Wat zijn de voordelen van schuifdeuren ten opzichte van klapdeuren?

Een houten tuinkast op maat kan worden voorzien van schuifdeuren of klapdeuren. Hoewel er voor beide systemen voordelen en nadelen te bedenken zijn, blijken schuifdeuren in praktijk doorgaans de beste keuze voor houten tuinkasten. De voordelen van schuifdeuren bij een houten tuinkast, tuinschuur of tuinhuis kun je hieronder lezen.

Voordelen van schuifdeuren

Schuifdeuren hebben geen uitdraai


Een klapdeur heeft altijd ruimte nodig om te openen bij een tuinopbergkast. Wanneer de deur een breedte heeft van bijvoorbeeld 100 centimeter, zal er een ruimte vrij moeten blijven van één vierkante meter. Dat is meestal aan de buitenzijde van de houten tuinkast, wanneer bij een zeer smalle tuin de deur naar binnen moet openen blijft er weinig ruimte over om spullen op te bergen in een houten tuinhuis.

Schuifdeuren zullen niet doorhangen


Klapdeuren worden bij een tuinkast van hout aan scharnieren opgehangen. Door veelvuldig gebruik en het gewicht van een hardhouten deur kunnen deze scharnieren gaan verzakken. Het metaal kan te zwak zijn om de deur te dragen, of het hout van het kozijn kan gaan scheuren of breken. Een houten schuifdeur wordt aan een schuifdeur-rails gehangen waarbij de gewichtsdistributie optimaal is. Dat maakt een schuifdeur ook een stuk duurzamer dan de meeste klapdeuren.

schuifdeuren en klapdeur

Indeling van een houten tuinhuis is belangrijk

Bij een tuinhuis op maat wordt er rekening gehouden met het type deur. Wanneer het een schuifdeur betreft kun je niet de schuifdeur openen over de gehele breedte. Door schuifdeuren over elkaar heen te laten schuiven heb je een maximale toegang tot de tuinkast van hout, je kunt de panelen naar de andere zijde schuiven voor toegang tot de andere zijde van de tuinkast. Met slim ontwerp en het juiste schuifdeursysteem is er altijd een geschikte oplossing te bedenken. Dat is het voordeel van een houten tuinkast op maat.

Hoe maak je een tuinkast met schuifdeur?

Bij het ontwerp van een houten tuinkast op maat wordt direct rekening gehouden met de schuifdeur. Er moet een schuifdeurrails van staal worden geplaatst, en de deur moet voorzien worden van een speciale beugel om in de rails te hangen. Het is van belang dat alle elementen perfect op elkaar afgestemd worden. Daarnaast moet het systeem ook van roestvrij staal worden gemaakt, omdat het tuinhuis of de tuinkast buiten staat. Hout kan niet roesten, inferieure kwaliteit metaal wel. Daarnaast wordt er rekening gehouden met verschillende temperaturen en luchtvochtigheid. Hout heeft andere materiaaleigenschappen dan staal, de deur moet uiteraard het hele jaar door soepel openen en sluiten.

Zijn er ook nadelen aan schuifdeuren in een tuinhuis?

Over het algemeen is een schuifdeur de meest praktische en duurzame oplossing voor een tuinkast, ook bij terrasoverkappingen worden meestal schuifdeuren geplaatst. Er zijn wel enkele aandachtspunten die het noemen waard zijn:

● Een schuifdeur heeft extra ruimte nodig om weg te schuiven. Dit kan een lege ruimte zijn aan de zijkant van de tuinkast, maar dan mag de schuifdeur niet te zwaar zijn om doorhangen te voorkomen. Er kan ook een schuifdeur geplaatst worden met twee losse panelen die achter elkaar door kunnen schuiven.
● Een schuifdeursysteem is vaak wat duurder in aanschaf dan een eenvoudige scharnier deur, maar dat verdien je vaak ruimschoots terug dankzij de duurzaamheid van een goed schuifdeursysteem. Het hangt ook af van de specifieke wensen, zoals een schuifdeur met overlappende panelen.

Voor meer informatie over de voordelen van schuifdeuren kun je contact met ons opnemen.
Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 02 Sep 2021

Wij weten ook nog niet precies of we schuifdeuren of klapdeuren plaatsen in ons tuinhuis. We zijn bang dat er zand in de rails van de schuifdeur komt waardoor deze niet gemakkelijk open en dicht gaat. Ik ga de voor- en nadelen met mijn partner bespreken!

Reactie plaatsen