Houtwerk en sneeuw

Wanneer het gaat sneeuwen moet de tuin winterklaar zijn. Dat geldt niet alleen voor de planten, maar ook voor het tuinmeubilair, de tuinkast of de terrasoverkapping. Met name producten die van natuurlijk hout zijn gemaakt, moet je voor de donkere wintermaanden even nalopen op gebreken. Zo kan houtwerk jaren langer meegaan. Houtwerk en sneeuw kunnen echter een slechte combi zijn.  Achterstallig onderhoud kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Om veilig de winter door te brengen vind je op deze pagina enkele praktijkvoorbeelden die je beter kunt voorkomen.

houtwerk en sneeuw

Houtwerk en sneeuw, voorbeelden waarbij het mis ging

Hieronder geef ik je 2 voorbeelden uit de praktijk, van wat de combinatie houtwerk en sneeuw kan veroorzaken:

Houten carport zakt in door sneeuw


Een echtpaar in België zag de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen, in het begin was het een prachtig schouwspel om te zien. Tot het moment dat ze iets hoorde kraken. De deken van sneeuw bleek te zwaar te zijn voor de houten balken van de carport, met als gevolg een zwaar beschadigde auto. Hardhout is doorgaans veel beter bestand tegen vocht, en heeft minder onderhoud nodig. Uiteraard moet de constructie in alle gevallen in orde zijn.

Gevelbekleding waait van de gevel


Het lijkt verzonnen, maar het is echt waar; enkele weken na het instorten van de houten carport was er een flinke sneeuwstorm die de houten gevelbekleding van de woning trok bij dezelfde Belgen. En deze planken vielen regelrecht op het dak van hun auto. De carport was ondertussen verdwenen, dus de auto stond op dat moment onbeschermd voor de woning. De houten platen aan de gevel beschadigde de auto nog verder. ‘Gelukkig’ was de vorige schade nog niet hersteld, dat bespaarde deze pechvogels weer een rit naar de garage…

Laat dit een waarschuwing zijn voor iedereen met houtwerk in de tuin en rond de woning; controleer alles van hout wat los en (nog) vast zit op slijtage.

Hardhouten vlonder schoonmaken

houtwerk en sneeuw

Voordat de eerste sneeuwvlokken vallen is het van belang om de vlonder op te ruimen. Laat geen bladeren liggen, door het opgehoopte vocht kunnen er zich mossen en algen vormen, bij mindere kwaliteit hout kan ook rotting voorkomen. Wanneer er een laag sneeuw over de vlonder ligt kun je niet meer zien of er gladde plekken met mos aanwezig zijn, en dat kan leiden tot een flinke uitglijder.

Schuttingen behandelen

Hoewel vergrijzing van hardhout een natuurlijk proces is wat geen invloed heeft op de integriteit van de houten balken, is het mogelijk dat je liever een diepere kleur behoudt. Dat bereik je door de schutting ieder jaar of zelfs ieder half jaar met speciale olie te behandelen. Je kunt daarvoor ook olie met een tint gebruiken waardoor de originele kleur versterkt wordt.

Houd hout vrij van sneeuw

Uiteindelijk is sneeuw gewoon bevroren water, wanneer dit lange tijd blijft liggen kan het hout aangetast worden. Daarnaast kan een flink pak sneeuw zwaar worden, en deze witte deken heeft ook een isolerende werking. Daarmee drukt het gewicht op het houtwerk, en de houten planken kunnen niet voldoende ventileren. Zorg er dus voor dat je een houten vlonder, terrasoverkapping of carport zoveel mogelijk vrij houdt van sneeuw. Gebruik overigens geen bijtende stoffen zoals zout, schuiven en vegen is beter want dan wordt het hout niet aangetast.

Als je niet wilt dat de dubbele pech van het Vlaamse gezin jou ook overkomt, is het aan te bevelen om al het houtwerk sneeuwvrij te houden en regelmatig te controleren.
Reactie plaatsen