Wat is een haagbak, en welke planten zijn geschikt voor haagbakken?

Naast hardhouten bloembakken zijn er ook haagbakken verkrijgbaar. Het voornaamste verschil is de verticale gaasmat, een opstaand deel waar een haag tegen zal groeien. De haagbak vorm leent zich uitstekend als afscheiding, met een aantal praktische voordelen die we op deze pagina zullen toelichten. Ook geven we enkele tips om planten te onderhouden inclusief de zes populairste haagplanten.

Verticale tuininrichting

Bij de inrichting van een tuin wordt vaak in de lengte en breedte een plan gemaakt, er wordt helaas niet altijd voldoende rekening gehouden met de hoogte. Toch is juiste de verticale ruimte zo belangrijk voor het totaalaanzicht van de tuin. Voor hagen is er een constructie nodig om de plant verticaal te laten groeien, dit kan een hekwerk zijn maar een hardhouten haagbak biedt enkele unieke voordelen. Je kunt deze bak geheel op maat laten maken, de haag staat niet in de volle aarde wat de kans op ongedierte en ziekten flink zal verminderen. Als je kiest voor een haagbak op wieltjes kun je de tuininrichting op ieder moment wijzigen, ook bij snoeiwerk zal een verrijdbare bak erg praktisch zijn.

haagbak

Waar moet je rekening mee houden bij gebruik van een haagbak?

Ten eerste let je natuurlijk op het design. Met een robuuste hardhouten haagbak zorg je voor een mooie en duurzame basis voor iedere haag. Vul de bak met aarde die geschikt is voor de haag, bind de takken aan de opstaande gaasmat en zorg dat takken niet gaan doorhangen door ze regelmatig bij te snoeien. De afvoer van overtollig regenwater is ook van belang, dit kan met speciale hydrokorrels of gaten te boren in de bodem. Informeer naar de beste methode.

Wat zijn de populairste haagplanten?

Er zijn enkele voorwaarden waar een plant aan moet voldoen voor een hardhouten haagbak. Ten eerste zijn het vaak planten met een dicht bladerdek, zodat ze als afscheiding kunnen dienen. Wintergroen kan ook praktisch zijn, zo blijft de privacy het hele jaar door gewaarborgd. Uiteraard moeten de takken lang en hoog kunnen uitgroeien, waarbij wel wat snoeiwerk nodig zal zijn. De populairste haagplanten in Nederland zijn:

haagbak

 
  •  Beukenhaag
  • Conifeer
  • Laurierhaag
  • Liguster
  • Taxus
  • Thuja

  • Let met name op de kleurstelling, en mogelijk verkleuring in het najaar. De vorm van de bladeren en de wijze waarop takken groeien hebben allemaal effect op het aanzicht van het geheel. Begin met een maatwerk haagbak, eventueel in combinatie met hardhouten bloembakken in de tuin voor een bijzonder geheel. Neem voor vragen en advies op maat gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.
Reactie plaatsen