Zelf een houten tuinkast bouwen? Zo doe je dat!

Kun je zelf een houten tuinkast bouwen? Jazeker, hoewel het resultaat doorgaans niet te vergelijken is met een tuinkast van een professional, kun je zelf ook een tuinkast maken. In dit artikel geven we je alvast wat praktische tips om zelf aan de slag te gaan. Let op; het is geen stap-voor-stap handleiding. Een tuinkast is volgens ons een product op maat, die moet aansluiten op de behoefte van de gebruiker.

Een houten tuinkast bouwen

Dit zijn de onderwerpen die we behandelen:
  • De keuze van het hout
  • De kleur van de houten tuinkast
  • Het ontwerp van de tuinkast
  • De ondergrond en de ventilatie
  • Gebruik van hout in tuinmeubelen
  • De kosten van een doe-het-zelf tuinkast

Kies het juiste hout

Er zijn verschillende soorten hout in de winkels verkrijgbaar. Goedkope houtsoorten zijn doorgaans van mindere kwaliteit, denk bijvoorbeeld aan noesten en kwasten. Daarnaast zijn niet alle houtsoorten geschikt voor gebruik buitenshuis. Het voordeel van hardhout is dat je dit niet hoeft te bewerken. Steigerhout is ook een populaire houtsoort. In de volksmond noemen we het steigerhout maar het zijn gewoon ruwe vuren planken met een kopmaat 32x200. Gebruikte steigerhouten planken zijn dus ,in de bouw, gebruikte ruw vuren planken. Het nadeel van deze planken is dat ze sneller houtrot vertonen. Een goed alternatief zijn de geimpregneerde vuren rabatdelen.

Kleur van de houten tuinkast

De natuurlijke uitstraling van de gekozen houtsoort voor een tuinkast bepaalt een groot deel van de charme. Het is eigenlijk zonde om daar een dikke laag verf op te smeren. Er zijn verschillende soorten hardhout die van zichzelf een specifieke kleur hebben, en een unieke houtstructuur hebben in de planken. Kies voor hout dat past bij het karakter van de tuin. Een lichte kleur heeft een open karakter, donkere kleuren ogen wat “zwaarder”. Indien u toch besluit het hout te gaan behandelen om de natuurlijke uitstraling te behouden ga dan nooit beitsen maar gebruik een geschikte hardhoutolie. Een beits kan er voor zorgen dat het vocht niet weg kan uit het hout en dat kan vervelende gevolgen hebben.

Tuinkast van hout ontwerpen

Een voordeel van hout ten opzichte van kunststof is de vrijheid die je hebt om een tuinkast geheel op maat te ontwerpen. Je werkt met losse planken die je op maat kunt zagen. De basis van de tuinkast met een schuifdeursysteem is van groot belang. Zorg er ook voor dat de onderkant van de tuinkast niet rechtstreeks in contact met de grond staat.

Basis en ventilatie

Het is belangrijk dat een houten tuinkast op een vlakke ondergrond wordt geplaatst die niet kan verzakken. Een vloer van beton is mogelijk, tegels, een op maat gemaakte hardhouten vlonder of een andere solide basis. Daarnaast moet je ook rekening houden met ventilatie. Veel mensen leggen de focus op de tuinkast waterdicht maken en vergeten dat de kast ook ventilatie nodig heeft.

Hout werkt

Hout is een natuurproduct en kan mogelijk reageren op het weer en temperatuur. Met het maken van de tuinkast moet je hier rekening mee houden. Geef hout, waar mogelijk, de gelegenheid om te werken.Wanneer je een ingewikkeld ontwerp voor ogen hebt kun je dit beter laten uitvoeren door een specialist.

Wat kost een houten tuinkast bouwen?

een houten tuinkast bouwenEen tuinkast is een optelsom van veel variabele kosten. De afmetingen, het materiaal, houtolie, gereedschap, ijzeren frames, de ondergrond en (wanneer je het goed doet) is het een arbeidsintensief werk. Zelf een tuinkast bouwen kost uiteraard ook veel tijd. Zie het meer als een hobbyproject dan het besparen van geld. Wanneer je een tuinkast op maat in je tuin wilt plaatsen, maar niet het risico wilt lopen veel geld te verkwisten met een lage kwaliteit tuinkast is het wellicht verstandiger om vooraf contact op te nemen met hardhoutentuinkast.nl. Die kan je eerlijk advies geven.



 

Reactie plaatsen