9 tips voor schaduw in de tuin

Als de donkere wintermaanden voorbij zijn en de zon weer volop straalt dan zijn er nieuwe mogelijkheden in de tuin, maar ook weer nieuwe uitdagingen. Zonlicht is belangrijk voor mensen en voor de natuur, soms hebben we liever wat meer schaduw. Hier zijn 9 tips voor schaduw in de tuin. En ook goed om te weten; in een hardhouten tuinkast is er altijd schaduw!

1. Waarom schaduw belangrijk is

In sommige situaties wil je zoveel mogelijk zon maar niet altijd. Zo is UV-straling in zonlicht gevaarlijk voor de huid als je er te lang aan blootgesteld wordt. Ook niet alle planten kunnen fel zonlicht verdragen. De aarde draait om haar as om de zon, dit betekent dat het licht niet altijd vanuit dezelfde hoek valt. Als je een hoog object in de tuin hebt staan zoals een hardhouten tuinkast dan zie je heel goed hoe de stand van zon steeds anders is.

2. Schaduwdoek

9 tips voor schaduw in de tuin

De meest voor de hand liggende tip is uiteraard een schaduwdoek. Je moet dan eerst drie ankerpunten vinden om het doek aan te bevestigen. Dit kunnen vaste punten zijn of bijvoorbeeld een stevige balkon railing. Laat een schaduwdoek niet onbeheerd achter want als er een stevige wind opsteekt dat kan dit ‘zeil’ voor flinke problemen zorgen. Als je meerdere punten in de tuin bepaalt dan kun je het doek snel verplaatsen op basis van de behoefte.

3. Tuinkast

Een hardhouten tuinkast is niet alleen praktisch aan de binnenzijde, aan de buitenkant heb je schaduw wat ook een uitkomst kan zijn. Je kunt hier bijvoorbeeld planten zetten die niet altijd in de felle zon mogen staan of een waterbak voor je huisdieren of vogels. Dan verdampt het water niet zo snel. Je kunt ook zelf een tuinstoel bij de tuinkast zetten om even in de schaduw van je welverdiende rust te genieten.

4. Boom en hoge planten

Hoge bomen vangen niet alleen veel wind, ze zorgen ook voor schaduw in de tuin. In de herfst vallen de bladeren van de bomen zodat je niet te veel licht verliest en in de lente heb je mooie beschutting door het gebladerte. Een appelboom bijvoorbeeld, daar pluk je later de vruchten van! Een boom met geurige en kleurige bloesem geeft de tuin een prachtige uitstraling.

9 tips voor schaduw in de tuin

5. Planten die groeien in de schaduw

Sommige planten presteren het beste in de volle zon terwijl andere planten juist baat hebben bij schaduw. Door de juiste planten te kiezen kun je ook in een schaduwrijk deel van de tuin prachtige bloemen en planten laten groeien. Dit zijn schaduwplanten die niet altijd in de volle zon hoeven te staan.

  • Kerstroos
  • Kruipend Zenegroen
  • Longkruid
  • Monnikskap
  • Varen

6. Parasol met staande voet

Je kunt een gat in de grond maken voor een parasol, dat ziet er netter uit dan een losse voet. Aan de andere kant kun je een parasol met staande voet eenvoudig verplaatsen. Als je bijvoorbeeld een hardhouten bloembak hebt staan met planten die behoefte hebben aan wat schaduw. Een voet heeft de voorkeur boven de parasol direct in het grasveld prikken. In de eerste plaats omdat je anders de grasmat ruïneert en als tweede omdat de parasol anders kan omvallen of zelfs door wind wordt meegenomen.


7. Zet planten in een bloempot

In plaats van een boompje, plant of bloem in de volle aarde te planten kun je ook kiezen voor kleine bloempotten. Je kunt dan de potten verplaatsen om de schaduw te volgen. Bijvoorbeeld rondom een tuinkast of in de kast als bescherming tegen de zon, maar ook vorst rond de lente.

8. Laat planten sneller groeien

Door de frequentie van licht en donker aan te passen kun je planten ‘foppen’ om te bloeien. Planten ‘weten’ namelijk wanneer ze tot bloei moeten komen op basis van het dag/nacht ritme. Door zelf voor schaduw en zonlicht te zorgen in de tuin kun je planten stimuleren om sneller te groeien en zich beter te ontwikkelen.

9. Plaats een zonnewijzer in de tuin

Een zonnewijzer is een decoratief element in de tuin waar je ook nog de tijd op kunt aflezen. Je treft ze regelmatig aan in parken, maar ook in je eigen tuin is het leuk om een zonnewijzer te plaatsen. Je kunt er kinderen mee leren hoe de aarde om de zon draait en hoe licht en tijd aan elkaar gerelateerd zijn. Verder is het ook gewoon leuk als ornament in de tuin.

Met deze 9 tips voor schaduw in de tuin kun je iedere tuin mooier en aangenamer maken. Wil je een hardhouten tuinkast voor optimale controle over het licht? Stel je eigen tuinkast samen in de online configurator van Hartholt Woodworks of neem contact met ons op voor meer informatie.


Reactie plaatsen