Nadelen van hardhout

De voordelen van hardhout zijn bekend: Het is een natuurlijk materiaal met een zeer lange levensduur. Het mogelijk om met hardhout enorm veel producten te maken waaronder terras overkappingen, vlonders, schuren en tuinmeubilair. Hardhout is bestand tegen alle weersomstandigheden en kan het hele jaar buiten blijven staan. Het is ook een onderhoudsvriendelijk materiaal waar je lang plezier aan zult beleven. Tot zover het goede nieuws, maar zijn er ook nadelen van hardhout te noemen?

3 nadelen van hardhout

1. Hardhout is duur


Dit is het eerste waar je waarschijnlijk aan zult denken bij nadelen van hardhout. Bij aanschaf is hardhout inderdaad vaak een stuk duurder dan de zachte houtsoorten. Wanneer je voor enkele jaren een kastje of een stoeltje wilt gebruiken ben je dus duur uit. Maar het geheime wapen van hardhout is de lange levensduur, en dan wordt het een heel andere som. Houtsoorten worden ingedeeld in vijf klassen. De laagste klasse V gaat pakweg 5 jaar mee, de hoogte klasse I gaat meer dan 25 jaar mee. Aangezien hardhouten producten niet altijd vijf maal duurder zijn dan producten van zacht hout, kan de prijs/kwaliteitsverhouding van harde houtsoorten toch heel gunstig uitvallen, zeker wanneer het producten voor buitengebruik betreft.

2. Hardhout is niet duurzaam


FSC keurmerk

Loofhout ofwel hard hout groeit in tropische bossen, door ontbossing op grote schaal kan het ecosysteem compleet vernietigd worden. Naaldhout ofwel zacht hout groeit snel en kan snel vernieuwd worden. Daarmee zijn harde houtsoorten slecht voor het milieu. Dit is vroeger in veel gevallen zeker een terechte kritiek geweest, maar tegenwoordig ligt dat toch anders. Het FSC keurmerk heeft veel veranderd in het toezicht op een duurzame houtproductie. Er wordt hierbij gelet op zowel de natuur als de omgeving. Wanneer je in Europa hardhout wilt aanschaffen vraag dan naar het FSC keurmerk. Dat betekent overigens niet dat al het tropische hout zonder keurmerk ook direct foute boel is, je hebt alleen geen objectieve keuring en moet de leverancier vertrouwen.

3. Hardhout heeft onderhoud nodig en kan kromtrekken


nadelen van hardhout onderhoud

Dit vooroordeel geldt vooral voor houten kozijnen ten opzichte van moderne kunststof kozijnen. Het klopt dat kunststof onderhoudsvriendelijk is, de levensduur verschilt per product en samenstelling van het materiaal. Toch kiezen veel mensen graag voor houten kozijnen, maar is dat nog wel van deze tijd? Met hout uit een lagere klasse (met een hoger getal) zijn houten kozijnen niet aan te bevelen, dan kun je inderdaad last krijgen van kromtrekken, scheuren en een kortere levensduur. Met hardhouten kozijnen uit een hogere klasse (met een lager getal) kun je tientallen jaren genieten van prachtige kozijnen die zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Daarnaast heeft hout een aantal unieke eigenschappen die met kunststof niet na te maken zijn.

Dit zijn de drie voornaamste nadelen van hardhout, die bij nader inzien toch niet zo nadelig blijken te zijn. Neem voor meer informatie contact met ons op.
Reactie plaatsen