Hardhouten tuinkast of tuinhuis?

Om fijn te kunnen werken in de tuin wil je het tuingereedschap bij de hand houden. Het is ook makkelijk als je planten binnen kunt zetten als het weer even niet meezit, of je wilt de kussens van het tuinset beschermen tegen regen, of de kat van de buren die zijn ‘territorium wil afbakenen’. Daardoor heb je opslagruimte nodig. Er zijn zijn verschillende oplossingen zoals een tuinkist, een schuur, een tuinkast of tuinhuis. Op deze pagina vergelijken we de hardhouten tuinkast met een tuinhuis.

Tuinkast of tuinhuis

tuinkast of tuinhuis
 • Een tuinhuis neemt meer ruimte in dan een kast in de tuin. Als je een heel grote tuin hebt kun je ook meubilair of een fiets in het huisje plaatsen, bij een meer bescheiden tuin is een kast meer geschikt.
 • Over het algemeen wordt een tuinkast dichter bij de woning geplaatst, omdat dit type gebouw minder zicht wegneemt. Een huisje belemmert het zicht, die wordt daarom meestal verder naar achteren geplaatst. Ook hier speelt het oppervlak van de tuin weer een belangrijke rol.
 • Als bergruimte is een tuinhuis geschikt voor met name grotere spullen zoals stoelen, een grasmaaier of een compostbak. Kleinere materialen komen vaak op onbereikbare plaatsen te liggen. Een tuinkast is juist geschikt voor kleinere spullen zoals tuingereedschap en bloempotjes. Met name de verticale vorm maakt het eenvoudig om harken, spaden en rieken op te hangen.
 • Normaal gesproken zal een houten tuinkast geen vensters hebben, een lampje is al voldoende voor donkere dagen. Een tuinhuis heeft wel baat bij ramen zodat er meer lichtinval aanwezig is. Je zult dus moeten opletten met breekbaar glas. Met schuifdeuren creëer je meer lichtinval, zonder een openstaande deur die in de weg zit.
 • Het is makkelijk om een stroomvoorziening aan te leggen bij een tuinhuis, vanwege het licht maar ook elektrische apparatuur, laders etc. Bij een tuinkast is dat van minder belang, dat maakt een kast wat eenvoudiger om te plaatsen. Je kunt toch gebruik maken van stroom door een oplaadbare accu mee te nemen. Daarmee kun je telefoons, tablets en kleine apparaten snel opladen. Een LED lamp met ingebouwde accu en een haak om op te hangen is ook heel praktisch.
 • Er is minder materiaal nodig voor een kast dan voor een huis, daarmee zal een tuinkast goedkoper uitvallen. Je kunt er dan voor kiezen om hardhout te gebruiken, dan heb je een duurzame tuinkast voor een heel redelijke prijs.

 • tuinkast of tuinhuis

  Niet alleen verschillen

  Naast verschillen zijn er uiteraard ook overeenkomsten. Zo ben je niet beperkt tot de binnenzijde, monteer een opklap bankje of tafeltje aan de zijkant. Dan heb je een verhoging die weinig ruimte inneemt. Dat is handig om te verpotten of even uit te rusten met een kop koffie. Je kunt de stijl in beide gevallen mooi laten aansluiten op de omgeving. Speel met kleur, vorm en decoratieve elementen voor een soort ‘camouflage’ effect. De voornaamste overwegingen zijn:
  • Beschikbaar oppervlak en met name de diepte van de tuin.
  • Besteedbaar budget en kwaliteitseisen.
  • Materialen die je droog wilt stallen.
  • Het aanzicht van de tuin als geheel.

  Informeer geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden voor een hardhouten tuinkast.
Reactie plaatsen