Verschillende soorten tuinkasten

Als je optimaal wilt genieten van jouw tuin is een tuinkast ideaal om spullen op te bergen. Denk aan tuingereedschap, tuinmeubilair, de tuinslang of zelfs om plantjes te laten overwinteren wanneer het vriest. Er zijn verschillende soorten tuinkasten met unieke kenmerken en toepassingen, van een open tuinkast tot een hardhouten tuinkast met schuifdeur. Laten we eens enkele tuinkasten met elkaar vergelijken en bepalen welk type tuinkast het beste is, en ook waarom.

Soorten tuinkasten

1. Open tuinkast


Een open tuinkast is vooral mooi als decoratief element in de tuin omdat je de objecten in de kast kunt zien. Vaak zijn het plantjes in mooie potjes, of beeldjes en andere decoraties. Je kunt ook tuingereedschap in een open tuinkast opbergen, maar een open tuinkast biedt geen optimale bescherming tegen regenval. Een hoge, smalle open tuinkast met compartimenten kan een mooi accent geven aan een tuin, het is alleen wat minder geschikt om spullen in op te bergen.

2. Tuinkast met klapdeur(en)


soorten tuinkastenWanneer je liever een houten tuinkast plaatst met deuren kun je voor klapdeuren kiezen. Dat kan een losse deur zijn, of twee deuren. Naast halfopen klapdeuren kun je ook voor complete scharnierdeuren kiezen. Bij dit soort deuren hebben de scharnieren wel behoorlijk wat te verduren, het kan zijn dat de deuren na verloop van tijd wat gaan hangen. Daarnaast worden er vaak dunne lichte deuren gemonteerd om het gewicht te verlagen, het gevolg is een deur van een minder duurzame houtsoort. Houd ook rekening met de uitdraai van de deur, dit kan nogal wat ruimte innemen.

3. Metalen tuinkast


Je kunt naast een tuinkast van hout ook kiezen voor een metalen tuinkast. Het juiste materiaal kan heel lang meegaan, het uiterlijk is een kwestie van smaak. Een metalen tuinkast kan in de zomer wel erg warm worden omdat metaal de warmte van de zon zeer goed geleidt. Ook de metaal glans door invallend zonlicht kan op sommige plekken als storend worden ervaren. Daarnaast vindt niet iedereen de combinatie van planten en metaal even mooi. Hoewel je op zich lang kunt genieten van een tuinkast van metaal moet je wel vooraf rekening houden met de nadelen.

4. Hardhouten tuinkast met schuifdeur(en)


soorten tuinkastenAls laatste kun je ook kiezen voor een tuinkast met schuifdeuren, in dat geval is hardhout zoals eiken (zie foto links) of bankirai te adviseren. Deze soorten tuinkasten hebben een prachtige uitstraling en een lange levensduur. Door het gewicht is het wel nodig om een solide ondergrond aan te brengen, ook zijn scharnierdeuren niet geschikt voor een hardhouten tuinkast vanwege het gewicht van de deuren. Daarom worden er meestal schuifdeuren gebruikt, dit kan één schuifdeur zijn maar ook twee panelen die over elkaar heen schuiven. Schuifdeuren hebben geen uitdraai, wanneer het één schuifdeur betreft zal er wel ruimte aan de zijkant moeten zijn, met twee smallere panelen die over elkaar heen schuiven is dit niet altijd noodzakelijk.

Er zijn dus volop mogelijkheden, ieder met hun eigen pluspunten en minpunten. In overleg met ons kun je een tuinkast op maat laten ontwerpen waar je lang met plezier gebruik van kunt maken. Je kunt hiervoor contact met ons opnemen via ons contactformulier.
Reactie plaatsen