Hardhouten bloembakken en andere bijzondere materialen

Bloembakken in de tuin staan niet alleen mooi, ze vervullen ook een praktische functie. Een bloembak is een gecontroleerde omgeving, je hebt geen last van wortelgroei van naastgelegen bloemen en planten, de kans op ziektes is minder en bovendien hoef je bij een hoge bloembak niet te bukken om de planten te onderhouden. De keuze voor het materiaal en de stijl is van grote invloed op de inrichting van de tuin. Zo zien hardhouten bloembakken er heel anders uit dan een bloembak die opgebouwd is uit tegels van keramiek. Laat je inspireren door onderstaand lijstje met bijzondere materialen voor bloembakken.

Kunststof bloembakken

kunststof bloembakken

Je bent doorgaans goedkoop uit met plastic bloempotten en bakken, maar dat is er vaak ook wel aan af te zien. Dat betekent overigens niet dat kunststof per definitie geen plaats heeft in de tuin. Je kunt bijvoorbeeld een plastic pot als voering gebruiken voor een bloembak van een meer poreus materiaal. Ook kun je een seizoensplant in een kunststof pot eenvoudig verwisselen met een winterharde plant die in de tuinkast staat te wachten. Maar als decoratief element in de tuin zouden wij niet snel kiezen voor dit materiaal.

Aardewerk bloembakken

Bloembakken van aardewerk en klei hebben een bijzondere uitstraling, je kunt ze ook in vele verschillende vormen kopen. Afhankelijk van het soort aardewerk kan het materiaal wat poreus zijn. Let op met veel vocht omdat de pot in de winter kan breken bij strenge vorst. Het aardewerk kan geschilderd worden voor meer kleur en bescherming, maar dat hoeft niet. De natuurlijke terracotta bakken en potten zien er bijvoorbeeld ook heel mooi uit zonder verdere bewerking.

Keramiek bloembakken

Dit is een type bloembak met een elegante uitstraling en vaak een bijzondere kleur. Hoewel keramiek vaker wordt toegepast bij bloempotten, kun je ook zeker bloembakken van keramiek kopen. Er zijn diverse vormen en soorten afwerking, van mat naar glanzend en van rustig tot zeer in het oog springend. Let wel op met het verplaatsen en met tuingereedschap, anders loop je het risico dat er stukjes afbreken en dat zou jammer zijn. Ook bij het verplaatsen naar een tuinkast moet je voorzichtig zijn.

Tegels

Laten we ook wat aandacht besteden aan oplossingen die je zelf kunt maken. Zo kun je met tegels een prachtige en unieke bloembak maken. Dit werkt het beste door met een eenvoudige bak van beton of aardewerk te beginnen, en deze te betegelen. Naast losse tegels zou je ook gebroken fragmenten als een puzzel in elkaar kunnen leggen voor een heel bijzonder effect. Let er daarbij wel op dat de voegen goed afgesloten zijn, zodat er geen water in kan sijpelen die de bloembak schade kan toebrengen.

Stenen bloembakken

stenen bloembakken

Met grote stenen kun je een omheining maken in de tuin, bijvoorbeeld als afbakening van een looppad. Door met verschillende hoogtes te werken ontstaat er een heel dynamisch en ruimtelijk geheel. Maak van stenen enkele afgesloten delen die als bloembak kunnen fungeren. Plaats er een worteldoek of voering in zodat wortels niet door de stenen heen naar buiten kunnen groeien.

 Houten borderrol

Een heel eenvoudige optie is een borderrol plaatsen die aan weerszijden netjes aansluit. Je kunt deze rollen in verschillende hoogtes kopen waarmee je mooie hoogteverschillen in de tuin kunt creëren. Ook hier kun je een worteldoek voering toepassen. Goedkope borderrollen worden van zachte houtsoorten gemaakt, houd er rekening mee dat de levensduur hiervan beperkt kan zijn.

 Hardhouten bloembakken

Een bloembak van hardhout is wel een lang leven beschoren, mits de constructie in orde is. Je kunt met dit materiaal veel kanten op, van robuust tot heel elegant. Een voordeel van zelf hardhouten bloembakken maken is de onbeperkte variatie in afmetingen. Zo kun je de bakken perfect afstemmen op de tuin. Je kunt ervoor kiezen om de bloembak op wieltjes te plaatsen, zo kun je ze eenvoudig aan de kant zetten als je dat wilt. Bijvoorbeeld om planten in de winter in de tuinkast te stallen, of bij werkzaamheden in de tuin. Hardhout is van nature vrij zwaar, als het een grote bloembak betreft die gevuld is met veel aarde zal verplaatsen zonder wieltjes lastig worden.

Eenheid in de tuin

Met hardhouten bloembakken en een hardhouten tuinkast creëer je samenhang in de tuin. Je kunt ook een houten tuinkast combineren met potten en bakken van keramiek of een ander materiaal. Iedere bloembak van een ander materiaal en vormgeving zal rommelig overkomen, om dat te balanceren vereist veel inzicht en kennis van tuininrichting.

Hoe ga jij de tuin inrichten met bloembakken? En ga je voor standaard producten of kies je liever voor maatwerk?
Reactie plaatsen