Kan een hardhouten tuinkast ook op een plat dak?

Een tuinkast van hout zal doorgaans in de tuin worden geplaatst. Tegen de schutting of los in de tuin, houten tuinkasten horen in de tuin te staan toch? Omdat er ook huizen gebouwd worden met een plat dak wordt er regelmatig de vraag gesteld of een tuinopbergkast ook op het dak kan worden geplaatst. Het korte antwoord is “ja”, maar dat is niet het complete verhaal. In dit artikel zullen we enkel mogelijkheden en beperkingen van een tuinkast op maat, voor gebruik op een plat dak toelichten.

Niet alle platte daken zijn gelijk

plat dakDe meeste woningen zijn voorzien van een hellend dak. De afvoer van water speelt een belangrijke rol bij deze vorm. Toch zijn er huizen die voorzien zijn van een plat dak, om praktische redenen of vanwege het design. Schuurtjes en aanleunende gebouwen worden ook vaak gebouwd met een plak dak.

De voornaamste voorwaarde bij een plat dak is het draagvermogen. Wanneer je een houten tuinkast op een plat dak wilt plaatsen moet het dak sterk genoeg zijn dit gewicht te dragen, inclusief de spullen die in de tuinkast worden opgeslagen. Controleer alvorens een tuinkast van steigerhout, of een ander type massief hout te bestellen hoe groot het draagvermogen is.

Houd ook rekening met de waterafvoer. In een tuin wordt het water meestal door de aarde afgevoerd, bij een plat dak moet er een degelijke afvoer van water bestaan. De houten tuinkast mag bijvoorbeeld de afvoer van regenwater op smeltwater van sneeuw niet belemmeren.

Tuinkast in het zicht

Wanneer het platte dak zichtbaar is vanaf de openbare weg kan een houten tuinkast het zicht belemmeren, of te veel aandacht trekken. Houd daar vooraf rekening mee. Een plat dak aan de achterzijde, of beschut door bijvoorbeeld een naastgelegen gebouw is meer geschikt voor een tuinkast. Er kunnen vanuit de gemeente ook specifieke regels bestaan voor het plaatsen van een tuinkast, tuinschuur of opbergkast rond de woning.

Zoals je kunt zien zijn er behoorlijk wat factoren die een rol spelen bij de keuze van de juiste houten tuinkast op maat, zeker bij het plaatsen op een plat dak. Aan de hand van de situatie in de praktijk kan er doorgaans een ontwerp tuinkast gemaakt worden die perfect aansluit op de situatie. Neem daarom voor het plaatsen of bestellen van een houten tuinkast eerst contact op met de leverancier voor advies op maat. 

 
Reactie plaatsen