Eten en drinken in tuinkast

Als de keukenkastjes uitpuilen, of als je graag eet en drinkt in de tuin of onder de overkapping, dan is het handig om een voorraadje levensmiddelen buiten te bewaren. Fervente BBQ-ers hebben ongetwijfeld al hun kookgerei klaarstaan, een hardhouten tuinkast van Hartholt Woodworks brengt jouw culinaire uitspattingen naar een compleet nieuw niveau! Op deze pagina geven we een aantal praktische tips voor eten en drinken opbergen in een tuinkast.

Eten in de tuinkast?

Een tuinkast is helaas niet groot genoeg om een tafel met stoelen in te zetten voor een romantisch diner. Tijdelijk inklapbaar meubilair, veilig en droog stallen is trouwens wél een optie. Je kunt een tuinkast gebruiken als extra opbergruimte voor kookgerei, maar ook zeker om voedingswaren op te bergen. Er zijn wel een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden, die we stuk voor stuk gaan toelichten.

1. Hygiëne in de tuinkast

Eten en drinken in tuinkast

Het voornaamste punt, als je producten voor eten en drinken in een hardhouten tuinkast wilt opbergen, is hygiëne. Deze opbergruimte is in principe niet ontworpen voor het opbergen van voedingsmiddelen. Een goed afgesloten bak met hondenvoer is niet zo’n probleem tussen tuingereedschap, een salade tussen twee zakken kunstmest neerzetten is geen goed idee. Als je een tuinkast wilt gebruiken voor eetbare producten, zorg er dan voor dat de ruimte goed schoon is. Dit betekent vrij van stof, schimmel, pesticiden etc. Er zijn mensen die in de warme maanden vaker buiten zitten dan binnen, die in deze periode het tuingereedschap naar de schuur of garage verhuizen en de tuinkast van binnen grondig reinigen.

2. Verswaren in de tuinkast

Een schaal eiersalade of Filet Americain in de tuinkast op een hete zomerdag is niet een goed idee. De temperatuur zal hoog oplopen, in de schaduw ongeveer gelijk aan de buitentemperatuur en in de zon vaak nog veel hoger. Een koelbox met koelelementen kan dan uitkomst bieden. Zo kun je allerlei verswaren koelvers opbergen en urenlang lekker fris bewaren. Daarnaast kun je de verswaren hygiënisch opbergen. Als je een combinatie van rauwe en andere producten wilt opbergen, gebruik dan twee koelboxen. Zo voorkom je kruisbesmetting.

3. Drank in de tuinkast

Voor dranken geldt ongeveer hetzelfde als voor verswaren, al hoef je met afgesloten flessen minder rekening te houden met bederf of bacteriën. Een schone emmer met koud water en ijs kan flessen urenlang koel houden. Blikjes, ijsjes en andere gekoelde producten kunnen ook weer in een koelbox worden bewaard. Hoe voller de doos, hoe langer de producten koud blijven! Is een koelkast ook een optie? In het voorjaar en najaar kun je een kleine koelkast of vriezer neerzetten, in de zomer loop je het risico dat de koeling het begeeft door de hoge temperaturen in de houten tuinkast. In de winter is er ook de kans dat een koelkast die voor binnen gemaakt is te koud wordt. Daarnaast heb je ook een stroomaansluiting nodig.

4. Droogwaren in de tuinkast

Houdbare producten zoals ongekookte spaghetti of noedels, en ook chips of andere snacks, kun je heel goed bewaren in de tuinkast. Let een beetje op de temperatuur, zeker met chocolade en andere producten die kunnen smelten of van smaak veranderen. De term ‘droogwaren’ geeft al aan dat deze producten droog bewaard moeten worden. Een tuinkast kan van binnen vochtig worden als er onvoldoende ventilatie aanwezig is, dit kan de kwaliteit van producten negatief beïnvloeden. Bewaar geopende producten in een afgesloten container en zorg voor ventilatie in afgesloten ruimtes.

Eten en drinken in tuinkast

5. Kookgerei in de tuinkast

Naast eten en drinken kun je uiteraard ook je kookgerei in de tuinkast opbergen. Zeker als je een buitenkeuken of BBQ in de tuin hebt staan, dan is een tuinkast de ideale oplossing. Je kunt de kast op een centrale plek plaatsen, die neemt minder ruimte in dan een schuur en is veelzijdiger dan een tuinkist omdat je meer verticale ruimte hebt. Je kunt zo pannen, spatels, snijplanken maar ook houtskool en zelfs servies netjes opbergen. Veel BBQ-fans bewaren ook een brandblusser, let hierbij op de minimum en maximum temperatuur van deze flessen. Een emmer met zand (geen water!) is overigens ook al een effectieve manier om een vuurtje snel en veilig te doven.

Hardhouten tuinkast op maat

Voor andere soorten eten en drinken is het een kwestie van experimenteren en je gezond verstand gebruiken. Een hardhouten tuinkast van Hartholt Woodworks is niet alleen geschikt voor tuingereedschap, het kan ook de perfecte opbergruimte zijn voor je buitenkeuken. Zo geniet je nog meer van een heerlijke BBQ, een ontbijtje in het weekend op de veranda of als picknick op je eigen grasveldje. Wil je een tuinkast specifiek inrichten voor een toepassing die buiten het standaard gebruik valt? Neem dan gerust even contact met ons op voor meer informatie en praktisch advies. We denken graag met je mee en gaan graag de uitdaging aan!


Reactie plaatsen