Welke grond gebruik je in de tuin?

Zand is één van de meest voorkomende stoffen op aarde, toch weten veel mensen er heel weinig van. Hetzelfde geldt voor grond.  Neem nu het verschil tussen tuinaarde en potgrond. Zijn beide geschikt om planten in te kweken? En hoe zorg je dat zand in een hardhouten bloembak vochtig blijft? Dat en meer lees je op deze pagina.

Is tuinaarde geschikt voor potten en bakken?

grond

Tuinaarde is aarde voor de tuin, dat ligt vrij voor de hand. In de tuin kweek je bloemen, planten, groente en fruit. Tot zover klinkt het nog heel vanzelfsprekend. Maar kun je tuinaarde gebruiken in een hardhouten bloembak of stenen bloempot? Nee dus, wat deze aarde is niet geschikt om planten in te kweken. In zonlicht droogt tuinaarde namelijk heel snel uit. Giet je water op de uitgedroogde aarde dan loopt het gewoon over de rand van de bak of pot. Ook mest toevoegen helpt niet. Tuinaarde is namelijk een bodembedekker, geen vruchtbare bron waar planten hun voeding uit halen. Hiervoor heb je namelijk potgrond nodig.

Wat is potgrond?

Potgrond is aarde die bestemd is voor het oppotten van planten. Echt creatief zijn ze niet geweest bij het benoemen van soorten zand, praktisch is het gelukkig wel. Potgrond bestaat uit een combinatie van tuinturf en turfstrooisel. Daar worden nog andere stoffen aan toegevoegd zoals kunstmest, klei en leem. Deze grond is zo belangrijk voor tuinieren dat er sinds 1983 een Internationaal Weekend voor de Potgrond wordt georganiseerd.

Potgrond wordt gebruikt om diverse gewassen zoals kamerplanten, perkplanten, terrasplanten en vaste planten op te potten. In deze grond is voeding voor pakweg zes tot acht weken toegevoegd. Er zijn standaard eigenschappen zoals de verhouding tussen droge stoffen, organische stoffen en het luchtvolume. Dan is er nog de zuurgraad en water-vasthoudend vermogen. Hulpstoffen zijn onder andere stikstof, fosfaat, kali, kalk, magnesium, sulfaat en chloor.

Naast standaard potgrond zijn er ook nog specifieke soorten te onderscheiden:
  • Vijverpotgrond: In deze samenstelling is naast klei ook kunstmest toegevoegd. Het gehalte aan droge stoffen bedraagt 25% met een pH tussen 5,5 en 6,5.
  • Heidepotgrond: Ditmaal is er minder kalk toegevoegd wat zorgt voor een lagere pH-waarde die tussen 3,5 en 5 ligt. Gewassen zoals heide gedijen het beste op meer zure grond.
  • Buxuspotgrond: Ditmaal is er juist meer kalk toegevoegd waardoor de pH-waarde tussen 6 en 7 komt te liggen. Deze potgrond is bestemd voor planten die kalk nodig hebben zoals de buxus, kleine pimpernel en parnassia.

Dan zijn er nog allerlei afwijkende samenstellingen voor diverse soorten toepassingen. Denk aan substraat voor tuinaanleg en aanplanten, daktuinsubstraat, gemengd organisch bodemverbeteringsmiddel, bomenzand of boomschors, om slechts enkele opties te noemen. Substraat is een stof die via een chemische reactie wordt omgezet. Daarbij wordt een enzym als katalysator gebruikt. Dit hoef je gelukkig niet te onthouden, substraat is wel een term die je wellicht zult tegenkomen tijdens het zoeken of winkelen.

Kokosvezels en cacaodoppen

grond

Dus we vullen de hardhouten bloembak of stenen bloempot met potgrond, niet met tuinaarde. Daarnaast zijn er afwijkende samenstellingen waarbij met name de pH-waarde van belang is. Hoe zit het dan met kokosvezels en cacaodoppen die tegenwoordig zo in trek zijn?

Kokossnippers zijn een soort van bodembedekking met een lange levensduur. Ze zorgen dat er minder onkruid naar boven komt en ze zullen minder snel schimmelvorming vertonen dan bij cacaodoppen het geval is. Ook worden ze niet glad na een regenbui. Kokossnippers houden langdurig vocht vast. Ze zijn daarentegen wel vrij voedingsarm, dit betekent dat de potgrond voor de plantenvoeding moet zorgen. Het is daarmee dus geen bodemverbeteraar, maar echt een bodembedekker.

Cacaodoppen hebben ten eerste een karaktervolle uitstraling. Ze gaan ook weer onkruid tegen omdat ze zonlicht tegenhouden wat fotosynthese van onkruid remt. Ze bieden voeding aan de bodem en houden vocht vast voor een betere vochtregulering en gaan ook verdamping van grondwater tegen. Helaas ontstaat er wel relatief snel schimmel op cacaodoppen en als het waait vliegen ze alle kanten uit. Als pad zijn cacaodoppen ook minder geschikt omdat ze na regen glad worden.

Kleikorrels of hydrokorrels komen juist onder in de bloembak te liggen en functioneren als drainagesysteem. Ze nemen water op waardoor vocht gelijkmatig verdeeld wordt over de bodem van de pot. Het is ook mogelijk om deze korrels als bodembedekker te gebruiken, dit zorgt ervoor dat potgrond minder snel uitdroogt.

Ophogen van de bodem

Als je de tuin wilt ophogen of borders met planten wilt maken, dan kun je hier bemeste tuinaarde voor gebruiken. Je kunt deze aarde mengen met standaard aarde die al in de tuin ligt om ze te ‘injecteren’ met voedingsstoffen. Als je niet mengt dan zal de concentratie voeding in de bemeste tuinaarde veel te hoog liggen wat de wortels van je gewassen zal verbranden. Let dus op de juiste verhouding, eventueel kun je aarde zonder extra mest bijvullen.

Bodemverbeteraars

grond

Dan zijn er nog de bodemverbeteraars. Dit zijn producten die afgestemd zijn op specifieke planten zoals rozen. Let altijd op met de verhouding van voedzame stoffen en zorg dat je planten niet overvoedt. Is kunstmest beter of slechter dan organische mest? Wat betreft de ecologische impact kan het één eigenlijk niet zonder het ander. Het is dus niet zo dat ‘kunstmatig’ automatisch ook ‘onnatuurlijk’ betekent. Zo komt er bij de productie van koeienmest veel stikstof vrij. Je zou wel thuis kunnen composteren, dat is naast duurzaam een hobby op zich. Met een compostbak en eventueel wormen kun je zelf aan de slag gaan met natuurlijke bodemverbeteraars. Houd er wel rekening dat niet alles uit de keuken in de bak mag. Zo horen gekookte groenten, brood en koffiepads niet thuis in de compostbak. Tuinafval, koffiedik of mest van planteneters zoals konijnen mogen wel.

We hopen dat je hiermee een goede basis hebt om de beste grond voor je tuin en bloembak te kiezen en dat het zijn vruchten zal afwerpen!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen