Wat kun je doen tegen verzakking in de tuin?

Tegels die scheef liggen, of een hardhouten tuinkast die steeds meer begint te lijken op de Toren van Pisa. Is dit te voorkomen? Jazeker, er zijn diverse methoden om verzakking van tegels, tuinkasten, schuren en andere soorten bestrating of objecten tegen te gaan. Omdat niet iedere oplossing in elke situatie werkt geven we op deze pagina vier verschillende mogelijkheden om verzakking in de tuin tegen te gaan. Vraag aan een specialist om maatwerk advies.

4 Tips om verzakking in de tuin tegen te gaan

1. Beton storten


verzakking in de tuin

Een zeer goede methode om een deel van de tuin te voorzien van een betrouwbare ondergrond is het storten van beton. Een goede laag beton is nagenoeg onverwoestbaar, en kan met gemak een zwaar object zoals een tuinkast van hardhout dragen. Zet geen constructie precies op het randje van het beton. Water en begroeiing kan dan voor houtrot en andere aantasting zorgen.

2. Betonplaat met piepschuim


Dit is een oplossing die regelmatig toegepast wordt in gebieden met veengrond. Deze bodem zakt van nature in, wat voor betegeling funest kan zijn. Door eerst een laag piepschuim in de bodem te leggen, met daaroverheen een betonplaat kan verzakking worden voorkomen. Piepschuim is geen materiaal dat een eeuwige leven beschoren is, daarnaast is het geen natuurlijk materiaal. Het zal daarmee niet voor iedereen de ideale keuze zijn.

3. Geel zand


verzakking in de tuin geel zand

 

Een flinke laag geel zand onder tegels zorgt voor een goede ondergrond die niet snel zal verzakken. De bodem zal eerst geëgaliseerd worden met een trilplaat, de laag zand zal pakweg 10 centimeter hoog moeten zijn om een optimaal resultaat te behalen. Werken met zand is wat eenvoudiger dan beton storten, het moet wel op de juiste wijze aangelegd worden. Soms wordt het gele zand vermengd met een deel cement om de bodem extra stevig te maken.

4. Zorg voor voldoende afwatering


Je kunt de hele tuin volstorten met een dikke laag beton, maar dan kan water niet meer op natuurlijke wijze wegvloeien. Een flinke tuin met planten of een mooie grasmat is niet alleen mooi om naar te kijken, regenwater kan zo ook via de bodem afvloeien. Met volledige bestrating ontstaan er vaak problemen in het riool. Ook zal bestrating niet geheel waterpas liggen, maar juist een lichte helling moeten bezitten. Zo kan neerslagwater netjes wegvloeien.

Je hoeft niet bang te zijn dat een zware, hardhouten tuinkast gaat verzakken, zolang je ervoor zorgt dat de ondergrond stabiel is. Informeer bij de specialist naar de mogelijkheden voor jouw tuin. Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Reactie plaatsen