Wat is hardhout?

Om houten tuinkasten te maken wordt hardhout gebruikt. Hoewel de meeste mensen wel bekend zijn met de term “hardhout” weet lang niet iedereen wat het verschil is tussen deze houtsoorten en hout van andere afkomst. Op deze pagina kun je wat meer lezen over hardhout en waarom het zo geschikt is voor constructies in de tuin zoals tuinmeubilair, schuurtjes, portieken, overkappingen en uiteraard een hardhouten tuinkast.

tuinkast hardhout

Waar komt hardhout vandaan?

De term “hardhout” is doorgaans van toepassing op hout dat afkomstig is van loofbomen, terwijl andere houtsoorten afkomstig zijn van naaldbomen. De term komt van het Engelse woord “hardwood”, ook kent de Engelse taal de term “softwood”. Hoewel je zou verwachten dat “hard” en “zacht” een beschrijving is van de hardheid van het hout is dat toch niet altijd het geval. Loofbomen groeien doorgaans langzamer waarmee het hout harder wordt, toch zijn er wel degelijk loofbomen met hout dat zachter is zoals Balsahout. Aan de andere kant is de taxus een harde en duurzame houtsoort die onder naaldhout bomen valt. Hardhout is daarmee geen term die per definitie de hardheid en duurzaamheid beschrijft.

Tropisch hardhout

tropisch hardhout

Wanneer we spreken van hardhout voor artikelen die bestemd zijn voor buitengebruik, zoals een hardhouten tuinkast zijn dit vaak tropische houtsoorten afkomstig van loofbomen. Balsahout valt daar niet onder, wel houtsoorten als:
  • Angelen Vermelho, geschikt in vochtige situaties en in de grond.
  • Azobe, wordt vaak gebruikt als palen in de grond.
  • Bangkirai, heeft duurzaamheidsklasse 2.
  • Bilinga, met een wat gele tint.
  • Cumaru, overeenkomstig in kwaliteit met Bangkirai.
  • Keruing, goedkoper maar minder duurzaam.
  • Morada, met een zeer donkere kleur hout

En nog vele andere houtsoorten. Bij deze soorten zijn er verschillen in duurzaamheid, kleur en toepassing. Goed hardhout is vaak onderhoudsvriendelijk en hoeft niet gelakt te worden, er zijn wel houtsoorten die meer geschikt zijn voor landen met relatief veel neerslag zoals dat in Nederland en België het geval is.

De prijs van hout en tuinkasten is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit hout en daarmee ook de levensduur. Laat je vooraf goed inlichten over de verschillende materialen, het onderhoud en de mogelijkheden wanneer je een tuinkast op maat laat maken. Klik op onderstaande knop om contact op te nemen. 

 

 

 

Reactie plaatsen