FSC en PEFC keurmerk; wat betekent dat?

Heel lang geleden liepen onze voorouders het bos in met een hakbijl en hakte een mooie, dikke boom om. Dat is allang niet meer het geval, bomen worden nu professioneel gekapt in grote bossen over de hele wereld. Als klant wist je lange tijd niet waar het hout in jouw hardhouten tuinkast vandaan kwam, en ook niet het hout van de schutting, de terrasoverkapping of de tuinmeubelen. Met het FSC en PEFC keurmerk weet je als klant meer over de herkomst van dit hout, en of het op een mensvriendelijke en milieuvriendelijke wijze gekapt en verwerkt is. Op deze pagina kun je meer lezen over het FSC en PEFC keurmerk en waar je op moet letten.

FSC keurmerk

FSC keurmerkDe afkorting FSC staat voor Forest Stewardship Council, het is een organisatie zonder winstoogmerk die gevestigd is in Bonn, Duitsland. Het keurmerk werd in 1993 opgericht in Toronto door 25 participerende landen. Het doel van deze organisatie is het stimuleren van verantwoord bosbeheer, met name in de tropische gebieden. In de FSC standaard worden sociale, economische en milieu belangen ondergebracht. Elk bedrijf dat FSC gecertificeerd hout wil leveren wordt onderzocht door een certificatie instantie. De productie wordt hierbij van het kappen in het bos tot aan het eindproduct nauwlettend gevolgd.

Het FSC keurmerk betekent niet dat de houtsoort van goede kwaliteit is, het laat alleen zien dat de productie volgens de FSC standaarden uitgevoerd wordt. Bij ALLE hardhouten tuinkasten wordt hout met het FSC keurmerk gebruikt.

PEFC keurmerk

PEFC keurmerkDe afkorting PEFC staat voor Endorsement of Forest Certification Schemes, het is een organisatie zonder winstoogmerk die gevestigd is in Genève, Zwitserland. Het keurmerk werd in 1999 opgericht in Parijs door 11 verschillende landen in Europa die samenwerken met ruim 15 miljoen particuliere boseigenaren in Europa en met internationale brancheorganisaties in de houthandel en houtverwerkende industrie. De 35 onafhankelijke certificeringssystemen zijn goed voor meer dan 210 miljoen hectare bos waarmee PEFC maar liefst tweederde van de hoeveelheid gecertificeerd bos vertegenwoordigd.

Hoewel FSC en PEFC in een aantal landen volgens dezelfde standaard werken hebben ze elkaar niet wederzijds erkend. Beide certificaten kunnen als gelijkwaardig aangemerkt worden, wanneer je een hardhouten tuinkast koopt kun je aan de leverancier vragen waar het hout vandaan komt, en of dit hout voldoet aan de certificering.

Is een FSC of PEFC keurmerk verplicht?

Nee, je kunt ook hout kopen zonder FSC of PEFC keurmerk. Het is dan minder eenvoudig te controleren waar het hout vandaan komt, maar dat betekent niet dat hout zonder certificering per definitie slecht is. Vergelijk het met koffiebonen met een “Fairtrade” sticker, het zegt niets over de kwaliteit van het product en een onafhankelijke producent kan zijn eigen, soms zelfs strengere richtlijnen stellen. Ook bij hergebruikt hout kan de oorsprong soms lastig te bepalen zijn. Wanneer je een hardhouten tuinkast op maat laat maken informeer dan vooraf waar het hout vandaan komt, de specialist kan je hier meer over vertellen. 

 
Reactie plaatsen