Waarom kiezen voor een hardhouten overkapping?

Hartholt Woodworks is gespecialiseerd in hardhouten tuinkasten en bloembakken. Regelmatig krijgen we vragen over andere soorten tuininrichting. Daarom hebben we op deze pagina wat informatie verzameld over hardhouten overkappingen. Wat zijn de voordelen en welke opties zijn er mogelijk?

Welke materiaal is het beste voor een terrasoverkapping?

Als je een overkapping wilt maken dan heb je keuze uit meerdere materialen. Hout en aluminium zijn de twee standaard opties voor het frame, op het dak en zijwanden komen we wat verder op deze pagina terug.

Aluminium is relatief licht, dun, sterk en roest niet. Het is daarmee een goed materiaal om terrasoverkappingen mee te maken. Ook qua prijs zijn deze producten heel voordelig. Het is eenvoudig om systemen in elkaar te zetten, uit te breiden of bijvoorbeeld om stroomkabels door te voeren. Het is wel meer een functioneel materiaal, het straalt verder weinig charme uit.

Hardhouten overkapping

Hout is een natuurproduct met karakter. Daarnaast is het ook een materiaal dat zich goed laat bewerken. De verschillen in kwaliteit kunnen per type hout flink uiteenlopen, de prijzen trouwens ook. Als je houdt van een rustiek karakter of graag flexibiliteit wilt in mogelijkheden dan is een hardhouten overkapping de ideale keuze.

Er zijn gelukkig volop opties, bepaal de keuze op basis van voorkeuren, kwaliteit en budget. Als je reeds een hardhouten tuinkast of bloembak hebt staan dan is de keuze uiteraard snel gemaakt. Laten we daarom de mogelijkheden met een houten terrasoverkapping wat nader bekijken.

Welk hout voor een overkapping?

Een houten overkapping hoeft niet duur te zijn, zeker niet als je kiest voor geïmpregneerd vuren. Dit is een type naaldhout dat vrij zacht is. Dit betekent dat de dichtheid laag ligt wat invloed heeft op de levensduur. Geïmpregneerd hout heeft een langere levensduur dan hetzelfde type hout in natuurlijke vorm, toch blijft het van groot belang wat de oorspronkelijke kwaliteit is. Een vurenhouten terrasoverkapping is relatief goedkoop, maar niet echt duurzaam. Als je op zoek bent naar een overkapping waar je 10+ jaar plezier van hebt dan is vuren niet de beste keuze.

Is Douglas hout hardhout?


Een hardhouten overkapping van eiken is niet direct nodig, je ziet vaak dat er Douglas hout wordt gebruikt. Dit is een hoogwaardige houtsoort, het is echter niet ‘hard hout’ in de strikte definitie van de term. Onder hardhout verstaan we namelijk hout van loofbomen zoals eikenbomen, berken en beuken. Niet alle bomen zijn van dezelfde kwaliteit, maar het geeft wel een indicatie van de duurzaamheid. Douglas hout is populair en wordt ook wel gebruikt voor hardhouten tuinkasten en andere producten voor in de tuin, toch betreft het een naaldboom. Maar omdat de kwaliteit van Douglas doorgaans zo goed is wordt het vaak onder hard hout geschaard. De betere hardhouten overkappingen zijn dan ook vaak van deze houtsoort gemaakt.

Bouwen vanaf de basis

Voor welk type opbouw je ook kiest, zorg ervoor dat de fundering goed is. Dit geldt voor een hardhouten tuinkast maar natuurlijk ook voor een overkapping. Plaats betonpoeren waar de staanders op rusten om verzakking te voorkomen. Zorg ook voor een dakgoot en een goede afwatering om overstroming te voorkomen. Als er tegels op het terras liggen kunnen er enkele tegels verwijderd worden om de staanders netjes te plaatsen. Het is beter om eerst het terras aan te leggen en later een overkapping te plaatsen dan rondom de staanders van de terrasoverkapping een terras aan te leggen.

Wat zijn de mogelijkheden met een overkapping?

onderhoud van hout

We hebben al even aangegeven dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen het frame en de verdere afwerking. Zo kun je kiezen voor een dicht dak, als je liever natuurlijke lichtinval hebt, kun je kunststof platen op het dak leggen. Die zijn geheel transparant of deels doorzichtig leverbaar. Als je er echt een tuinkamer van wilt maken dan kun je de hardhouten overkapping afsluiten met schuifdeuren. Veiligheidsglas is een populaire optie omdat je zo een maximale natuurlijke lichtinval hebt. Er is wel meer inkijk wat in sommige situaties wellicht niet gewenst is. Als je overweegt een afsluitbare overkapping te plaatsen van hout, dan moet het geheel perfect gemeten en gebouwd worden. Schuifpanelen kunnen over een rails lopen zodat ze soepel openen en sluiten.

Binnen of buiten wonen?

Met name een hardhouten terrasoverkapping met glazen wanden heeft de functie van aanbouw terwijl het nog steeds onderdeel uitmaakt van de tuin. Controleer vooraf of je een dergelijke constructie mag plaatsen, dit geldt zowel voor een koop- als een huurwoning. In de meeste gevallen blijft het echter een buitenverblijf met minimale thermische isolatie. Als het een afgesloten ruimte betreft dan is het van belang om regelmatig de deuren te openen ter ventilatie. Anders kan er zich schimmel gaan vormen of er kan houtrot optreden.

Kies voor het buitenleven met het comfort van binnen met een hardhouten overkapping. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over een hardhouten overkapping, of over onze tuinkasten? Neem dan gerust contact met ons op, dan helpen we je graag.


Reactie plaatsen