5 tips voor water in bloembakken

Met hardhouten bloembakken heb je direct vier voordelen voor de tuin; wortelgroei wordt beperkt, kruisbesmetting wordt geminimaliseerd, planten zijn eenvoudig te verplaatsen én een bloembak van hardhout ziet er ook nog eens heel mooi uit. Maar er is toch een mogelijk minpunt, en dat is de waterhuishouding. In de volle aarde wordt het vochtgehalte vrijwel automatisch geregeld, met plantenbakken en bloempotten moet je dit zelf in de gaten houden. Met de 5 tips voor water in bloembakken op deze pagina, wordt vochtregulatie een stuk eenvoudiger.

5 tips voor water in bloembakken

1. Vochtmeter


Met een vochtmeter kun je eenvoudig het vochtgehalte van de aarde in een bloembak in de gaten houden. Er zijn verschillende methoden en technieken om vocht te meten, een digitale vochtmeter met een pin geeft snel resultaat. Het is wel een momentopname op één specifiek deel van de aarde, bij een grotere hardhouten bloembak zul op meerdere plekken moeten meten.

5 tips voor water in bloembakken vochtmeter

2. Aarde met klei


Er zijn verschillende soorten aarde, met en zonder toegevoegde voedingsstoffen of met ingrediënten om de afgifte van water te reguleren. Klei wordt vaak gebruikt omdat het goed water kan vasthouden en dit langzaam afgeeft aan de aarde.

3. Toplaag van houtsnippers


Een andere manier om vochtregulering te verbeteren is het strooien van een toplaag over de aarde. Dit kunnen houtsnippers zijn, kurk of andere organische materialen die goed vocht vasthouden. Bij hevige neerslag zal er nog steeds veel water worden doorgelaten, het is dus niet in alle gevallen de meest ideale oplossing.

5 tips voor water in bloembakken houtsnippers

4. Hydrocultuur


Een belangrijke reden om de aarde op een gebalanceerd vocht-peil te houden is te voorkomen dat de wortels gaan rotten bij overmatige bewatering. Met hydrocultuur ga je dit probleem tegen door de wortels juist geheel onder te dompelen in water. Daarboven kun je een afdekking van bijvoorbeeld kleikorrels laten drijven. Niet alle planten zijn geschikt voor hydrocultuur, online is hier veel informatie over te vinden.

5. Overkapping


In de herfst kan het soms kurkdroog zijn, het kan ook dagenlang regenen met pijpenstelen. Zorg daarom voor een plekje waar je bloem- en plantenbakken tijdelijk droog kunt stallen. In een hardhouten tuinkast bijvoorbeeld, of onder de terrasoverkapping. Zorg wel dat er voldoende ventilatie is, anders kan de aarde gaan broeien.

Met deze 5 tips voor water in bloembakken geniet je van alle voordelen, die een hardhouten bloembak biedt zonder de nadelen. Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, laat dan gerust een reactie achter of neem contact met ons op!
Reactie plaatsen