Vogels in de tuin, voer in de tuinkast

“Hé, er staat een vreemde vogel in de tuin!” Nee, het is geen onguur persoon, maar een zwartkeellijster die even wat zaad komt snacken. Als het herfst wordt dan hebben vogels die niet de oversteek maken naar warmere oorden wat hulp nodig om de koude maanden te overleven. Heb je al vetbollen in je hardhouten tuinkast liggen? Met deze 6 tips help je gevleugelde vriendjes en je zult er zelf ook van genieten!

1. Zijn vetbollen goed voor vogels?

Vogels in de tuin, voer in de tuinkast

Er wordt wel beweerd dat vetbollen en pinda kettingen niet goed zouden zijn voor vogels. Ze worden lui van deze verwennerij waardoor ze niet meer zelf hun maaltijd bij elkaar kunnen scharrelen. Dit is niet het geval, vogels die in Nederland blijven zullen instinctief zoeken naar voeding. Je mag ze gerust een handje helpen met voer of een drinkbak, daar worden ze echt niet lui van en ze raken niet overvoed. Het is niet nodig om je eigen voorraadkast te vullen met vetbollen en andere vogel snacks, vul een mandje met lekkernijen en zet deze in je tuinkast. Dan ligt het binnen niet in de weg en vogels of andere dieren kunnen niet snel bij je voorraadje komen.

2. Iedere vogel een eigen menu

Die kwetterende gasten kunnen behoorlijk kieskeurig zijn. Zo houden vinken enorm van zaden. Die kun je aanbieden door ze op de grond te strooien of op een voedertafel te presenteren. Als het waait, kun je een schaal zaden uit de wind zetten, langs je hardhouten tuinkast bijvoorbeeld. Als het regent zet je de schaal even in de kast.

Mussen en Mezen kunnen goed overweg met vetbollen aan een touwtje. Daar gaan ze aan hangen en ze pikken aan het vet en de zaadjes. Merels vinden deze traktatie heerlijk, maar ze zijn te groot en zwaar om aan de bol te gaan hangen. Je kunt de bol ook op een dienblad leggen, eventueel in twee helften gesneden of in kleinere stukjes. Afhankelijk van waar je woont kunnen er ook putters, grote bonte spechten, winterkoninkjes en groenlingen langskomen. Die kunnen ook wel wat extra calorieën gebruiken. Met zaden mix kun je veel soorten vogels verwelkomen en een lekkernij aanbieden. Ze pikken er zelf wel de favorieten uit.

3. Vergeet het water niet

Vogels in de tuin, voer in de tuinkast

Je hoeft geen goed glas wijn te serveren, maar vers water is wel erg prettig voor vogels in de tuin. Een waterbak dient als plekje om water te drinken, maar ook om een bad te nemen. Daarom zul je regelmatig het water moeten verversen. Plaats de waterbak niet te dicht bij het voer, dan is de kans groter dat zowel het voer als het water snel vervuild raakt. Als het vriest dan kun je de waterbak even in de tuinkast parkeren. Dan is het water te koud voor een bad en als het is bevroren dan wordt water drinken lastig.

4. Vogelhuisje

Heb je een tuinhuis of een hardhouten tuinkast in de tuin staan? Dan kun je hier een vogelhuisje aan hangen. Zo bied je vogels een plekje om te schuilen of te rusten. Er zijn diverse modellen en formaten waar andere soorten vogels zich thuis voelen. Je kunt hier ook wat voer in leggen om het droog te houden. Controleer wel regelmatig of het huisje schoon is. Als het vol zit met poep dan is dit niet hygiënisch voor mens of dier.

5. Bloemen houden van vogels

Vogels in de tuin, voer in de tuinkast

Niet alleen mensen houden van bloemen en andersom, ook vogels worden aangetrokken tot planten en bloemen in de tuin. Als je juist geen vogels in je tuin wilt hebben dan is bestrating de beste manier om ze weg te houden. Als de tuin vol staat met planten dan trek je juist vogels aan. Naast planten in volle aarde kun je een hardhouten bloembak prachtig inrichten als ‘hangplek’ voor vogels. Zo kun je de rest van de tuin ook netjes houden.

6. Hoe voorkom je vogelpoep in de tuin?

Je kunt een vogelhuisje ophangen maar een vogel toilet zal niet echt in trek zijn. Hoe verwelkom je vogels in de tuin, maar zorg je ervoor dat je mooie hardhouten tuinkast niet volgepoept wordt? Er zijn duivenpinnen van kunststof of staal. Vogels zullen hier niet gewond door raken, maar ze kunnen niet meer landen op het dak. Er zijn ook minder dreigende manieren om een oppervlak minder aantrekkelijk te maken voor vogels. Vogels houden bijvoorbeeld niet van pepermuntolie of cayennepeper. Als je die rond plekken druppelt of strooit waar vogels niet welkom zijn dan kun je ze op niet-schadelijke wijze ontmoedigen. De kans bestaat wel dat vogels je tuin helemaal links laten liggen.

Wil je info over een hardhouten tuinkast? Neem dan gerust contact met ons op!


Reactie plaatsen