Kleurgebruik in de tuin

De natuur zit vol met verrassende vormen en kleuren. Door planten, bloemen, bestrating en tuinmeubilair op elkaar af te stemmen, kun je een tuin inrichten die perfect in balans is. Bij kleurgebruik in de tuin moet je dus niet alleen rekening houden met de bloemen, maar ook met andere elementen zoals een hardhouten tuinkast. Op deze pagina bekijken we in het kort het kleurenwiel, we noemen enkele standaard kleurenschema’s en geven aan hoe je de juiste kleur hout kunt kiezen voor gebruik in de tuin.

Kleurgebruik in de tuin: het kleurenwiel

kleurgebruik in de tuin - kleurenwiel

Het kleurenwiel gaat uit van de drie primaire kleuren rood, geel en blauw. Daarnaast komen de mengkleuren oranje, groen en paars. Warme kleuren liggen in het rode spectrum, koele kleuren in het blauwe spectrum. Naast deze kleuren is er ook nog een variatie in verzadiging en helderheid. Verzadiging staat voor de diepte van de kleur, helderheid voor de hoeveelheid wit die aan de kleur wordt toegevoegd. Ook als je geen schilder bent is een kleurenwiel erg handig om in huis (én in de tuin) te hebben.

Kleurgebruik in de tuin: kleurenschema’s

Om alle elementen in de tuin goed op elkaar af te stemmen kun je uitgaan van een standaard kleurenschema. Dat geeft houvast bij het kiezen van bloemen, bestrating, meubels of een houten tuinkast. Voor een rustige tuin kun je dezelfde verhouding toepassen die ook binnenshuis vaak gehanteerd wordt; de 60-30-10 verhouding. Dat betekent een hoofdkleur die 60% van het tuinoppervlak inneemt, een tweede kleur met 30% dekking en 10% voor accenten. Denk bijvoorbeeld aan 60% groen gras, 30% rode klinkers als tuinpad en 10% bloemen met blauwe tinten. Maar het kan ook anders:
  • Complementaire kleuren: Dit zijn kleuren die recht tegenover elkaar staan in het kleurenwiel. Bijvoorbeeld geel en paars, of rood en groen.
  • Gelijksoortige kleuren: Hier kies je voor kleuren die naast elkaar liggen op het kleurenwiel. Denk aan geel en groen of rood en geel.
  • Monochromatische kleuren: Ditmaal kies je voor één kleur met een variatie in tinten. Bijvoorbeeld van van lichtroze naar bordeaux rood. Dit kleurenschema past goed bij een 60-30-10 tuin.
  • Warme kleuren of koele kleuren: Je kunt ook exclusief warme kleuren of juist koele kleuren kiezen, zo kun je bijvoorbeeld ieder seizoen voor een andere kleurtemperatuur kiezen.
  • Triade kleuren: Ook wel de “bonte kermis” genoemd, kies drie kleuren die evenredig verdeeld zijn over het kleurenwiel voor een frisse mix van kleuren.

kleurgebruik in de tuin

Kleuren kiezen voor een houten tuinkast

Tuinmeubilair staat vaak op een terras, los van de planten en bloemen. Een houten tuinkast staat meestal prominent op het grasveld of tegen de schutting. Het is ook een element dat boven de rest van de tuininrichting prijkt. Naaldhout is over het algemeen gesteld lichter van kleur dan hardhout soorten. Toch zijn er onderling flinke verschillen waar te nemen. Padoek heeft van nature een lichte kleur met rood, garapa is ook licht van tint maar neigt meer naar geel. Azobe en tigerwood zijn donker van kleur, met een diep bruine tint. Een flinke hardhouten tuinkast van robinia komt heel anders over dan hetzelfde model kast in angelim hardhout om maar een voorbeeld te noemen. Het contrast met de beplanting bepaalt in welke mate deze elementen eruit springen.

De natuur bekent kleur

De tuinafscheiding bepaalt voor een groot deel de optische ruimte in de tuin. Een lichtgekleurde schutting laat de tuin groter lijken terwijl donkere kleuren de tuin juist optisch kleiner maken. Wil je ruimtelijk of juist knus? De kleuren van de planten en bloemen kunnen per seizoen sterk veranderen, bij vaste elementen zoals een tuinset, tuinkast of tuinhek moet je op voorhand de juiste balans zien te vinden, in combinatie met een grasveld en/of betegeling.

Wil je weten welke impact kleurgebruik heeft op de tuininrichting van jouw tuin? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.
Reactie plaatsen