Barbecue tips met tuinkast

Ga je deze zomer in de rij staan op Schiphol in de hoop dat jouw vlucht wél doorgaat? Je kunt ook gewoon de zomer in je eigen tuin vieren. Dat bespaart je veel frustratie en geld. Jouw vakantiegeld kun je ook investeren in een heerlijke barbecue en je houdt nog geld over voor een hardhouten tuinkast. Dan geniet je niet alleen voor een moment, maar voor de komende jaren. Hier zijn 8 barbecue tips in combinatie met een tuinkast.

Barbecue tips met tuinkast

1. Flesopener aan je tuinkast

We zouden het jammer vinden als je een mooie tuinkast vol met spijkers slaat maar een flesopener bevestigen is toch wel een ideale oplossing voor een veelvoorkomend probleem. Sla een spijker in de kast, hang er met een touwtje een flesopener aan en klaar ben je. Er zijn ook handige klussers die een permanente opener bevestigen waar je een flesje tegenaan kunt houden en pssssshhhhhhhh… Zet er een emmertje onder om de kroonkurken op te vangen en je gaat een gezellige dag tegemoet.

2. Barbecue aan, deuren dicht

Barbecue tips met tuinkast

Dit is een praktische tip voor BBQ’ers die met klassiek rokende steen- en houtskool werken. Die geur smaakt heerlijk in het vlees maar minder in huis, een schuur of tuinkast. Met name in kleinere ruimtes zonder ventilatie kunnen die luchtjes lang blijven hangen. En als de kussens van het tuinmeubilair in de tuinkast opgeborgen liggen dan kunnen ze gaan stinken. Sluit deuren en ramen, open ze alleen als het echt nodig is.

3. Richt je tuinkast in voor de barbecue chef

Een goede chef heeft altijd de juiste gereedschappen binnen handbereik. In plaats van tuingereedschap kun je (tijdelijk) de tuinkast inrichten als pantry. Dat is een Engelse term voor een kast met spullen die je nodig hebt om mee te kokkerellen. Denken aan een keukenschort, barbecue-rubs, tangen voor vlees, aluminiumfolie of een zak kolen met barbecue-starter. Een blusdeken, brandblusser of emmer met zand is ook zeker aan te bevelen voor een optimale veiligheid tijdens het koken.

4. Een tuinkast biedt schaduw


Naast de opbergruimte in een hardhouten tuinkast is er ook de ruimte aan de buitenzijde. Zo kun je slim gebruik maken van de schaduw om je voorraad uit de felle zon te houden. Als je een gekoelde kist hebt staan dan blijft deze aanmerkelijk langer koel in de schaduw. Als de zon draait dan zul je ook af en toe de koelbox moeten verplaatsen, maar dat mag geen probleem zijn.

5. Beschutting door weer en wind

Pakken donkere wolken samen boven je huis? Zet de voornaamste spullen van je barbecue snel in de hardhouten tuinkast en haal ze weer tevoorschijn als de bui overgewaaid is. Een parasol kan wegwaaien, een massief-houten tuinkast gaat nergens heen. Goedkopere kasten en schuurtjes zijn vaak zo lek als een mandje, de tuinkasten van Hartholt Woodworks zorgen ervoor dat jouw bezitting kurkdroog blijven.

6. Een uitklapplank aan de tuinkast

We hebben bij de tweede tip al aangegeven dat we liever niet knutselen aan de tuinkast, maar dit is een feature waar je ook bij aanschaf al naar kunt vragen. Als je namelijk een hardhouten tuinkast op maat laat maken dan kun je vragen om een plank aan de buitenzijde te bevestigen die je met een scharnier kunt uitklappen. Met een stevige poot aan de onderzijde heb je zo extra ruimte om bijvoorbeeld een voorraadje vlees, groente of andere lekkernijen uit te stallen. Je kunt ook aan de binnenzijde planken (laten) ophangen wat je verticaal meer ruimte geeft.

7. Meet de temperatuur in de tuin

Op een hete dag eten en drinken koel houden kan een uitdaging zijn. Een doos met waterijsjes in de tuinkast wordt een plas met ranja op de vloer. Pak eens een thermometer maak een rondje in de tuin. Welke temperaturen meet je? Professionele bedrijven maken thermische hitte kaarten met complexe apparatuur. Met een thermometer en een beetje geduld bepaal je nauwkeurig op welke locatie het op verschillende tijdstippen warmer of koeler is. Doe hier je voordeel mee bij het plaatsen van een bartafel of het koud buffet.

8. Hangende kruidentuin

Barbecue tips met tuinkast

Dit is een geniale oplossing die mogelijk is aan de gevel, schutting of een tuinkast. Je kent vast wel die matten met zakjes om kleine potplanten in te kweken. In plaats van mooie bloemen vul je de potjes met heerlijk verse kruiden zoals munt, koriander, tijm en basilicum. Dit ziet er mooi uit, het ruikt heerlijk en je kunt er ieder gerecht mee afmaken. Hang er een schaar aan en laat je gasten naar eigen smaak kruiden knippen. Extra tip: Deze hangmatten kun je ook gebruiken om bestek in te bewaren, servetjes en zelfs flessen met sauzen. Dat bespaart je veel ruimte omdat je niet alles op tafels hoeft te zetten.

Geniet deze zomer van een dagje barbecue in eigen tuin. Of enkele dagen en weken achtereen!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op.


Reactie plaatsen