Tuinverlichting
Rond Kerstmis lijkt de hele wereld plotseling bedekt te zijn met kerstverlichting. Tuinen, huizen, straten en winkels glinsteren en fonkelen tijdens de feestdagen. En daarna? Waarom moet de kerstboom weer zo snel uit de huiskamer? Die gezelligheid mag wat ons betreft veel langer duren. Daarnaast is het ook nog eens een flinke investering voor die paar weken in december. Wat betreft de buitenverlichting hebben we goed nieuws; op deze pagina geven we een aantal tips om ervoor te zorgen dat niet alle decoratie weer een jaar lang in je hardhouten tuinkast verdwijnt. Dat bespaart je ook nog eens heel wat ruimte voor andere zaken!
1. Verlichting, met of zonder kerst
Een kerstboom met lampjes is heel seizoensgebonden, maar tuinverlichting kun je het hele jaar rond gebruiken. Zo kun je op warme zomerdagen tot laat in de avond genieten van de tuin en van elkaars gezelschap. Als je in december lampjes gaat kopen, denk dan even na over de vorm en de kleuren. Verlichting in de vorm van ijspegels ziet er halverwege juli toch een beetje vreemd uit, en allerlei kleurtjes zijn toch vooral geschikt voor feestelijke gelegenheden zoals Kerstmis of carnaval. Er is ook multicolor verlichting verkrijgbaar met warm-wit, koel-wit of kleur met neutrale witte lampjes. Dan kun je met één set vooruit. Bepaal de sfeer op ieder moment en voor iedere gelegenheid.
2. Geschikt voor buiten
De meeste verlichting die geschikt is voor buiten heeft een IP44 keurmerk. Dit betekent dat het product bestand is tegen spatwater. In de praktijk betekent dit een regenbui, onderdompelen in water is niet mogelijk. Soms kom je IP65 tegen, maar voor de meeste situaties is IP44 voldoende. Gebruik geen verlichting met lagere waarden buiten, tenzij het een afgesloten terrasoverkapping betreft. Als je verlichting in een hardhouten tuinkast of schuur wilt monteren, let er dan op of de ruimte waterdicht is en niet vochtig wordt. Kies bij permanente verlichting liever voor wat duurder en beter dan voor veel lichtopbrengst voor weinig geld.
3. Verlicht de vijver
Over water gesproken; als je een vijver hebt, dan kun je deze prachtig verlichten. Zowel op de oever als in het water zul je genieten van lampjes in en rond je vijver. Met een fontein krijg je helemaal een prachtig effect, let er goed op of de producten geschikt zijn voor lage temperaturen. Anders loop je het risico dat de apparatuur stuk vriest en dat zou jammer zijn. Je kunt met struiken of stenen de lichtbron netjes wegwerken. De vijver verlichten is ook veilig in de avond, als er bijvoorbeeld kinderen in de tuin spelen. Of voor jezelf, als die fles wijn toch weer tot op de bodem leeg is …
4. Waar haal je de stroom vandaan?
Als je behoorlijk wat tijd buiten besteedt, dan is het zeker geen overbodige luxe om stopcontacten buiten te installeren. Let hierbij wederom op de IP-waarde van de apparatuur en zorg dat alle kabels en aansluitingen geschikt zijn voor gebruik buiten. Bij het in serie plaatsen van lampen in de tuin moet je rekening houden met de maximale belasting van het centrale stroompunt. Je kunt niet eindeloos verlengkabels gebruiken. Ook mag je de bekabeling doorgaans niet geheel afdekken. Dit lijkt veilig vanwege regen, maar kabels die bedekt zijn kunnen geen warmte afvoeren.
Een alternatief is het gebruik van batterijen. Dit kan met een externe accu zijn of met AA / AAA-batterijen. Led-verlichting is zuinig, als je er veel gebruik van maakt, kies dan bij voorkeur voor oplaadbare batterijen. Je kunt ze eenvoudig bewaren in een hardhouten tuinkast van Hartholt Woodworks, want onze kasten zijn geheel waterdicht. Voor een flinke lichtbron heb je een stroomaansluiting nodig. Als het slechts glinsterende lichtpuntjes betreft, dan kun je met batterijen al een heel eind komen. Uiteraard kun je ook met fakkels of kaarsjes voor sfeerverlichting zorgen. In dat geval moet je uiteraard extra goed letten op brandveiligheid. Een brandblusser in de tuinkast is altijd een verstandige beslissing.
5. LED-strips en draden voor navigatie
Er zijn diverse praktische toepassingen voor tuinverlichting, evenals decoratieve toepassingen. Combineer beide met LED-strips of draden met lampjes om bijvoorbeeld een pad beter zichtbaar te maken. De meeste LED-strips zijn echter niet waterdicht, je zou deze kunnen afdekken met een doorzichtige kap of een buis. Let hierbij weer op dat er voldoende ruimte overblijft voor ventilatie. Een andere mooie toepassing van lichtsnoeren is het uitlijnen van gebouwen. Denk aan de tuinkast, een pergola of terrasoverkapping. Zo worden de contouren van de objecten verlicht, wat een heel bijzonder effect geeft aan je tuin.
Geniet het hele jaar lang van de gezelligheid die tuinverlichting brengt. Zo wordt iedere maand een feestmaand!
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, of wil je een offerte aanvragen? Neem dan even contact met ons op. Bekijk ook gerust eens de mogelijkheden in onze configurator.