Komt hout uit Oekraïne?

Sinds de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is uitgebroken zijn er grote tekorten aan allerlei grondstoffen. Dit valt samen met een wereldwijde economische crisis die voor een groot deel te herleiden valt naar de Corona pandemie. Daarnaast is er ook nog eens een woningtekort wat voor andere problemen zorgt in de maatschappij. Wat heeft dit te maken met onze maatwerk hardhouten tuinkasten? Misschien wel meer dan je denkt, op deze pagina lees je er meer over.

Domino-effect

COVID-19 heeft laten zien dat een microscopisch klein virus de wereld op z’n kop kan zetten. Naast de directe schade zijn er namelijk ook veel verwante problemen die nog steeds niet zijn opgelost. Zo heeft de productie van goederen en grondstoffen lange tijd stilgelegen, de tekorten die zijn ontstaan kunnen niet direct worden opgelost. De inflatie zorgt voor hogere prijzen, een tekort aan personeel legt druk op werkgevers wat met een hoger salaris niet zomaar opgelost kan worden. Dan is er nog die oorlog die niet alleen veel slachtoffers maakt in het oorlogsgebied, maar ook sociale en economische impact heeft in onze regio. Het voelt natuurlijk een beetje raar om te klagen over een tekort aan chocoladeletters (Tony’s Chocolonely gaf aan dit jaar de productie voor de goede Sint niet te halen) maar kleine problemen zijn nog steeds problemen. Bij Hartholt Woodworks maken we ons bijvoorbeeld zorgen over de houtvoorraad die we nodig hebben om hardhouten tuinkasten mee te maken.

Komt hout uit Oekraïne?

Komt hout uit Oekraïne?

Dat zonnebloemolie opeens zo duur is geworden is niet zomaar een verzinsel van bedrijven. Ruim 80 procent van ruwe zonnebloemolie komt namelijk uit Oekraïne, of beter gezegd ‘kwam’ uit Oekraïne. En Nederland is veruit de grootste importeur van deze olie in Europa. Een groot deel hiervan wordt verwerkt in andere producten en is bestemd voor de export, zonder olie loopt de Nederlandse economie vast. Er komen nog meer producten uit Oekraïne én Rusland waaronder gas voor de verwarming en industrie, maar ook hout om allerlei zaken mee te bouwen. Constructiehout voor woningen bijvoorbeeld of hoogwaardig hardhout voor onze tuinkasten.

Er is veel bos in Europa, en groeien zelfs meer bomen nu dan in de middeleeuwen. Ontbossing is zeker een probleem in sommige gebieden van de wereld, maar gecontroleerde bosbouw heeft de bosbouw in de wereld veel deugd gegaan. Een deel hiervan is gecontroleerd hout dat door organisaties als FSC gecertificeerd wordt. Europees zacht- en hardhout is van hoge kwaliteit en daarmee gewild. Oekraïne levert een flinke bijdrage aan de houtvoorraad, er wordt zelfs meer hout geëxporteerd dan er gekapt wordt!

Hardhouten tuinkasten van gecontroleerde herkomst


Er komt meer hout uit Oekraïne dan er gekapt wordt … waar komt dit hout dan vandaan? Een deel van het export hout betreft hergebruikt hout dat voorheen werd gebruikt voor boerderijen en landhuizen. Verlaten panden worden ontmanteld en hergebruikt in bijvoorbeeld meubilair of kasten. Daarnaast wordt er helaas ook nog steeds veel hout illegaal gekapt. Bij Hartholt Woodworks vinden we het belangrijk om ‘eerlijk’ hout te gebruiken. Dat is beter voor het milieu, maar ook voor de mensen die in de houtindustrie werken. Omdat we maatwerk houten tuinkasten bouwen moeten we ons best doen om hoogwaardige houten planken in te kopen die verantwoord zijn.

Gevaarlijk hout

Naast de milieuaspecten en ethische kant van het verhaal is er ook nog vervuild hout in Oekraïne. De grootste kernramp ooit, naast de atoombommen op Japans grondgebied, is natuurlijk Tsjernobyl. De ecologische impact van deze ramp is nog steeds merkbaar in de regio. Dit betekent dat er grote delen bos zijn met hout dat tot op de dag van vandaag getest moet worden op kernenergie. Dit zijn vele hectares bos met prachtig hout dat helaas levensgevaarlijk is en niet in de handel mag komen. Omdat we bij Hartholt Woodworks kleinschalig inkopen kunnen we gelukkig wat meer controle toepassen dan bij de grotere spelers op de markt het geval is, we merken wel dat de prijzen flink stijgen.

Komt hout uit Oekraïne?

Wordt hardhout duurder?

Als ambachtelijk houtbewerker gaan we altijd voor kwaliteit boven kwantiteit. Dit is te zien aan onze prijzen die hoger liggen dan in de bouwmarkt of bij de meubeldiscounter. Dat verschil wordt later ruimschoots gecompenseerd in de levensduur die aanzienlijk hoger ligt, maar het blijft een investering. Wat de mogelijkheden ook zijn, we zullen nooit onverantwoord hout gebruiken in onze hardhouten tuinkasten en we schroeven de prijzen niet omhoog om snel te incasseren. We zijn wel afhankelijk van de wereld om ons heen en het aanbod dat leverbaar is. 

Ben je van plan om een hardhouten tuinkast te bestellen of heb je vragen over de levertijden of prijzen voor maatwerk producten? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.


Reactie plaatsen