Duurzaamheidsklassen hout: winterhard hout of niet?

Je hebt afgelopen zomer een prachtige houten tuinkast neergezet, maar als de dagen korter worden en de blaadjes vallen komen de eerste scheurtjes in het hout tevoorschijn. Er zijn vele houtsoorten die ingedeeld worden in vijf duurzaamheidsklassen. Laten we de algemene kenmerken van deze klassen even bekijken, en bepalen welke soorten hout voor tuinkasten het meest geschikt is.

Vijf duurzaamheidsklassen hout

Bij objecten van hout die het hele jaar rond buiten staan zoals een houten tuinkast moet het materiaal uiteraard winterhard zijn. Een tuinstoel kun je binnen laten overwinteren, kasten, schuren en tuinhuizen niet.
  • Duurzaamheidsklasse 5: Onbehandeld hout valt vaak in deze categorie. De levensduur in de open lucht bedraagt maximaal 5 jaar.
  • Duurzaamheidsklasse 4: Houtsoorten als grenen en vuren vallen meestal in deze klasse. De levensduur van deze houtsoorten ligt tussen 5 en 10 jaar in de open lucht.
  • Duurzaamheidsklasse 3: Gewaxt hout en larikshout komen vaak uit in deze klasse. De levensduur van deze categorie ligt gemiddeld op 10 tot 15 jaar in de open lucht.
  • Duurzaamheidsklasse 2: We komen in de hogere klassen terecht waar geïmpregneerd zachthout vaak in valt. De levensduur is vrij ruim in deze klasse, ergens tussen 10 en 25 jaar.
  • Duurzaamheidsklasse 1: Alleen het beste hout verdient het predikaat duurzaamheidsklasse 1 met een levensduur die langer is dan 25 jaar. De meeste soorten hardhout vallen in deze categorie.

Bij alle duurzaamheidsklassen wordt uitgegaan van hout dat niet in contact komt met de aarde. Door vocht kunnen houten constructies aangetast worden met als gevolg een kortere levensduur.

duurzaamheidsklassen

Hardhouten tuinkast

Hoewel geïmpregneerd zachthout en larikshout geschikt zijn om objecten te bouwen die het hele jaar rond in de open lucht staan, geven wij toch de voorkeur aan hardhout. Het is niet noodzakelijk om hardhout te behandelen wat het zeer onderhoudsvriendelijk maakt. Het is mogelijk om de natuurlijke vergrijzing een halt toe te roepen door beits aan te brengen. Die grijze sluier is overigens geen teken van slijtage, de kwaliteit van het hout blijft gelijk. Naast een hardhouten tuinkast kun je ook schuttingen, pergola’s en overkappingen van hardhout maken die winterhard zijn.

Wanneer je langer wilt genieten van houten objecten die het hele jaar buiten staan adviseren we hout te kiezen in de hoogste duurzaamheidsklassen.
Reactie plaatsen