Tuinkast

Welk type tuinkast kopen?

Heb je ergens in een winkel of in de tuin van iemand die je kent een tuinkast gezien en denk je dat het ook wel interessant kan zijn voor jouw tuin? Dat is een goed begin maar er zijn behoorlijk wat opties. Welke tuinkast moet je kopen en waarom? Op deze pagina bekijken we de verschillen, voordelen en nadelen per type tuinkast zodat je een goede keuze kunt maken.

Waarom een tuinkast kopen?

Een tuinkast is praktischer in gebruik dan een tuinkist. Je hoeft namelijk minder te bukken en je kunt optimaal gebruik maken van de verticale ruimte. Een tuinkast neemt minder ruimte in dan een schuur zodat je meer oppervlakte overhoudt voor de tuininrichting. Daarnaast kun je een tuinkast op een vrij toegankelijke locatie plaatsen, een schuur staat meestal achterin de tuin vanwege de omvang.

Materiaal

Wat betreft de materialen kunnen we drie categorieën onderscheiden; kunststof, zacht hout en hard hout. Dit zijn de voordelen en nadelen per categorie:

1. Kunststof tuinkast

Bij ieder tuincentrum en doe-het-zelf zaak tref je kunststof tuinkasten aan. Ze zijn niet duur maar zullen ook geen schoonheidsprijs winnen. Kunststof kan onder de juiste condities best lang meegaan maar een duurzaam materiaal kun je het niet noemen. Daarnaast kun je een kunststof tuinkast niet modificeren met een nieuw kleurtje, je kunt geen spijkertje in de kast slaan om een haakje te maken. Je krijgt waarvoor je betaalt, niet meer en niet minder.

 Voordelen:

 • Goedkoop

 Nadelen:

 • Minder duurzaam
 • Niet veelzijdig
 • Niet herbruikbaar

Is er een tekort aan hout? 

2. Zacht hout tuinkast

Ook deze tuinkasten zijn volop te vinden via de reguliere kanalen. Vaak wordt er vurenhout gebruikt. Dat is op zich een duurzaam materiaal mits het uit FSC-bossen komt of van soortgelijke teelt. De kwaliteit van het hout leent zich echter minder goed voor gebruik buiten, je zult flink wat onderhoud moet verrichten om er een redelijke levensduur uit te halen. Omdat het doorgaans goedkopere producten betreft laat de afwerking vaak te wensen over. Denk aan splinters, onderdelen die niet goed op elkaar aansluiten of noesten en kwasten in het hout.

 Voordelen:

 • Goedkoop
 • Natuurlijke uitstraling

 Nadelen:

 • Beperkte levensduur
 • Minder onderhoudsvriendelijk

3. Hard hout tuinkast


In tegenstelling tot de vorige optie wordt er ditmaal gebruik gemaakt van hardere houtsoorten, meestal betreft het planken van loofbomen. Daarbij is het van belang dat het gecertificeerd hout betreft van traceerbare herkomst. Hard hout is sterk, duurzaam en ziet er prachtig uit. De constructie vereist wel vakmanschap. Je hebt weinig onderhoud aan een tuinkast van hard hout, periodiek even beitsen zal voldoende zijn. De aanschafprijs ligt hoger dan de andere twee opties, de levensduur zal dit ruimschoots goedmaken. Er is wel een solide basis nodig want hard hout is tevens zwaar hout.

 Voordelen:

 • Duurzaam
 • Verzorgde uitstraling
 • Onderhoudsvriendelijk

 Nadelen:

 • Duur in aanschaf
 • Zwaar in gewicht

 Bij Hartholt Woodworks maken we hardhouten tuinkasten op maat. We zijn daarmee niet objectief en ‘bekennen kleur’ wat betreft onze voorkeur. Ben je overtuigd van de voordelen die een tuinkast van hard hout biedt of wil je meer informatie over onze producten? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.

 Kleur


Welke kleur moet de tuinkast zijn? Als kiest voor een houten tuinkast dan kun je werken met alle kleuren van de regenboog. Toch is de natuurlijke kleur vaak toch het mooiste. Hardhout zal na verloop van tijd doorgaans een grijze sluier krijgen. Dit is geen teken van slijtage maar een natuurlijke verkleuring van het hout. Er zijn houtsoorten die van nature meer donker zijn van tint of juist lichter. Ook de tekening van de nerf kan flink uiteenlopen. Vuren ziet er heel anders uit dan eikenhout wat weer heel anders oogt dan bijvoorbeeld Bangkirai. Eventueel kun je met een mooie beits de tint aanpassen met behoud van die natuurlijke uitstraling.

 Standaard of maatwerk?

Bij Hartholt Woodworks is maatwerk de standaard. Met name in tuinen met een beperkte oppervlakte is het ideaal als je de afmetingen en verhoudingen zelf kunt bepalen. Zo kunnen we voor iedere situatie de meest voordelige tuinkast bouwen. Met standaard maten is het altijd weer passen en meten. Naast de plaatsing zijn er ook andere praktische voordelen bij maatwerk. Zo kun je kiezen voor een hoger of juist wat lager model. Werk je met specifieke materialen of heb je een beperking waarmee een standaard tuinkast niet praktisch is in gebruik? Laat het ons weten en we maken een uniek ontwerp. Wil je meer tuinkasten plaatsen op een landgoed of zou je graag een tuin inrichten met bijpassende hardhouten bloembakken? Daag ons uit en we zoeken samen naar een oplossing!

Reactie plaatsen