Schaduw in de tuin

Wist je dat de zomer niet ieder jaar op dezelfde dag begint? In plaats van een vaste datum te prikken begint de zomer officieel op de langste dag van het jaar. De dag met het hoogste aantal uren daglicht dus. In 2022 is dit 21 juni, soms begint de zomer een dag eerder op 20 juni. De zon heeft in 2022 echter een voorsprong genomen op de kalender met een tropisch weekje aan het einde van de lente. Hoe breng je schaduw in de tuin en waar moet je rekening mee houden als je een hardhouten tuinkast of bloembak in de tuin hebt staan?

 Geniet van zomerse dagen

Schaduw in de tuin

De zon is letterlijk van levensbelang. Zonder die grote vuurbal zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Toch brengt zonlicht ook enkele minpunten met zich mee. Zo kan de Uv-straling van de zon erg gevaarlijk zijn voor de huid en stoffering van tuinmeubilair wordt er vaal van. Daarnaast kan het bloedheet worden in de felle zon, geen wonder dus dat we verkoeling zoeken in de schaduw. Het is overigens goed om te weten dat Uv-straling ook (in mindere) mate aanwezig is in de schaduw. En de onzichtbare stralen schijnen door de meeste kleding heen. Smeer je dus goed in met zonnebrandcrème om je huid te beschermen. Hoe kun je schaduw in de tuin creëren?

1. Schaduwdoek

Dit is een eenvoudig product om snel schaduw te brengen in de tuin, daarnaast kun je een schaduwdoek eenvoudig opbergen in je hardhouten tuinkast als het een dagje bewolkt is. Schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in diverse maten, je hebt een stabiel object zoals een schuur of schutting nodig om ze te bevestigen. Let wel op met harde windstoten, als het betrekt, kun je beter het doek verwijderen. Naast schaduw biedt een doek ook meer privacy in de tuin.

2. Parasol

Eenvoudig te verplaatsen, in- en uit te klappen en decoratief; parasols zijn niet voor niets dé oplossing op terrassen in de horeca. In je eigen tuin bieden ze ook de nodige verkoeling en beschutting. Er zijn modellen met een paal in het midden, er zijn ook zwevende parasols met een voet aan de zijkant. Heb je een hardhouten bloembak in de tuin staan met planten die je niet wilt laten uitdrogen? Dan kun je een parasol voet in de bak plaatsen, vervolgens de parasol en dan vullen met aarde. Zo heb je een beschut bloemenperkje. Naast bloemen zou je hier ook een overdekt kruidentuintje van kunnen maken voor buiten tafelen.

3. Zonnescherm

Schaduw in de tuin

Het oude, vertrouwde zonnescherm is nog steeds een betaalbare en praktische oplossing om te genieten van het buitenleven. Tegenwoordig kun je deze schermen automatiseren met een motor die je weer kunt koppelen aan een smart home systeem. Als je een lichtsensor koppelt dan zal het scherm automatisch uitklappen als de zon op de gevel staat. Met een windsensor zal het scherm juist inklappen als het gaat waaien. Je hebt er dan geen omkijken meer naar, je hoeft alleen te genieten van die verkoelende schaduw.

4. Terrasoverkapping

In tegenstelling tot een zonnescherm is dit een meer permanente oplossing. Een terrasoverkapping staat zeer stabiel, je voegt zo extra woonruimte toe aan de woning. Je kunt de overkapping open houden of met glazen schuifpanelen afsluiten. Je hebt dan optimale controle over de warmte. Een afgesloten terrasoverkapping vormt tevens een buffer tussen buiten en binnen. Je hoeft zo in de zomer minder snel de airco in te schakelen en in de winter bespaar je op verwarming. Daarmee is een terrasoverkapping een luxe waar je energie mee kunt besparen!

5. Tuinkast

Is er een tekort aan hout?

Bij Hartholt Woodworks maken we tuinkasten op maat. Een kast die rechtop staat creëert ook schaduw in de tuin. Dit kan voordeel bieden voor kleinere planten die niet altijd in de volle zon mogen staan. Plaats ze in een pot en verplaats de pot op basis van de schaduwval. Of kweek planten op de zijde waar licht het meest voordelig is voor het specifieke type plant. Sommige planten gedijen het beste in de volle zon, andere juist uit het direct zonlicht of een combinatie van beide. Maak gebruik van de beschutting die een hardhouten tuinkast biedt. Zo kunnen jouw gewassen optimaal presteren.

6. Grasdak

Als het dak hiervoor geschikt is dan kun je kiezen voor beplanting. Dit ziet er niet alleen bijzonder uit, het heeft nog meer voordelen. Een grasdak verbetert afwatering bij regen, het verhoogt de productie van zuurstof en heeft een luchtreinigend vermogen. Een grasdak kan wel zwaar worden, je kunt dus niet op ieder dak zomaar een rol gras leggen. Daarnaast moet de beplanting wortel schieten zonder het onderliggende oppervlak te beschadigen. Laat je informeren door een specialist als je graag een grasdak wilt plaatsen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Reactie plaatsen