maatwerk

Hout op maat

Ruimtelijke indeling is een vak. Om iedere vierkante meter op de voordeligste wijze in te richten is er veel kennis en expertise nodig. Voor veel mensen is hun eigen tuin een plekje om zelf aan de slag te gaan. Wellicht in samenspraak met een tuinarchitect, een hovenier of een meubelmaker. Als je een tuin wilt inrichten dan kun je met producten van hardhout een uitstekend raamwerk creëren in iedere tuin. Wat je met ‘hout op maat’ kunt bereiken leggen we uit op deze pagina.

Hout in de tuin

hout op maat

Wat is het verschil tussen een plant en een boom? Een boom is een plant, maar dan met een stam. Andere planten hebben een stengel. De stam is van hout, een hard materiaal dat aanzienlijk minder flexibel is dan de meeste stengels van planten. In de praktijk zijn de grenzen soms lastig te bepalen, zo is bamboe een soort gras en geen houtsoort. Ook bij bomen zijn er veel onderlinge verschillen. Loofbomen leveren meestal hardhout op terwijl naaldbomen vaak zachtere houtsoorten opleveren. Hardheid en duurzaamheid zijn nauw met elkaar verbonden. Harde houtsoorten, zoals deze in tuinkasten en bloembakken van Hartholt Woodworks worden gebruikt, lenen zich uitstekend voor buiten. Zachtere houtsoorten zoals vurenhout zijn meer geschikt voor binnen omdat de structuur meer poreus is.

Hout leeft niet, maar werkt wel

Een boom heeft een stam, na het rooien wordt hier hout van gemaakt. Een houten plank zal niet uitgroeien tot een nieuwe boom. Dit betekent niet dat hout permanent hetzelfde zal blijven. Het is een natuurlijk materiaal dat door externe omstandigheden zal veranderen. Dit wordt ook wel ‘werken’ genoemd. Door planken tijdens de productie te impregneren of achteraf te beitsen is het mogelijk om de integriteit van het hout langer in stand te houden. Ook hierbij kun je duidelijk het verschil zien tussen een goedkope tuinkast en een premium hardhouten tuinkast. Een kast vervaardigd uit een hoogwaardig materiaal kan de elementen beter doorstaan. Water, zonlicht of ongedierte hebben minder effect op hardhout. Dit betekent overigens niet dat er geen transitie plaatsvindt. Zo is er de bekende ‘grijze sluier’ die kan ontstaan bij tuinafscheidingen, schuren, tuinkasten of hardhouten bloembakken. Dit is geen indicatie van slijtage, maar van een natuurlijk proces in het hout. De structurele integriteit blijft gelijk, alleen de zichtbare kenmerken veranderen. Dit maakt houten objecten juist heel aantrekkelijk omdat ze een reflectie zijn van de natuur om het hout heen.

Hout op maat

hout op maat

Bij Hartholt Woodworks kun je hardhouten tuinkasten en bloembakken bestellen met standaard afmetingen. Ook hierbij zijn er diverse opties om uit te kiezen. Standaard betekent echter niet lopendebandwerk want ieder product wordt op bestelling vervaardigd. Als er specifieke wensen zijn dan is het mogelijk om maatwerk houten producten te bestellen. Denk aan een tuinkast die precies in een hoek van de tuin moet passen of een bloembak die aansluit bij de stijl van een gebouw of bedrijf. Er komen ook heel andere aanvragen binnen zoals een border met plantenbak of juryhuisjes.

Hardhout is zwaar hout

Een object van hardhout kan behoorlijk zwaar worden. Dit heeft als positieve eigenschap dat bijvoorbeeld bakken of kasten zeer stabiel staan en niet snel zullen vervormen. Er is wel een vlakke basis nodig met een hoge draagkracht. Zo kan een betonplaat of gietbeton als ondergrond dienen voor een hardhouten tuinkast. Naast de productie van houten objecten denken we graag mee over de wijze waarop het product geplaatst moet worden.


Een bekend probleem bij lagere kwaliteit tuinkasten is het slijten van de scharnieren. Zware deuren gaan uit hun gelid hangen waardoor ze niet langer goed afsluitbaar zijn. Daarom is het beter om schuifdeuren te plaatsen. Het gewicht wordt dan optimaal verdeeld wat ten goede komt aan de levensduur. Daarnaast heeft dit ook voordeel voor het gebruik. Een schuifdeur heeft minder ruimte nodig bij openen, een scharnierdeur zou in een nauwe omgeving niet voordelig zijn. Zo zijn er een aantal praktische overwegingen om voor maatwerk houten producten te kiezen.

Hoe werkt hout op maat?

De eerste stap is het inventariseren van de wensen vanuit de klant, daarnaast worden de mogelijkheden die de beschikbare ruimte biedt in kaart gebracht. Door te informeren vanuit onze kennis en ervaring kunnen er nieuwe oplossingen ontstaan waar de klant niet eerder aan had gedacht. Op basis van de voorkeuren en mogelijkheden wordt vervolgens een eerste schets gemaakt, die wordt uitgewerkt tot definitief ontwerp. De materiaalkeuze wordt bepaald en de productie kan van start gaan. De plaatsing is ook een belangrijke stap in het proces. Zo moet er een toegang zijn tot de eindbestemming. Een grote tuinkast kan niet altijd door een smalle poort in de achtertuin gemanoeuvreerd worden. Gelukkig zijn er altijd oplossingen te bedenken voor dit soort uitdagingen. Ben je op zoek naar een specialist in maatwerk houten objecten voor in de tuin? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Hartholt Woodworks.


Reactie plaatsen