Beste ondergrond voor een tuinkast

Een hardhouten tuinkast kan behoorlijk zwaar zijn, om verzakking te voorkomen is het daarom van belang dat de kast op de juiste ondergrond wordt geplaatst. Op deze pagina leggen we uit welke het meest geschikt is, en hoe je deze kunt aanleggen in de tuin.

Belangrijk om rekening mee te houden:

● Plaats een tuinhuis altijd op een harde ondergrond die bestraat is, bedekt is met tegels, beton of een ander type fundering.
● De ondergrond moet waterpas zijn aangelegd en mag niet gaan verzakken.
● Wanneer de ondergrond niet geschikt is voor een hardhouten tuinkast kan dit schade toebrengen aan de constructie en de scharnierende / schuivende onderdelen zullen niet optimaal functioneren.

ondergrond

Hoe maak je de ondergrond voor een hardhouten tuinkast?

Start met het afgraven van ongeveer 25 cm aarde en vul dit vervolgens met geel zand. Maak gebruik van een trilplaat om dit zand te nivelleren. Wanneer deze niet beschikbaar is kan het reeds gevulde gat opgevuld worden met water tot het geheel volledig blank staat. Wanneer het water wegtrekt in de bodem zal het zand inklinken en verharden. Houd er rekening mee dat je de bodem zult moeten afreien om het geheel waterpas te maken. Dit gebeurt met een houten lat.

Wanneer je de ondergrond gaat leggen, bijvoorbeeld tegels, zorg er dan voor dat er altijd minimaal 50 cm verharding aan alle zijden aanwezig is. Wanneer de ruimte beperkt is moet je dus rekening houden met de buitenmaten van de hardhouten tuinkast. Als dit niet het geval is kan opspattend water en zand de kwaliteit van het hout aantasten met als gevolg rotting aan de basis van de tuinkast. De ondergrond kan ook gemaakt worden van gepolierd beton, zolang het maar een materiaal is met een zeer hoog draagvermogen en volledig waterpas kan worden gelegd.

Zelf leggen of uitbesteden?

Zoals je kunt zien is het van groot belang dat de ondergrond helemaal in orde is, wanneer er reeds een bestrating ligt in de tuin kun je vooraf de mogelijkheden met de leverancier van de tuinkast bespreken. Wanneer de ondergrond niet in orde is kan de leverancier ook niet de garantie bieden op het juist functioneren van de tuinkast. Beter voorkomen dan genezen dus, neem gerust even contact op om de mogelijkheden te bespreken. 

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 01 Aug 2019

Ik heb ook eerder meegemaakt dat de grond in mijn tuin verzakte door te zware tuinmeubelen. Goed om te weten dat ik nu beter op de soort ondergrond moet letten. Ik ga volgende week zand bestellen zodat mijn terras opnieuw kan worden bestraat.

Reactie plaatsen