Tuininrichting op maat

Kan een tuin te groot zijn? Eigenlijk niet, tenzij je een enorme hekel hebt aan gras maaien natuurlijk. Te klein is een ander verhaal, zeker als je slechts een balkon ter beschikking hebt. Als je in een huis woont met kleine tuin dan kun je met tuininrichting op maat het bruikbare oppervlak behoorlijk uitbreiden. Bijvoorbeeld met een hardhouten tuinkast op maat of één van de andere tips op deze pagina.

Hoe richt je een tuin in?

tuininrichting op maat

Als je een tuin wilt inrichten bepaal dan eerst de afmetingen. Een rechthoekige tuin maakt het proces eenvoudiger, soms zul je wat meer meetwerk moeten verrichten om een compleet plaatje samen te stellen. Maak er ook echt een tekening van, op papier of digitaal. Dit geeft je een goed overzicht van de tuin en mogelijkheden. Vervolgens ga je bepalen welke functies voor jou van belang zijn. Misschien wil je een groot terras waar je een tafel en stoelen neerzet, of je wilt een tuin met zoveel mogelijk bloemen.

Let op met tegels en beton

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de tuin compleet vlak te maken en bijvoorbeeld een hardhouten bloembak met flinke afmetingen te plaatsen. Wij maken uiteraard graag een mooie bloembak op maat voor je, maar houd rekening met de afwatering. Door al die tegels en betonvloeren kan het rioleringssysteem overbelast raken. Bij een flinke regenbui stroomt het water met liters tegelijk in een beperkt aantal afvoerputten waardoor het soms door de afvoer weer naar boven komt. Grond in de tuin waar het water in kan trekken helpt om dit soort problemen te voorkomen. Als je geen groene vingers hebt dan zou je siergras kunnen planten. Dit gras is decoratief en heeft nauwelijks onderhoud nodig.


Er is op zich niets mis met tegels en beton in de tuin, probeer wel een balans te vinden. Planten zijn niet alleen decoratief, groen in de tuin vervult ook andere belangrijke functies.

Tuinkast op maat

Hartholt Woodworks maakt tuinkasten op maat. Met name in kleinere tuinen zal een tuinkast een welkome aanvulling zijn. Een schuur is vaak te groot, een tuinkist biedt relatief weinig ruimte gezien de omtrek van de kist. Een tuinkast is verticaal georiënteerd, dit betekent dat het bouwwerk hoger is dan de lengte of breedte. Zo kun je meer materialen opbergen op een klein oppervlak. Er zijn standaard maten tuinkasten, een hardhouten tuinkast op maat biedt extra voordeel bij het inrichten van de tuin. Zo kan de kast breder of smaller worden gemaakt, ook dieper of minder diep is mogelijk. In combinatie met een schuifdeur kun je zo optimaal gebruik maken van de tuin.


Bloembak op maat

We hebben zojuist al even bloembakken genoemd toen we het risico van tegels en beton hebben aangekaart. Ook een bloembak is op maat te maken op dezelfde wijze als voor onze tuinkasten van toepassing is. Een flinke bloembak neemt uiteraard ruimte in, toch valt het mee als je dit vergelijkt met een rij aan kleine bakjes en potjes die verspreid zijn door de tuin. Met enkele strategisch geplaatste bloembakken richt je een stijlvolle tuin in, ook met wat minder tuinoppervlak. Als je graag wilt weten wat de mogelijkheden zijn met maatwerk tuinkasten en bloembakken neem dan gerust even contact met ons op. Dan gaan we samen passen en meten.

tuindecoraties bloembak

Haagbak op maat

Dan hebben we nog een bijzonder object dat in de meeste tuinen zal passen; een haagbak. Net zoals met een tuinkast het geval is, betreft het hier wederom een verticaal georiënteerd product. Een haag groeit omhoog en vormt een soort ‘groene muur’ waarmee je iedere tuin mooi kunt aankleden. In kleinere tuinen is verticaal denken altijd een goede oplossing. We gaven al eerder aan dat een plattegrond tekenen een goed idee is, vergeet ook niet een schets te maken van de tuin in perspectief. Met een plattegrond vergeet je snel hoeveel verticale ruimte je hebt om in te richten. Denk naast een maatwerk haagbak ook aan hangplanten, een prieel of ‘verticale tuin’ met zakjes of planken aan de gevel of schutting.


Kleiner is fijner

Ook met tuinmeubilair kun je ruimte besparen door meubels te kiezen die minder massief van design zijn of die je kunt inklappen. Een tafel met opbergruimte voor serviesgoed is ideaal en ruimtebesparend. Door meer te doen met minder voorwerpen lijkt de tuin groter dan deze in werkelijkheid is. Zet objecten wat uit elkaar zodat er lege ruimte ontstaat. Ook met hoogteverschillen in de tuin zoals een laag muurtje, een wat hogere bloembak of hoge tuinkast creëer je een meer ruimtelijk effect. Informeer gerust eens naar de mogelijkheden, bij Hartholt Woodworks is maatwerk het enige werk dat we leveren!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Reactie plaatsen