Hoe oud is hardhout?

De meeste mensen weten dat tropisch hardhout veel ouder is dan zachte houtsoorten, maar hoe oud zijn deze bomen eigenlijk? En is het wel verantwoord om deze bomen te kappen? Kun je beter een hardhouten tuinkast of bloembak kopen, of toch liever een andere houtsoort? Het antwoord op al deze vragen vind je in dit artikel "Hoe oud is hardhout?".

Hoe oud is hardhout?

Een volwassen boom van hardhout die gebruikt wordt voor meubilair en andere producten zal gemiddeld honderd jaar oud zijn. Dit zijn majestueuze bomen die op diverse plaatsen gerooid worden waaronder het tropisch regenwoud. Het betreft loofbomen, die vanwege de typische eigenschappen langzaam groeien en een hoge dichtheid bezitten. Zachtere houtsoorten zoals die van dennenbomen kunnen met een leeftijd van ongeveer 25 jaar al gerooid worden voor het gebruik in de houtindustrie.

hoe oud is hardhout

Welk soort hout is duurzamer?

Een eeuw oud dat is heel lang natuurlijk. Vanuit emotioneel oogpunt is dit een lang leven dat wordt omgezaagd voor bijvoorbeeld een hardhouten tuinkast of bloembak. Eeuwig zonde? Je hebt wellicht opgekeken van de 25 jaar die naaldbomen nodig hebben om gebruikt te worden als hout voor meubels en andere objecten. Dat is nog steeds behoorlijk lang. Dit klopt inderdaad, bij publicaties in het voordeel van ‘hernieuwbare’ bosbouw wordt niet altijd duidelijk gemaakt dat ook zachte houtsoorten van ‘volwassen’ bomen afkomstig zijn. Het gaat dan ook niet alleen om de leeftijd van de boom, maar vooral ook om de levensduur van de producten.

Welke houtsoort is beter?

Hardhout heeft een dichtere structuur dan bij houtsoorten zoals grenen en vuren het geval is. Dit betekent doorgaans een hogere kwaliteit en een langere levensduur. Wanneer een meubelstuk of een ander object veel langer meegaat moet je dat ook meetellen in de duurzaamheid van het product. Dit geldt overigens ook voor afvalhout, wat vaak gebruikt wordt om kachels mee te stoken. Hardhout brandt langer dankzij de hoge dichtheid. Als je een schuurtje na enkele jaren kunt vervangen is dat niet bepaald duurzaam natuurlijk. Dit geldt ook voor alle chemische producten om kwetsbare houtsoorten mee te beschermen.

Duurzame bosbouw

hoe oud is hardhout

Gecontroleerde bosbouw is vooral een kwestie van rekenen. Hoe lang moet een boom staan om de beste verhouding tussen leeftijd en opbrengst te bereiken? Een duurzame boom wordt precies op tijd gekapt. Dan komt er veel bruikbaar hout vanaf in een zo’n kort mogelijke tijd. Dat is beter voor het milieu, en uiteindelijk ook beter voor de portemonnee. Informeer bij de houtbewerker naar de herkomst van jouw favoriete houtsoort voordat je een tuinkast of bloembak laat maken.

Heb je naar aanleiding van dit artikel misschien vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen