Tuinkast maken van vurenhout

Als we tijdens de kerstdagen rond de kerstboom staan, en uit volle borst zingen “Oh denneboom” staan we eigenlijk om een fijnspar, niet een den. Buiten de kerstdagen om komen we deze houtsoort veel tegen in meubilair, tuinkasten en diverse soorten timmerwerk. Dit hout noemen we vuren, het is een gestandaardiseerde naam voor de Picea abies ofwel fijnspar. Naast de eenvoudige wijze van bewerken heeft vurenhout eveneens een gunstige prijs / kwaliteitsverhouding. Toch is niet elke plank van vurenhout gelijkwaardig. Laten we deze houtsoort eens wat nader onder de loep nemen.

Wat is vuren?

Vurenhout heeft een ruwe tekening met weinig kleurcontrast en een bleke, gele kleurstelling. Na verloop van tijd zal het hout licht bruingeel worden. Deze verkleuring kun je tegengaan door het materiaal af te werken met beits of middels impregneren. In tegenstelling tot grenen is er geen sterke harsgeur waar te nemen.

Is vuren geschikt voor tuinmeubilair en tuinkasten?

Vuren is een zachte houtsoort die niet goed tegen vocht bestand is, daarom wordt vuren vaak vooraf behandeld via impregneren, beitsen, lakken of verven. Toch is vuren wel geschikt voor gebruik onder water zoals voor heipalen. Vurenhout is de meest gebruikte houtsoort in Nederland omdat het voor veel verschillende toepassingen geschikt is. De eenvoudige wijze van bewerken en de aanschafprijs zijn belangrijke factoren voor de populariteit van vuren.

Kwaliteit van vuren tuinkasten

Hoewel vuren soms een wat negatief imago heeft, kan de kwaliteit wel degelijk heel goed zijn. Goedkoop vuren planken hebben doorgaans veel noesten die na uitdrogen kunnen loslaten. Betere kwaliteit vuren planken zijn gecontroleerd op noesten en op algemene duurzaamheid. De beste kwaliteit vuren komt doorgaans uit Noord Europa, dat komt omdat de bomen in het koudere klimaat wat langzamer groeien, wat de dichtheid van de groeiringen fijner maakt.

 

tuinkast vurenhout

Zelf een houten tuinkast maken van vuren?

Je kunt in elke bouwmarkt vuren houten planken kopen voor een zeer redelijke prijs. Helaas betreft het budget hout vaak vuren met veel noesten, en onbewerkt hout. Aangezien een tuinkast dag in en dag uit het Nederlandse weer moet trotseren is het lastig om zelf een hoogwaardige vuren tuinkast te bouwen. De specialist kan een houten tuinkast op maat maken waarbij alleen A-kwaliteit vuren wordt gebruikt die vaak al geïmpregneerd is voor een langere levensduur. Een hardhouten tuinkast zal doorgaans wel duurzamer zijn, dat is een afweging die je zelf moet maken. Neem contact op met de specialist voor meer informatie over het gebruik van vuren bij tuinkasten. 

 
Reactie plaatsen