Goede vuren houten tuinkast kopen

Als je tuinmeubilair of een houten tuinkast koopt dan weet je dat het materiaal bestand moet zijn tegen zon, regen, vorst en vocht. De seizoenen en wisselende weersomstandigheden kunnen een mooi object van hout in enkele jaren omtoveren tot een bouwval. Als je kiest voor duurzaam dan koop je een hardhouten tuinkast … toch? Niet altijd, zo kun je bij Hartholt Woodworks ook een luxe vuren houten tuinkast bestellen. Waarom je voor dit materiaal zou kiezen en wat de eigenschappen zijn leggen we uit op deze pagina.

Is vuren hout geschikt voor buiten?

Bomen kun je ruwweg indelen in twee categorieën; loofbomen en naaldbomen. Een loofboom heeft bladeren en groeit langzaam. Deze trage groei zorgt voor een dichtheid van het hout, daarmee is hout van loofbomen uitermate geschikt voor hoogwaardig meubilair. Een naaldboom heeft naalden en groeit relatief snel in een kouder klimaat. Die snelle groei betekent dat de structuur wat minder dichtheid heeft wat kan betekenen dat de levensduur korter wordt. Er zijn echter meer factoren die bepalen wat de kwaliteit van het hout is.

Goede vuren houten tuinkast kopen

Niet alle soorten ‘hardhout’ zijn even hard, er zijn ook zeker verschillen tussen hout van naaldbomen zoals vuren hout. Hartholt Woodworks maakt voor tuinkasten gebruik van Noord-Europees vuren. Deze bomen groeien in een wat koeler klimaat dan bomen uit Midden-Europa met als gevolg een langzamere groei en hogere dichtheid. Het hout is dus ‘harder’ en minder gevoelig voor weersinvloeden en vocht. Daarnaast zijn er verschillende klassen in kwaliteit te onderscheiden. Goedkope bouwmarkt en doe-het-zelf producten worden ontwikkeld op prijs, kwaliteit is van ondergeschikt belang. De houten planken zullen minder robuust zijn en meer noesten of kwasten vertonen. Per plank kun je ‘geluk’ hebben, maar echte garanties zijn niet te maken. Je krijgt waarvoor je betaalt. Dit hoeft geen bezwaar te zijn, maar als je op zoek bent naar een duurzame hardhouten tuinkast dan kun je beter voor een wat betere kwaliteit gaan.

Is vuren hout duurzaam?

Bij hardhout wordt al snel gedacht aan hout uit het tropisch regenwoud. Daar verdwijnt het bos in hoog tempo omdat de vraag hoger ligt dan nieuwe aanwas van bomen. Er is wel degelijk verantwoord hardhout te koop met FSC-keurmerk, daarnaast heeft hardhout vaak een langere levensduur. Vuren groeit snel, dit maakt het tot een hernieuwbaar product. De oppervlakte aan bos neemt niet af maar juist toe. Denk aan de grote hoeveelheid kerstbomen die ieder jaar weer verkocht worden. Het volgende jaar staat er weer een nieuwe voorraad klaar. Noord-Europees vuren uit beheerde bosbouw is hernieuwbaar, van hoge kwaliteit en betaalbaar. Om de levensduur te verlengen wordt dit hout geïmpregneerd.


Vuren hout voor buiten impregneren

Bij impregneren worden natuurlijke eigenschappen van een materiaal veranderd door een andere stof toe te voegen. Denk maar aan een spons. In droge toestand is de spons hard en poreus, door de spons in water te leggen wordt deze zacht en flexibel. Zacht hout heeft een lagere dichtheid, de ruimte tussen de houtvezels zijn in onbehandelde toestand gevoelig voor vocht. Door de planken vooraf te impregneren worden ze veredeld en sterker gemaakt. 

Er zijn 3 manieren om hout te impregneren:

  1. Druk: De planken worden in een hogedrukketel behandeld. De ketel wordt vacuum getrokken en onder druk geplaatst. Zo wordt impregneermiddel in het hout geperst. Dit proces wordt herhaald tot het hout niet langer impregneermiddel opneemt. Deze behandeling gaat niet geheel tot in de kern, maar het beschermt wel tegen vocht en schimmel.
  2. Dompelen: Hierbij worden de planken direct in een vloeistofbad gelegd. Als de planken nog vers zijn dan ligt het vochtgehalte dermate hoog dat er weinig impregneermiddel wordt opgenomen. Gedroogd hout neemt meer impregneermiddel op. Dit maakt dompelen een minder betrouwbare methode.
  3. Achteraf impregneren: Je kunt goedkoop vuren zelf impregneren met beits dat in het hout intrekt. Dit is een tijdrovende klus en de hoeveelheid beits die nodig is om onbehandeld hout geschikt te maken voor buiten ligt dermate hoog dat het niet langer kosteneffectief is.

tuinkast of tuinschuur

Hartholt Woodworks maakt gebruik van hoogwaardig Noord-Europees vuren om tuinkasten voor gebruik buiten te bouwen. Als je deze producten af en toe met beits behandelt dan kun je ook van deze producten een lange levensduur verwachten.

Mag je geïmpregneerd hout als stookhout gebruiken?

Impregneermiddelen zijn niet geschikt om te verbranden, je moet afvalhout dat geïmpregneerd is dus niet als stookhout gebruiken. Bij onbehandeld hout is dit wel mogelijk. Verf van de oppervlakte schuren is niet voldoende want het impregneermiddel dringt diep door in de vezels. Je kunt dit hout beter afvoeren voor professionele verwerking, of gebruik het zelf om leuke projectjes in huis mee te realiseren. Onderzetters en dergelijke gebruiksvoorwerpen zijn mogelijk, maar let op met objecten die in aanraking komen met voedingswaren vanwege het impregneermiddel.

Een goede vuren houten tuinkast kun je kopen bij Hartholt Woodworks. Op de website vind je een tuinkast configurator of neem contact op voor een maatwerk kast.


Reactie plaatsen