Wat kun je buiten bewaren in de winter?

“Als de dagen lengen, gaat de winter strengen.” Eigenlijk wordt het pas echt koud als de Kerstman alweer op de Noordpool is aangekomen. 2024 is begonnen met milde temperaturen, veel regen en toen opeens vorst met sneeuw. Als je graag jouw huis netjes opgeruimd houdt, en spullen liever in de schuur of een hardhouten tuinkast bewaart, dan wil je graag weten wat je buiten kunt bewaren. Op deze pagina vind je een lijst met spullen die je wel of juist niet buiten in de open lucht of beschut kunt bewaren.

Wat kun je buiten bewaren in de winter?

In de winter zijn er veel dingen die je (tijdelijk) buiten kunt stallen. Je moet echter oppassen dat het niet bevriest, beschadigd raakt door vocht of wordt aangetast door extreme kou. En dan moet je ook nog rekening houden met dieren. Zo moet je opletten met vuilniszakken of dierenvoer die onbeschermd buiten staan. Daar komt veel ongedierte op af. Wat kun je wel buiten bewaren in de winter

Wat kun je buiten bewaren in de winter?

Hier zijn een aantal voorbeelden:

 1. Tuinmeubilair: Als je tuinmeubilair hebt dat bestand is tegen vorst, dan kun je het buiten laten staan. Zorg er wel voor dat het goed is schoongemaakt en voldoende beschermd is tegen vocht. Kunststof en aluminium kun je afdekken, ijzer en hout moet voldoende kunnen ventileren om aantasting te voorkomen.
 2. Brandhout: Als je een open haard hebt, dan kun je brandhout buiten opslaan. Zorg ervoor dat het hout goed droog is en beschut tegen regen om schimmelvorming te voorkomen. Denk aan een overkapping. Ook hier is ventilatie weer van belang om het hout droog te houden.
 3. Fietsen: Fietsen kunnen buiten worden bewaard, maar het is het beste om ze af te dekken met een hoes om ze te beschermen tegen de elementen. Met name goedkope fietsen gaan snel roesten op bepaalde onderdelen. Bij voorkeur plaats je fietsen in de schuur.
 4. Tuingereedschap: Tuingereedschap kan buiten worden bewaard, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed wordt gereinigd en gesmeerd om roestvorming te voorkomen. Bewaar ze bij voorkeur in de tuinkast, daar kun je tuingereedschap netjes opbergen, terwijl het altijd klaarligt voor gebruik.
 5. Tuinbeelden en decoraties: Weerbestendige tuinbeelden en decoraties kunnen buiten worden bewaard, meer fragiele zaken kun je beter beschut opbergen. Let er op dat in een houten schuur of hardhouten tuinkast de temperatuur flink kan dalen.
 6. Buitenspeelgoed: Sommige soorten buitenspeelgoed, zoals schommels en glijbanen, kunnen buiten blijven staan, maar controleer de staat regelmatig en repareer of vervang beschadigde onderdelen. Ook hier ligt roest bij schroeven op de loer, vet deze onderdelen in.
 7. Winterharde planten in pot: Winterharde planten in potten kunnen buiten worden geplaatst, zorg ervoor dat de potten vorstbestendig zijn en de planten voldoende beschutting hebben. Zet ze eventueel even in de tuinkast of schuur voor extra bescherming.

Wat kun je niet buiten bewaren in de winter?

Je kunt niet alles buiten bewaren in de winter. Met name de temperatuur en neerslag zijn factoren om rekening mee te houden. Beschut is niet hetzelfde als verwarmd. 

Wat kun je buiten bewaren in de winter?

Hier zijn een aantal zaken die je beter niet buiten kunt bewaren in de winter:

 1. Elektronica: Elektronische apparaten zoals smartphones, laptops, camera's en andere gevoelige elektronica kunnen beschadigd raken door extreme kou. Batterijen presteren bijvoorbeeld slechter bij lage temperaturen.
 2. Vloeistoffen: Diverse vloeistoffen zoals verf, reinigingsmiddelen, chemicaliën en ook voedingsmiddelen in vloeibare vorm kunnen bevriezen, uitzetten en mogelijk de verpakking breken. Zet dus geen krat bier in de tuinkast als het vriest.
 3. Kwetsbare planten: Niet alle planten zijn winterhard, en sommige kunnen bevriezen als ze aan strenge vorst worden blootgesteld. Kwetsbare planten kun je beter beschut binnen plaatsen op een plek waar verwarming is.
 4. Kunststof en rubber: Materialen zoals plastic containers, slangen, en rubberen voorwerpen kunnen broos worden en breken bij blootstelling aan lage temperaturen. Dit hangt af van het type kunststof en het gebruik.
 5. Metalen voorwerpen: Metalen gereedschappen en voorwerpen kunnen roesten als ze worden blootgesteld aan vocht en ijzige omstandigheden. Bewaar ze liever in een droge omgeving zoals een hardhouten tuinkast van Hartholt Woodworks. Aluminium roest niet, ijzer roest snel en ook RVS kan op den duur gaan roesten.
 6. Levensmiddelen: Voedsel dat niet bestand is tegen bevriezing of bederf door vocht moet binnenshuis worden bewaard. Bewaar bederfelijke levensmiddelen in een koele, droge voorraadkast of koelkast. Aan de andere kant kun je bij vorst een afgesloten buitenruimte wellicht tijdelijk als extra koelkast gebruiken.

Het is altijd verstandig om de specifieke instructies van de fabrikant te volgen en rekening te houden met de weersomstandigheden in jouw regio bij buitenopslag in de winter. Regelmatige inspectie en onderhoud van de buiten inventaris is eveneens van belang om eventuele schade te voorkomen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, of wil je meer info over onze tuinkasten? Neem dan gerust even contact met ons op. Of bekijk onze configurator om zelf een hardhouten tuinkast samen te stellen.


Reactie plaatsen