen die het jaar te bieden heeft. Geniet van de tuin nu het nog kan, met de vijf tips op deze pagina voor een sfeervolle tuin gaat dat zeker lukken!

5 Tips voor een sfeervolle tuin

1. Seizoensplanten samen planten


Er zijn planten die in de zomer hun mooiste kleuren laten zien, en planten die juist in het najaar prachtig gaan bloeien. Door planten met afwijkende kenmerken door elkaar heen te plaatsen in de tuin, zal de tuin er als geheel mooi uit blijven zien. Het hele jaar rond! Wanneer de hortensia’s gaan rusten zal de skimmia juist mooie bloemetjes laten zien. Planten die niet winterhard zijn kun je tijdelijk op een schap in je hardhouten tuinkast parkeren.

een sfeervolle tuin

2. Natuurlijk hardhout


Over hout gesproken; met een hardhouten tuinkast of bloempotten van hardhout creëer je een warme uitstraling op basis van eerlijke materialen. Hout leeft en zal in de loop der tijd van uiterlijk veranderen. Hardhout heeft weinig tot geen bewerking nodig, en gaat zeer lang mee. Zorg bij zowel tuinkasten of hardhouten bloempotten voor een droge ondergrond waar overtollig regenwater kan wegvloeien, anders is er een kans op houtrot aan de basis.

3. Droog onder een overkapping


In Nederland kan een gezellige borrel in de achtertuin uitmonden in een nat pak. Rond de herfst kan het weer zeer onberekenbaar zijn, met een terrasoverkapping heb je daar geen last meer van. Je kunt deze in verschillende materialen aanschaffen zoals aluminium of hout. Kies bij voorkeur voor een semi-transparante overkapping omdat de huiskamer anders behoorlijk donker kan worden. Een inklapbaar systeem kan ook, let er dan op dat de overkapping bij sterke windvlagen ingeklapt blijft.

4. Sfeerverlichting


een sfeervolle tuin

Met de huidige generatie LED lampen kun je energiezuinig en veilig de hele tuin verlichten, dat is erg prettig wanneer de zon steeds vroeger ondergaat. Met een lichtsensor kun je de verlichting automatisch laten inschakelen, met gekleurde lampen en een dimmer functie kun je de sfeer compleet veranderen. Dit kan tegenwoordig heel eenvoudig via apps voor je mobieltje, je kunt daarmee complexe lichtschema’s instellen.

5. Houd het tuingereedschap binnen handbereik


Vanaf pakweg september zullen bomen en planten hun bladeren verliezen om zich voor te bereiden op de herfst en winter. Die bladeren staan niet alleen rommelig in de tuin, een vochtig bladerdek kan kwetsbare planten verstikken waardoor ze kunnen afsterven. Zorg er dus voor dat je altijd een hark, riek en ander tuingereedschap bij de hand houdt. Bewaar ze droog en uit het zicht in een mooie hardhouten tuinkast, dan hoef je niet steeds naar de schuur achter in de tuin te lopen. Gemak dient de mens … en de tuin!

Met deze vijf tips voor een sfeervolle tuin zul je dit najaar nog meer genieten van de tuin! Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen