Dieren uit de tuin jagen

Mensen maken slechts een klein deel uit van het ecosysteem. We worden omringd door planten en dieren die hun eigen ding doen, hoeveel we dat ook proberen te dwarsbomen. De meeste dieren zijn heel nuttig, toch kunnen ze ook schade aanrichten in de tuin. Dieren uit de tuin jagen, hoe doe je dat dan het beste? Hier zijn 6 tips om dieren op een dier- en mensvriendelijke wijze uit te tuin te houden.

Tip: Zet kwetsbare planten in een bloembak en berg deze ‘s nachts op in een hardhouten tuinkast.

Dieren uit de tuin jagen

1. Verjagen met geluid


Onderzoek heeft uitgewezen dat honden van klassieke muziek houden, maar niet van Heavy Metal. Wanneer er regelmatig hondenpoep in de tuin ligt kun je dus beter Metallica op vol volume draaien dan Beethoven. Een betere optie zijn wellicht de ultrasone verjagers op hoge frequentie die pieptonen ten gehore brengen die mensen niet kunnen horen, maar honden, katten en muizen wel. Je kunt met een knopje instellen welke dieren je wilt afschrikken. Let op met jonge kinderen in de buurt, die kunnen deze geluiden ook oppikken omdat ze een beter gehoor hebben.

2. Vegen


Bladeren in de herfst vormen de ideale schuilplek voor veel dieren die zich onder het bladerdek verstoppen en zich laven aan al het lekkers van jouw tuin te bieden heeft. Neem preventieve maatregelen en veeg of hark de tuin zo vaak als dat nodig is. Zet het gereedschap klaar in de tuinkast zodat je niet veel moeite hoeft te doen om even de tuin aan kant te vegen.

Dieren uit de tuin jagen

 

3. Verschrikkers


Vogelverschrikkers kennen we al, er zijn ook verschrikkers voor andere dieren zoals katten silhouetten van staal. Die zijn niet alleen decoratief, ze hebben kralen als ‘ogen’ die reflecteren als de ogen van echte katten. In moestuintjes werken CD’s aan koordjes goed om vogels te verjagen. Zo komen die oude Metallica CD’s toch nog van pas!

4. Omheiningen


Door delen van de tuin te omheinen kun je waardevolle planten beschermen. Denk aan een barrière van oesterschelpen of gebroken eierschalen tegen slakken. Die houden namelijk niet van scherpe randen. Ook koperdraad schikt slakken af. Om planten te beschermen tegen vogels kun je deze afdekken met een net. Kruiden als munt, lavendel en peterselie schrikken mieren af, citrusvruchten voorkomen muggen in de omgeving.

5. Hardhouten bloembakken


Planten in de volle aarde zijn kwetsbaar voor allerlei soorten ongedierte onder en op de aarde. Door deze planten in hardhouten bloembakken te poten bescherm je ze tegen ongedierte. Ook kun je kruisbesmetting voorkomen. Met koordjes of een ketting kun je bloempotten ook ophangen.

6. Mogen katten los lopen?


Dieren uit de tuin jagen

Twee juridisch experts van de Tilburg Universiteit hebben uit onderzoek bepaald dat katten officieel niet los mogen lopen in de EU omdat ze de natuur zouden verstoren. De beleidsmakers hebben overigens geen plannen om het aanlijnen van katten daadwerkelijk verplicht te stellen. Combineer tuinieren met een afschrikmiddel en installeer sprinklers met bewegingsdetectie. Water schaadt katten niet, ze zullen de tuin voortaan wel mijden.

En hoe zit het met stekels op de schutting?

Er zijn diverse constructies met prikkeldraad, pinnen en scherpe kunststof producten om katten uit de tuin te houden. Die zijn legaal maar of dit de juiste methode is … ? Ten eerste zijn katten erg behendig en kunnen ze hier vaak langs geraken, ten tweede kan het ook gevaarlijk zijn voor mensen en in de derde plaats is het niet bepaald diervriendelijk. Ook inbrekers kun je beter op een andere wijze ontmoedigen.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen