Langer genieten van een hardhouten bloembak

Hout is een natuurproduct. Dat heeft veel voordelen maar er zijn ook enkele minpunten. Op het moment dat een boom gerooid wordt zal het hout geen voeding meer krijgen vanuit de wortels. Ook is de beschermende schors verdwenen. Door goed voor hout te zorgen kun je er enorm lang van genieten, mits je houten producten een beetje verzorging geeft. Een hardhouten bloembak bijvoorbeeld, dit is bij uitstek een gebruiksvoorwerp met een prachtige decoratieve waarde. Op deze pagina vind je een aantal tips om voor een hardhouten bloembak te zorgen.

Hout van je hardhouten bloembak impregneren

hardhouten bloembak

Zowel zachte als harde houtsoorten gaan langer mee door het hout te impregneren. Dit wordt vaak al in de fabriek uitgevoerd, je kunt het zelf ook met beits doen maar dit karwei zul je pakweg ieder jaar moeten herhalen. Kant en klaar houten bloembakken worden vaak na assemblage geïmpregneerd, daardoor kan het impregneermiddel niet overal even goed doordringen. Door de planken te impregneren voor assemblage zal de weerbaarheid hoger zijn.

Dus: Kies hoogwaardige materialen, dan heb je er ook minder onderhoud aan.

Vocht kan hout aantasten

Wanneer hout langdurig in aanraking komt met vocht kan er rotting ontstaan. Dit zal bij hardhouten bloembakken niet snel gebeuren, toch kun je eenvoudig het materiaal beschermen. Zo kun je de bakken beter op tegels of grind plaatsen dan in het gras of op vochtige aarde. Door een kunststof bekleding te gebruiken kan potaarde het hout niet aantasten. Zet de bloembakken bij voorkeur in de zon, liever niet op een schaduwrijke plek. Als het heeft geregend duurt het soms lang voordat het materiaal gedroogd is.

Dus: Hout kan best goed tegen water, zolang het maar de kans heeft om te drogen door de zon en wind.

Schilderen is niet altijd beter

hardhouten bloembak houtrot

Vochtig hout schilderen heeft sowieso geen zin, dat houdt het vocht alleen maar binnen waardoor houtrot zich verder kan uitbreiden. Daarnaast zal de verf bij hardhout sneller afbladderen dan het hout slijt, dus de bloembak ziet er na enkele jaren niet mooi meer uit. Beitsen of impregneren is doorgaans een betere optie, de natuurlijke verkleuring van hardhout geeft juist meer karakter aan ieder object.

Dus: Natuurlijk hout heeft een uitstraling die met verf doorgaans niet te overtreffen valt.

Zorg niet alleen voor de planten en bloemen, let ook op de hardhouten bloembak zodat je er veel langer van kunt genieten.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of interesse in een hardhouten bloembak? Neem dan gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen