Hoe trek je vogels aan in je tuin?

Hoe trek je vogels aan in je tuin?

Een oud en beroemd gezegde luidt: “In mei leggen alle vogels een ei”, maar is dit eigenlijk wel waar? En hoe kun je vogels naar je tuin lokken om jouw ‘bingo’ lijstje vol te krijgen? Of houd je juist liever vogels uit de tuin, want een hardhouten tuinkast vol vogelpoep ziet er niet echt aantrekkelijk uit natuurlijk. Kortom: alles wat jij moet weten over vogels en eieren in de maand mei lees je op deze pagina.

Leggen alle vogels een ei in mei?

Het gezegde is voluit: "In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de griet, want die leggen in de meimaand niet”. Dit geeft al aan dat niet alle vogels hun nestje maken in de maand mei. Zo kan een bosuil al beginnen in februari, terwijl een kwartelkoning pas in augustus eieren legt. Dit zijn voorbeelden van vogels in het wild, in je eigen tuin heb je vooral te maken met andere vogelsoorten zoals duiven, merels en mussen.

Hoe trek je vogels aan?

Er zijn verschillende manieren om meer vogels naar je tuin te lokken. Hier zijn een aantal beproefde methoden die je kunt inzetten:

 1. Voedingsbronnen: Plaats schaaltjes met vogelvoer, vogelhuisjes en waterbakken in je tuin om vogels aan te trekken.
 2. Diversiteit aan planten: Plant een verscheidenheid aan inheemse planten die bessen, zaden en nectar produceren, wat vogels aantrekt.
 3. Schuilplaatsen: Creëer geschikte schuilplaatsen zoals struiken, bomen en dichte vegetatie waar vogels zich veilig voelen.
 4. Vermijd pesticiden: Gebruik geen pesticiden in je tuin, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor vogels.
 5. Onderhoud: Zorg voor een schone omgeving door regelmatig vogelvoeder- en waterbakken schoon te maken.

Door deze tips te volgen, kun je de tuin interessanter maken voor vogels. Een vogelbad om in te spartelen is ook voor jou als ‘publiek’ prachtig om te zien.

Hoe trek je vogels aan in je tuin?

Hoe weer je vogels af?

Misschien wil je juist geen vogels in de tuin. Als je vogels uit je tuin wilt weren, zijn hier een paar suggesties:

 1. Netten: Plaats netten over fruitbomen of andere planten waar vogels van eten om ze te beschermen tegen vogels.
 2. Vogelverschrikkers: Gebruik afschrikmiddelen zoals reflecterende linten, replica's van roofvogels of bewegende objecten om vogels af te schrikken. Oude CD’s aan een koordje werken ook goed. Of nodig je schoonmoeder eens wat vaker uit!
 3. Geluid: Speel af en toe geluiden af die roofvogels nabootsen of die vogels als storend ervaren.

Vogelnesten in je tuin

Over het algemeen zijn vogelnesten in Nederland beschermd door de wet, vooral tijdens het broedseizoen. Het is bij wet verboden om nesten van beschermde vogelsoorten te verstoren, te vernielen of te verwijderen. Dit geldt ook voor nesten die zich in je eigen tuin bevinden. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en te voorkomen dat je nesten verstoort tijdens werkzaamheden in de tuin.

Als je dus een vogelnest ziet in de appelboom, of boven op jouw hardhouten tuinkast, laat die dan met rust tot de kroost is uitgevlogen. Ook als deze vogelsoorten niet beschermd zijn, is het beter om ze ongemoeid te laten. De schoorsteen is een uitzondering op deze regel, vogelnesten in schoorstenen kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Schakel hiervoor een specialist in.

Vogels ontdekken in jouw tuin

Naast vliegtuigen en treinen zijn vogels ook populair bij de ‘spotting’ hobbyisten. Je hoeft hier niet voor naar het bos, ook bij jou thuis komen regelmatig vogels langs. Wat dacht je van deze vogelsoorten, hoeveel kun jij spotten?

 1. Huismus
 2. Merel
 3. Koolmees
 4. Pimpelmees
 5. Ekster
 6. Houtduif
 7. Turkse tortel
 8. Roodborst
 9. Spreeuw
 10. Vink

Hoe trek je vogels aan in je tuin?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vogels die veel voorkomen in Nederland, maar er zijn nog veel meer soorten te vinden. Vooral tijdens het migratieseizoen vliegen ze vaak over.

Bereid jouw tuinkast voor op vogels

Wil je meer vogels verwelkomen in jouw tuin? Liefde gaat door de maag, zorg voor deze lekkernijen in jouw tuinkast van Hartholt Woodworks. Dan kun je altijd een bakje klaarzetten:

 1. Zadenmix: Een mix van zaden zoals zonnebloempitten, hennepzaad, maïs, tarwe en gierst is aantrekkelijk voor veel vogelsoorten.
 2. Pinda's: Ongezouten pinda's zijn geliefd bij veel vogels, vooral mezen en spechten.
 3. Meelwormen: Vooral insectenetende vogels zoals merels en roodborsten zijn dol op meelwormen.
 4. Vetbollen: Vetbollen zijn een energierijke traktatie voor vogels, vooral tijdens de koudere maanden.
 5. Fruit: Stukjes fruit zoals appels, bessen en rozijnen kunnen vogels aantrekken, vooral merels en lijsters.

Zorg ervoor dat je het vogelvoer regelmatig ververst en dat je het op een veilige plek plaatst. Bijvoorbeeld op een vogelvoeder platform, weg van roofdieren en beschut tegen regen. Bij neerslag kun je kleinere objecten in je tuinkast plaatsen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, of wil je meer weten over onze tuinkasten? Neem dan even contact met ons op. Ook kun je met behulp van onze configurator zien welke tuinkast perfect voor jouw wensen is.


Reactie plaatsen