Komen mijn planten de winter door?

Het kan vriezen, het kan dooien. Winters in Nederland kunnen van heel zacht, zoals in de lente, plotseling omzwaaien naar bitterkoud met een dikke laag sneeuw. Planten in de tuin kunnen hier lang niet altijd goed mee overweg, tuinkasten en bloembakken overigens ook niet. Hoe zorg je ervoor dat planten de winter door komen?

Winterhard zegt niet alles

Planten die winterhard zijn hebben specifieke kenmerken die ze laten overleven onder koude condities. Denk aan wortels die diep genoeg in de bodem groeien zodat vorst aan de grond geen probleem vormt. Of planten die hun bladeren verliezen zodat ze al hun energie kunnen steken in het overleven van de kou. Maar planten kunnen ook bedrogen worden. Bij een zeer zachte winter kunnen planten voortijdig tot bloei komen, om vervolgens de nek om gedraaid te worden door een periode van vorst in februari. Het is daarom zaak om deze planten snel te verplaatsen. Door bloemen en planten in hardhouten bloembakken te planten en niet in de volle aarde kun je ze snel verhuizen naar de schuur of even parkeren in een hardhouten tuinkast. Waarom hardhout gebruiken?

planten de winter door

 

De winter kan genadeloos zijn

Plantenleven is niet het enige dat bescherming nodig heeft in de winter, dit geldt ook voor tuinmeubilair, bloembakken of een tuinkast. Kunststof kan scheuren, aardewerk kan breken, metaal kan roesten. Bij snelle wisselingen in het weer hebben decoraties in de tuin veel te verduren. Hardhout is zeer goed bestendig tegen zowel regen als vorst, en heeft weinig behandeling nodig in de winter. Daarom kun je hardhouten bloembakken gerust buiten laten staan, of een hardhouten tuinkast neerzetten om het tuingereedschap veilig in op te brengen. Niet in de laatste plaats omdat een tuinhark die onder een pak sneeuw ligt levensgevaarlijk kan zijn. Veel materialen hebben moeite om te gaan met het wisselvallige klimaat in Nederland, met hardhout bescherm je de tuin tegen alles wat moeder natuur uit kan delen.

 

planten de winter door

Houd de tuin schoon

Een opgeruimde tuin staat niet alleen netjes, het is ook veiliger en ongedierte houdt niet van orde en netheid. Dus veeg losliggende bladeren op, probeer plassen water te voorkomen en bescherm planten en objecten die gevoelig zijn. Naast regen en vorst kan harde wind ook veel schade aanrichten, door op tijd te snoeien en de tuin winterklaar te maken kun je veel problemen voorkomen. Vergeet ook niet naar de omgeving te kijken. Zijn de dakgoten schoon, en hoe zit het met de hoge bomen in de omgeving? Door de tuin op tijd winterklaar te maken hoef je in de koude maanden niet veel tijd meer te besteden om deze op orde te houden. Zo overleven je planten de winter, wat er ook gaat komen!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, neem dan gerust contact met ons op.
Reactie plaatsen