bloembak

Renoveren met planten

Een woning renoveren is een grootschalig project dat gepaard gaat met hoge kosten, veel tijd en afval. Daarnaast zijn er allerlei restricties en uitdagingen zoals asbest, monumentale status, erfgrens en ga zo maar door … Soms is een renovatie niet nodig, en kun je met decoratieve elementen jouw huis of tuin een nieuwe look geven. Met een hardhouten bloembak of haagbak van Hartholt Woodworks bijvoorbeeld. Op deze pagina gaan we ‘renoveren met planten’, een verbouwing in jouw tuin zonder sloopafval!

Woning upgrade

Een huis is een grote investering. Als je een huis zoekt, dan kunnen de torenhoge prijzen een obstakel zijn. Als je reeds een huis bezit, dan is onderhoud vaak een beter idee dan verhuizen naar een nieuwe woning. Er is een trend te zien dat mensen meer investeren in luxe meubilair en decoratieve elementen, en minder in de woning op zich. De kosten voor een luxe salontafel liggen lager dan een compleet renovatie traject, en de woonkamer ziet er direct mooier uit. Dit geldt ook voor de tuin. Als je niet zomaar een hekwerk kunt of wilt vervangen, en de gevel is technisch nog in orde, dan kun je met losse elementen de tuininrichting opfleuren. Bijvoorbeeld door bloembakken te plaatsen, of een haagbak voor die oude achtermuur plaatsen. Ook als jouw huis en tuin in topconditie zijn, dan kun je met een strategisch geplaatste hardhouten bloembak of haagbak het verschil maken.

Waarom een bloembak?

Renoveren met planten - hardhouten bloembak

Je kunt planten in de volle grond zetten, of in een bloembak. Een tuin vol bloemen ziet er prachtig uit, maar dit levert wel uitdagingen op. Wat dacht je van:

  • Ongedierte dat de planten opeet of op andere wijze aantast.
  • Kruisbesmetting zoals bladluis die overspringt naar andere planten.
  • Woekerende wortels waarmee planten de hele straat overnemen.
  • Controle over temperatuur, vochtigheid en bodemkwaliteit.

Er is een reden dat planten vaak eerst in potjes worden gekweekt, pas als ze sterk genoeg zijn worden ze verplaatst. Een premium hardhouten bloembak zorgt niet alleen voor bescherming van de planten, het maakt onderhoud eenvoudiger en je kunt er de tuin prachtig mee decoreren. Enkele goed geplaatste bloembakken transformeren het aanzicht van iedere tuin. Naast particuliere woningen geldt dit ook voor horecagelegenheden, musea en andere locaties waar veel gasten komen. Soms dient de bloembak om een gebrek in de tuin te verdoezelen, of het is gewoon een welkome aanvulling op de reeds prachtige omgeving.

Waarom een haagbak?

Hartholt Woodworks is dé specialist op het gebied van hardhouten tuinkasten. Die maken we op maat, van diverse materialen en geheel naar wens van onze klanten. Daarnaast maken we ook bloem- en haagbakken. Als je een tuin snel en effectief een natuurlijke uitstraling wilt geven, dan biedt een haagbak de oplossing. Het voornaamste verschil met een bloembak is de verticale constructie. De planten worden tegen een achterwand geplaatst, waar ze kunnen groeien en bloeien. Dit kunnen traditionele klimplanten zijn, maar dit is zeker niet de enige toepassing. Het is ook mogelijk om de houten structuur in te vullen met kleurrijke bloemen, of hang er kleine bloempotten aan met bloemen of zelfs kruiden.

Renoveren met planten -hardhouten haagbak

Ervaar het met je neus

Naast het aanzicht kun je met planten in een haagbak ook de geur in de tuin beïnvloeden. De verticale inrichting zorgt namelijk voor een goede verspreiding van geurtjes die bloemen afgeven. Naast bloemen kun je hierbij ook denken aan diverse aromatische kruiden en specerijen met een heilzame werking. Kortom, gebruik jouw creativiteit en creëer een tuin die helemaal aansluit op jouw wensen.

Renoveren met planten

Er zijn volop parken in Nederland, er zijn zelfs diverse locaties waar bezoekers betalen om naar professioneel aangelegde tuinen te kijken. Je ziet echter niemand betalen om naar een park vol stenen muren te kijken, hoe vakkundig ze ook gemaakt zijn. Een minpunt van die prachtige tuinen is dat ze vaak zoveel aandacht vereisen dat je ze niet in je eigen achtertuin kunt nabootsen. Met de maatwerk bloembakken en haagbakken van Hartholt Woodworks kun je wel professionele resultaten behalen, maar dan zonder fulltime tuiniers. De truc is om onderhoudsarme elementen te gebruiken. Naast delicate bloemen kun je een haag plaatsen die het hele jaar door groen blijft. Een fruitboom in een hardhouten bloembak ziet er prachtig uit, houd wel rekening met bladeren in de herfst en bloesem in het voorjaar. Daar heb je met een spar of palm geen last van. Kijk dus niet alleen naar wat mooi is, maar ook naar planten die niet zoveel onderhoud vragen. Zo houd je de tuin het hele jaar mooi. Snoeien kan zeer therapeutisch werken, iedere dag bladeren vegen is misschien niet iets waar je naar uitkijkt.

We hopen je hiermee inspiratie te geven om jouw tuin te ‘renoveren’. Bekijk onze website voor alle mogelijkheden of neem contact met ons op voor maatwerk advies.


Reactie plaatsen