Dieren in de tuin

Dieren in de tuin is niet hetzelfde als een dierentuin. In iedere tuin zijn dieren te vinden. Huisdieren, ongedierte en alles wat hier tussen zit. Hoe je omgaat met al deze dieren lees je op deze pagina. Ook geven we tips over producten die je eenvoudig kunt opbergen in een hardhouten tuinkast. Zo heb je geen rommel in huis en hoef je niet meer te zoeken naar een vetbol in de schuur!

Welke dieren leven in jouw tuin?

Wellicht heb je één of meerdere honden rondlopen in de tuin, een poes of een konijntje. Het is ook mogelijk dat katten uit de buurt bij jou op bezoek komen, evenals vogels of ratten die knabbelen aan de vuilniszak. Kortom; er is volop leven in jouw tuin waarvan niet alle beestjes even welkom zijn. Denk aan bladluis of slakken die aan jouw plantjes vreten. Bij alle oplossingen voor dieren in de tuin gaan we voor diervriendelijke methoden en producten waar dit mogelijk is.

1. Eigen hond

De meeste honden hebben behoefte aan ruimte om te ravotten en te rusten. Zeker in de binnenstad is er vaak niet zoveel natuur in de directe omgeving, de tuin kan in dat geval uitkomst bieden. Kies bij voorkeur voor een strak ingerichte tuin met duidelijke afbakening van plekken waar je hond wel of niet mag komen. Leg een zakje met traktaties op een hoge plank van je hardhouten tuinkast zodat je hond er zeker niet bij kan. Geef aan waar je hond mag komen en geef een traktatie als jouw trouwe viervoeter zich aan de regels houdt. Je kunt ook voer en voederbakken stallen in de tuinkast als het gaat regenen.

2. Eigen kat

Dieren in de tuin

Sommige katten kunnen altijd binnen blijven, maar niet allemaal. Als jouw kat in de tuin komt kijk dan wel of je huisdier ook buiten jouw tuin welkom is. Anders zul je de tuin moeten omheinen, wat niet altijd even eenvoudig is. Je kunt een kat aan een halsband met (elastisch) koord laten rondlopen, als er veel obstakels zijn dan kan dit wel gevaar voor verstikking opleveren. Je moet dan altijd in de buurt blijven. Als je een overkapping hebt dan kun je hier een kattenbak plaatsen, je loopt dan wel het risico dat er andere katten op bezoek komen. Hetzelfde geldt voor voederbakjes, als je van huis gaat, is het verstandig voer even te stallen in de tuinkast.

3. Katten uit de buurt

Zoals gezegd zijn veel katten niet bepaald huisgebonden en lopen ze regelmatig andere tuinen binnen. Je kunt ze ontmoedigen met enge stekels op de schutting, maar dit kan gevaarlijk zijn. Daarnaast houden ze katten vaak niet eens tegen. Beter is om wat tuingereedschap binnen handbereik op te bergen in de hardhouten tuinkast en de tuin aan kant te houden. Dus geen bladeren die dienst doen als kattenbak bijvoorbeeld. Er zijn apparaatjes te koop die met een hoge pieptoon katten afschrikken, dit geluid kan echter ook voor mensen hoorbaar zijn.

4. Vreemde vogels

Dieren in de tuin

Naast rare snuiters kunnen er ook vreemde vogels opduiken in de tuin. Vaak zijn deze gevleugelde vriendjes heel prettig om te horen fluiten om je heen. Je kunt ze in de zomer verwelkomen met een vogelbad in de tuin waar je regelmatig vers water in doet. Leg wat vogelvoer klaar en hang in de winter een vetbol aan je tuinkast om de vogels wat extra energie te geven. In de winter kan een vogelbad bevriezen, een fonteintje met stromend water blijft wat langer vloeibaar.

5. Slijmerige slakken

Slakken zijn belangrijk voor het ecosysteem, de slijmsporen die deze kruipende viespeuken maken vinden veel mensen echter niet zo appetijtelijk. Er zijn allerlei huismiddeltjes om slakken een halt toe te roepen zoals koffiedik, eierschalen of cacaodoppen. Ze hebben een hekel aan een scherpe materialen als scherp zand of dennennaalden. Dat kan na de kerstdagen een oplossing zijn. Het is wel zo dat slakken heel goed zijn om de tuin zuiver te maken, helaas kunnen ze in al hun ijver ook planten flinke schade toebrengen.

6. Insecten en ander ongedierte

Welke planten in een grote bloembak?

Heb je een hardhouten bloembak staan met prachtige gewassen? Dan kun je te maken krijgen met bladluis of ander ongedierte. Een natuurlijke manier om van insecten af te komen is het kweken van zeer aromatische planten zoals salie. Daar houden veel insecten niet van. Natuurlijke vijanden zoals wespen en lieveheersbeestjes kunnen bladluis opvreten. Muizen hebben net als vampiers een hekel aan knoflook. Door planten in aparte bloembakken te kweken heb je sowieso minder kans op kruisbesmetting.

Met deze tips houd je de tuin mooi en diervriendelijk. Jouw hardhouten tuinkast is de ideale opbergruimte voor voer, (natuurlijke) bestrijdingsmiddelen en tuingereedschap. Heb je nog geen kast in de tuin? Dan kun je in de webshop direct een maatwerk hardhouten tuinkast samenstellen.


Reactie plaatsen