6 Redenen waarom planten in potten beter zijn

Ga je de tuin vol zetten met allerlei planten, of maak je liever gebruik van potten? In beide gevallen zijn er voordelen en nadelen te benoemen, ditmaal bekijken we zes redenen waarom planten in potten beter zijn dan in de volle aarde.

6 Redenen waarom planten in pot beter zijn

1. Geen kruisbesmetting


Wanneer planten in volle aarde staan is de kans groter dat ziektes worden overgedragen. Gebroederlijk naast elkaar kunnen ziektes zich ontzettend snel verspreiden, waardoor de volledige tuin in mum van tijd in een dorre woestijn kan veranderen. Met potten en bloembakken zorg je dat ziektes niet verder verspreid worden.

2. Altijd optimaal licht


planten in potten

Een kleine keramieken pot of grote hardhouten bloembak met wieltjes kun je eenvoudig verplaatsen. Sommige planten hebben veel licht nodig terwijl andere planten juist in de schaduw moeten blijven staan. Wanneer de plant verplaatsbaar is kun je altijd voor een optimale belichting zorgen. Je moet uiteraard zelf wel in de buurt zijn om even de pot of bak te verplaatsen.

3. Breng variatie in de tuin


Voor sommige mensen is een tuin die er altijd hetzelfde uitziet heel rustgevend, er zijn ook mensen die het juist heel saai vinden om steeds tegen dezelfde inrichting aan te kijken. Met planten in een pot kun de indeling snel veranderen. Zo lijkt het alsof je steeds in een andere tuin staat! Je kunt uiteraard ook de pot of bloembak vervangen voor een compleet ander aanzicht. Denk aan een aangepaste kleur stijl per seizoen.

planten in potten

4. De tuin snel winterklaar maken


Je hoeft natuurlijk niet alle bloemen en planten in potten te zetten, je zou wel de gevoelige plantjes of seizoensplanten in een pot of bloembak kunnen plaatsen. Wanneer het weer verandert kun je ze snel in de tuinkast of schuur neerzetten, of naar binnen brengen om daar lekker warm te overwinteren.

5. Verborgen potplanten


Sommige gewassen nemen de hele tuin over als je niet oppast. Wortels kunnen tot aan de buren en verder reiken, daar maak je niet iedereen blij mee. Door deze planten in een pot te plaatsen en deze vervolgens in te graven kun je de wildgroei tegengaan terwijl ze voor het oog in volle aarde lijken te staan.

6. Andere aarde per pot


Bij een tuincentrum hebben ze allerlei soorten aarde, is dat een slimme marketing truc of maakt het echt wat uit? Een beetje van beide, want per plantje kan er een andere behoefte zijn aan voedingsstoffen, vochtigheid of zuurtegraad. Door de planten te scheiden in potten en bloembakken kun je ze optimaal verzorgen waardoor de tuin er voortaan prachtig bij zal staan!

Je ziet het, een mooie keramieken pot of robuuste hardhouten bloembak ziet er niet alleen mooi uit, ze hebben ook praktisch nut. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen