Hardhouten terras met tuinkast

Een terras met stenen tegels of van beton biedt een aantal voordelen, toch gaat er wat ons betreft niets boven een houten vlonder. Een hardhouten terras gaat lang mee, en heeft een bijzondere uitstraling. Geen plank is precies hetzelfde door de natuurlijke tekening van het hout, wanneer je werkt met de juiste materialen is het ook een onderhoudsvriendelijk terras. In combinatie met een hardhouten tuinkast heb je een tuin die er niet alleen mooi uitziet, maar ook gebruiksvriendelijk is.

Welk soort hout voor een terras?

Er zijn verschillende houtsoorten die gebruikt worden om vlonders van te maken, dit zijn de vier meest voorkomende houtsoorten:

1. Tropisch hardhout


Dit kunnen houtsoorten zijn zoals padoek, azobe of bankirai. Het is met deze planken soms lastig om de herkomst te bepalen, en de kwaliteit kan per leverancier verschillen. Ga dus niet alleen op het soort af en informeer ook naar de certificatie van het hout. Kies voor duurzame teelt en eerlijke producten.

2. Europees hardhout


Niet alle loofbomen groeien in tropische gebieden. Met bijvoorbeeld lariks, eiken en kastanje kun je een prachtig hardhouten terras maken met hout afkomstig uit Europa. Let op het FSC of PEFC keurmerk zodat je er zeker van bent dat het duurzaam geteeld hardhout betreft.

hardhouten terras

3. ThermoWood


Deze planken worden gemaakt van dennenhout, wat een zachtere houtsoort is. Door bewerking met stoom en hitte wordt de levensduur verbeterd, waardoor het meer in de buurt komt van hardhout. Er worden geen onnatuurlijke chemicaliën toegevoegd aan de planken.

4. Composiet hout


Dit zijn planken die gemaakt worden van zestig procent hergebruikte houtvezels en veertig procent hergebruikt kunststof. Het resultaat is een weerbestendig materiaal met een zeer lange levensduur. De planken werken niet, maar missen wel wat karakter.

Hardhouten terras zelf plaatsen of laten doen?

Op zich is het plaatsen van een houten vlonder best goed zelf uit te voeren, je hebt er wel wat tijd en kennis voor nodig. Als je krap zit in tijd, of twee linkerhanden hebt, kun je de constructie beter uitbesteden. Het komt namelijk wel vrij nauwkeurig, en bij een onvakkundige plaatsing kan dit behoorlijk veel invloed hebben op de kwaliteit en levensduur.

hardhouten terras

Overkapping of niet?

Wanneer de kwaliteit van de planken goed is, hoef je daarvoor geen overkapping te plaatsen. Je kunt met een terrasoverkapping wel 365 dagen per jaar droog zitten in de tuin. Wanneer je kiest voor een solide houten overkapping verlies je behoorlijk wat licht, je zou ook voor een constructie met (half)transparante platen kunnen kiezen.

Maak de tuin af met een hardhouten tuinkast

Met een hardhouten terras zul je waarschijnlijk ook meer tijd doorbrengen in de tuin. Dan is het wel handig om het tuingereedschap binnen handbereik te houden. Kies dan voor een hardhouten tuinkast die eenvoudig bereikbaar is, en waar je alle belangrijke gereedschappen kunt stallen. Deze tuinkast kun je van hetzelfde materiaal laten maken als de houten vlonder, maar dat hoeft niet.

Met een houten terras creëer je extra leefruimte in de tuin. Breng meer tijd door buiten en geniet optimaal van jouw woning!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over een hardhouten terras of tuinkast? Neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen