Huisdieren in je tuin

Huisdieren in je tuin

Huisdieren leven vaak niet alleen in de woning, maar ook buiten, in de tuin. Ieder dier heeft weer een andere verzorging nodig, naast het welzijn van je huisdieren moet je uiteraard ook rekening houden met de omgeving. Een hardhouten tuinkast kan heel goed van pas komen bij het houden van dieren die wel wat frisse buitenlucht kunnen gebruiken. Waarom dat is, lees je op deze pagina. Daarnaast geven we een aantal praktische tips voor huisdieren in de tuin.

Omheining maken in tuin met huisdieren

Het creëren van een huisdiervriendelijke omheining in je tuin is van essentieel belang om de veiligheid en het welzijn van je huisdieren te waarborgen. Hoe kun je dit het beste aanpakken? Kies als eerste het juiste type omheining dat geschikt is voor jouw huisdier. Houd rekening met de grootte en het gedrag van je huisdier bij het kiezen van het materiaal en de constructie van de omheining.

Controleer de hoogte van de omheining om ervoor te zorgen dat je huisdier er niet overheen kan springen. Overweeg daarnaast het ingraven van de omheining wat dieper in de grond als je huisdier graag graaft. Dit voorkomt dat je huisdier onder de omheining door kan graven en zo ontsnapt.

Huisdieren in je tuin

Vermijd het gebruik van giftige materialen, zoals chemisch behandeld hout of bepaalde soorten verf. Zorg ervoor dat er geen scherpe randen of uitstekende spijkers zijn die je huisdier kunnen verwonden. Hardhout is duurzaam en heeft minder chemische stoffen nodig om de condities buiten te trotseren. Controleer regelmatig de omheining op losse onderdelen, scherpe randen of andere potentiële gevaren aan de binnenkant.

Maak de omheining veilig en vrij van mogelijke risico's. Hoewel een omheining belangrijk is, is het altijd noodzakelijk om je huisdieren in de gaten te houden wanneer ze buiten zijn, zelfs in een omheinde tuin.

Schaduw in de tuin

Zorg ook zeker voor voldoende schaduwrijke plekken in de tuin, vooral als je huisdier langere tijd buiten zal doorbrengen. Dit kan een overdekte ruimte, een parasol of natuurlijke schaduw van bomen zijn. Een hoge, hardhouten tuinkast biedt lekker veel schaduw op ieder moment van de dag. Je kunt hier ook een voer- of waterbak neerzetten. Schaduwdoeken zijn ook effectief, daarmee kun je veel schaduw creëren. Let wel op met de wind en zorg voor een stevige verankering van het doek.

Huisdieren in je tuin

Planten die veilig zijn voor huisdieren

Er zijn verschillende planten die over het algemeen als veilig worden beschouwd voor huisdieren. Hier is een lijst met 7 populaire planten die als huisdiervriendelijk worden beschouwd:

  1. Areca-palm (Dypsis lutescens)
  2. Geldboom (Crassula ovata)
  3. Graslelie (Chlorophytum comosum)
  4. Kattengras (Cyperus alternifolius)
  5. Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)
  6. Spinnenplant (Chlorophytum comosum)
  7. Varens, zoals de Bostonvaren (Nephrolepis exaltata)

Luchtzuiverende planten zoals de bamboe palm (Chamaedorea seifrizii), goud palm (Chrysalidocarpus lutescens) en de lepelplant (Spathiphyllum) zijn ook uitstekende opties.

Hoewel deze planten over het algemeen als veilig worden beschouwd, geldt dit niet voor elke diersoort of het individuele huisdier. Het is altijd een goed idee om nieuwe planten langzaam aan te introduceren in de buurt van je huisdier en hun gedrag in de gaten te houden. Als je huisdier tekenen van ongemak of ziekte vertoont na blootstelling aan een bepaalde plant, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts.

Huisdieren in je tuin

Aan de andere kant zijn er ook veel planten die giftig kunnen zijn voor huisdieren. Enkele voorbeelden van giftige planten zijn lelies, azalea's, oleanders, dieffenbachia en de ficus. Het is belangrijk om giftige planten uit de buurt van je huisdieren te houden of ervoor te zorgen dat ze niet kunnen knabbelen aan de bladeren of bloemen. Als je twijfelt over de veiligheid van een bepaalde plant, raadpleeg dan een lijst met giftige planten voor huisdieren of vraag advies aan een dierenarts.

Voer en verbruiksartikelen opbergen

Het is handig als je voer in de buurt kunt opbergen. Het is minder handig als jouw hond of kat dit voer kan pakken wanneer dit niet de bedoeling is. Berg voedsel op in de tuinkast, dan kunnen ze er niet zomaar bij. Let op met bederfelijke waren, zeker in een warme zomer kan het ook in een tuinkast flink heet worden. Aan de andere kant heb je veel minder last van schimmelvorming, vocht of ongedierte in huis.

Naast voer kun je ook denken aan kattenbakvulling, brokken, zaagsel voor de hamsterkooi en nog veel meer. Zo houd je alles binnen handbereik en kun je een voorraadje aanleggen. Meer bergruimte betekent ook dat je gebruik kunt maken van aanbiedingen of dat je in grotere hoeveelheden verbruiksmaterialen koopt. Zo ben je altijd voordelig uit.

Heb je huisdieren die regelmatig buiten vertoeven? Met een hardhouten tuinkast maak je het leuker voor de dieren en eenvoudiger voor jezelf. Kijk op de website voor meer tips over tuinieren en stel je eigen tuinkast samen in de handige configurator. Ook voor hardhouten bloembakken kun je terecht bij Hartholt Woodworks. Heb je nog vragen? Laat het dan gerust even weten en neem contact met ons op.


Reactie plaatsen