Tuinonderhoud in de zomer, 5 tips

In 2020 blijven veel mensen thuis. Met allerlei restricties momenteel is het niet mogelijk, of niet prettig om op vakantie te gaan. Gelukkig kun je het thuis in eigen tuin ook heel aangenaam maken, nu heb je tijd om bloemen en planten mooi en gezond te houden. Ook tijdens een hittegolf. Hier zijn 5 tips voor tuinonderhoud in de zomer.

Tuinonderhoud in de zomer, 5 tips

1. Gieten en sproeien zonder zon


Niet alleen kan water sproeien in de zon de bladeren aantasten door verbranding, je moet ook veel meer sproeien vanwege de verdamping van het water. Pak na zonsondergang de gieter uit de tuinkast, of sta vroeg op en geniet van de tuin in de schaduw. Wanneer je een hoge, hardhouten tuinkast centraal in de tuin hebt staan, dan zul je waarschijnlijk merken dat planten rondom de kast vaak beter groeien en bloeien. Dit komt, omdat de schaduw zorgt voor beschutting en bescherming van de planten.

Tuinonderhoud in de zomer

2. Maai het gras voldoende maar niet teveel


Vanaf maart tot aan oktober mag het gras gemaaid worden. In de lente en naar de herfst toe is een frequentie van elke week voor de meeste grasmatten ideaal, in hoogzomer is eenmaal per twee weken voldoende. Maai in rechte banen, en maai iedere keer loodrecht op de vorige richting. Zo houd je het gras gezond en vrij van mos. Geel gras is overigens geen dood gras, dit herstelt zich doorgaans weer in het najaar.

3. Minder mest in de zomer


Voor de meeste planten geldt dat bemesting in het voorjaar het meeste effect heeft. Soms kan er in de zomer nog wat onderhoudsbemesting nodig zijn. Maar in de zomer zal de groei remmen, om in het najaar compleet stil te vallen. Heb je planten in een mooie, hardhouten bloembak staan? Dan heb je optimale controle over de bodem en de plantenvoeding. Plant niet zomaar alle soorten gewassen door elkaar, want planten en bloemen van andere herkomst hebben ook andere behoeften wat betreft plantenvoeding en bemesting. Met bloembakken kun je gewassen op basis van behoefte indelen, wat een beter resultaat oplevert.

4. Stop met snoeien


Tuinonderhoud in de zomer

In de zomer kun je beter niet gaan snoeien. Dit zou ook niet nodig moeten zijn, omdat de groei langzamer verloopt in hoogzomer. Een takje hier en daar is geen bezwaar natuurlijk, maar knip niet te veel weg, omdat delicate gewassen zo beschadigd kunnen raken. De vakantieperiode is niet alleen voor de bewoners een tijd van rust, gun ook het plantenleven een beetje kalmte.

5. Knutselen rond de tuinkast


We hebben al aangegeven dat planten in de zomer doorgaans minder onderhoud nodig hebben, op water geven na. Je kunt natuurlijk wel van alles ondernemen in de tuin. Een hardhouten tuinkast is als een Zwitsers zakmes in je tuin. Hier kun je kleine en grotere gereedschappen in kwijt, die altijd van pas komen. Ga wat zagen of timmeren, in de zon of juist in de schaduw die de kast je biedt. Timmer eerst een krukje in elkaar, dan kun je ook tussendoor even uitrusten. Het komt regelmatig voor dat gezinsleden tijdelijk ‘verdwijnen’ in eigen tuin, je hebt immers alles bij de hand wat je nodig hebt. Installeer een kraantje of eventueel een stopcontact voor buiten en je kunt van de vroege ochtend tot in de late uurtjes kamperen in eigen tuin!

We wensen je een fijne zomer, in een land ver weg of in je eigen achtertuin. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen