Voordelen van een hardhouten tuinkast in Bangkirai

Er zijn verschillende soorten hardhout, Bangkirai is een populaire houtsoort die gebruikt wordt bij de productie van bruggen, hekken, zwaar tuinmeubilair en hardhouten tuinkasten. Op deze pagina geven we wat informatie over deze prachtige houtsoort.

Wat is Bangkirai?

Dit hardhout is afkomstig van de Shorea Laevis, welke familie is van de Dipterocarpaceae. Deze houtsoort is ook bekend onder de namen Selangan Batu of Yellow Balau. In de handel worden de planken ook vaak “vlonderhout” genoemd omdat ze met name vaak voor de constructie van vlonders gebruikt worden. De benaming wordt regelmatig geschreven als “Bankirai”, zonder de letter “g” dus.

Kenmerken van Bangkirai

bangkiraiDeze houtsoort is zeer zwaar met een volumetrische massa die tussen de 850 KG en 1400 KG per kubieke meter ligt. De structuur is fijn en gelijkmatig met een kruisdraad die sterk aanwezig is. Het draadverloop is beperkt, er zijn weinig noesten en kwasten in het hout te bespeuren. Het draagvermogen ligt erg hoog evenals de duurzaamheid van deze houtsoort. De kleur zal in de loop der tijd veranderen van een geelbruine kleur naar een meer grijze tint.

Waar komt Bangkirai hardhout vandaan?

De bomen bevinden zich met name in Zuidoost-Azië en worden vaak toegevoegd aan andere houtsoorten die onder de noemer “Balau” geëxporteerd worden. Dat komt omdat de hoeveelheden Bangkirai hout dat gewonnen wordt betrekkelijk klein is. Het hout dat bestemd is voor de Benelux komt hoofdzakelijk uit Sarawak en Sabah, twee staten in Maleisië.

Wat maakt Bangkirai bijzonder?

Deze houtsoort is met name in trek vanwege de resistentie voor insecten en diverse schimmels. Dat maakt het zeer geschikt voor gebruik bij bruggen, vlonders, terrassen en uiteraard een hardhouten tuinkast. De specifieke eigenschappen lenen zich uitstekend voor het klimaat in Nederland en België.

Over het algemeen heeft Bangkirai een levensduur van ongeveer 25 jaar dankzij de hoge weerstand tegen splijten en buigen. Houd er rekening mee dat een hardhouten tuinkast gemaakt van Bangkirai wel gevoelig is voor krimp, hier wordt tijdens het ontwerp rekening mee gehouden.
Reactie plaatsen