egaliseren

Tuin egaliseren en een tuinkast plaatsen

Je kunt de natuur niet stoppen, hooguit afremmen. Dit geldt ook zeker voor een tuin. Je kunt nog zo goed de tuin verzorgen, na verloop van tijd zal de situatie boven en onder het maaiveld compleet anders zijn dan het vroeger was. In plaats van de problemen te bedekken met de mantel der liefde en een laag zand moet je soms de knoop doorhakken en meer rigoureuze maatregelen nemen. Als je bijvoorbeeld een hardhouten tuinkast wilt plaatsen dan moet de ondergrond egaal zijn om verzakking te voorkomen. Of je nu de volledige tuin of een deel ervan wilt aanpakken, op deze pagina leggen we uit hoe een tuin egaliseren werkt.

Wanneer egaliseer je een tuin?

Gelukkig hoef je niet ieder seizoen de tuin leeg te ruimen om vervolgens een nieuwe start te maken. Er zijn wel een aantal scenario’s waarin een tuin egaliseren de beste optie is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Na een verhuizing wil je een compleet nieuwe tuin inrichten.
  • Er vindt een grote renovatie plaats in huis en de tuin kan ook een opknapbeurt gebruiken.
  • Als de tuin verwaarloosd is geweest in het verleden en er nu tijd beschikbaar is om deze achterstand in te halen.
  • Wanneer er ingrijpende wijzigingen plaatsvinden zoals het aanleggen van een wandelpad of het plaatsen van een hardhouten tuinkast.
  • Bij verontreiniging van de bodem wat schadelijk kan zijn voor zowel planten als bewoners.

De tuin onderhouden of herstellen vindt vooral plaats aan het oppervlak. Als je de onderliggende bodem niet aanpakt dan stel je problemen uit, je voorkomt ze niet.

tuin egaliseren

Hoe kun je een tuin egaliseren?

Als je de tuin gaat egaliseren dan zul je eerst de tuininrichting volledig moeten verwijderen. Het is mogelijk dat je een afvalcontainer moet huren. Zo kun je alle materialen die je niet langer nodig hebt afvoeren. Als de bodem verontreinigd is dan kun je niet zomaar het tuinafval afvoeren, hier zijn strenge regels aan verbonden. Laat je hierover informeren door een afvalverwerkingsbedrijf. Wellicht is het nodig om eerst bodemonderzoek uit te voeren. Afval scheiden in dit stadium kan kosten besparen bij de afvalverwerking.

Na het ruimen begint het aanbrengen van markeringen. Bepaal het oppervlak dat bewerkt zal worden. Dit is ook het punt waarop je de hoogte zult bepalen. Kies een ijkpunt door paaltjes te plaatsen en deze paaltjes te verbinden met touw. Als er een pad of stoep geplaatst wordt die vanaf de woning naar de poort loopt dan zul je de grond licht schuin laten aflopen. Zo stroomt het regenwater weg van het gebouw. Bij een tuin egaliseren gaat het dus om een gelijk vlak, dit oppervlak kan wel onder een lichte hoek staan.

tuin egaliseren

Soorten zand

Dat er verschil is tussen wit zand en zwart zand is bekend, maar wat zijn de verschillen precies? Over het algemeen kun je stellen dat wit zand vrij is van organische stoffen. Het laat goed water door en het zal niet snel verzakken. Zwarte aarde biedt een goede voedingsbodem voor planten, het houdt water vast en zal sneller verzakken. Dit zijn kenmerken die van belang zijn bij het plannen van de tuinrichting. Zo wil je graag een voedingsrijke bodem voor planten terwijl een zware, hardhouten tuinkast niet mag verzakken. De kleur is overigens een indicatie, zo is vulkaanzand zwart met de eigenschappen van wit zand.

Als bepaald is welk zand nodig is dan kan het gestort worden. Het is mogelijk dat er meerdere lagen komen te liggen. Eerst wordt het zand gelijkmatig verdeeld, vervolgens moet het aangestampt worden. Als het grond betreft voor beplanting dan zal egaliseren met een spade of kleine wals al voldoende zijn, voor bestrating of bebouwing is een professionele wals nodig inclusief bestuurder. Voor het beste resultaat is het goed om de grond enkele dagen te laten rusten en regelmatig te besproeien met water. Zo klinkt de bodem goed in en wordt de structuur steviger.

Tuinkast of schuur plaatsen


Als de grond geëgaliseerd is dan kan er nog niet direct een zwaar object op geplaatst worden. Voor een kast of schuur kun je met tegels een solide ondergrond maken, dit heeft direct een decoratieve waarde. Een betonplaat of gestort beton zorgt voor een zeer stabiele en vlakke ondergrond. Dit is van belang voor een tuinkast of schuur omdat je verzakking moet voorkomen. Anders raken de deuren uit hun gelid waardoor ze niet meer goed openen en sluiten. Schuifdeuren hebben de voorkeur boven scharnierdeuren, zeker als er gewerkt wordt met hoogwaardige en daarmee zware soorten hout.

Zoals vaak het geval is, begint ook een mooie tuin met een solide basis. Als je meer wilt weten over de tuin egaliseren voor het plaatsen van een hardhouten tuinkast of bloembakken neem dan contact op met Hartholt Woodworks voor meer informatie.


Reactie plaatsen