Hout beschermen tegen vocht

In de natte maanden na een droge zomer krijgen de planten in de tuin weer een heerlijke douche om zo aan te sterken en zich voor te bereiden op de koude winter. Hout in de tuin zoals tuinmeubilair, houten tuinkasten of bloembakken kunnen niet zo goed overweg met regen, sneeuw en andere bronnen van vocht. Hardhout is hier een stuk beter tegen bestand, maar ook hardhouten producten kunnen op den duur aangetast worden. Gelukkig zijn er methoden om degradatie zo lang mogelijk uit te stellen. Hout beschermen tegen vocht, op deze pagina geven we een aantal praktische tips.

Hardhout of zachte houtsoorten

Hout beschermen tegen vocht

 

Onder hardhout verstaan we houtsoorten zoals eiken, bankirai of notenhout. Onder zachte houtsoorten vallen grenen, populier of bijvoorbeeld wilg. Hardhout is beter bestand tegen de diverse weersinvloeden, maar ook daar zal het materiaal op den duur aangetast worden door vocht. Toch is dat vaak niet het grootste probleem, het is juist uitdroging die de kwaliteit van hout zal aantasten. Het materiaal wordt poreus en breekt snel af, of er komen gevaarlijke splinters die zeker bij gebruiksvoorwerpen niet gewenst zijn. Door uitdroging te voorkomen kun je houten objecten zoals een hardhouten tuinkast veel beter beschermen.

Hout beschermen tegen vocht

Wanneer vocht in de nerven van het materiaal doordringt kan er rotting ontstaan. Door de buitenzijde te schilderen kan vocht niet meer op natuurlijke wijze ontsnappen. Een impregneermiddel of beits is dan een betere optie. Een vaak gemaakte fout is het beschermen van hout tegen invloeden van buiten, zonder stil te staan bij de processen die zich in het hout afspelen. Schilder een houten bloembak, tuinbank of opbergkast dus alleen wanneer het hout helemaal droog is, in vochtige seizoenen is dat vrijwel onmogelijk te realiseren.

Impregneren, hydrateren en sealen

Hout beschermen tegen vocht

 

Hout bedekken ofwel sealen is een optie voor droog hout, wanneer het compleet uitgedroogd hout betreft kun je beter eerst hydrateren. Hiervoor zijn diverse producten verkrijgbaar. Met impregneren bescherm je het materiaal van binnenuit, en kan vocht van buiten niet in de houtnerven dringen. Een transparante beits of vernis houdt de natuurlijke uitstraling van het gebruikte hout intact, overigens zal hardhout na verloop van tijd van nature verkleuren. Dit is geen teken van degradatie maar een normaal proces. Vochtig hout, ook door toevoeging van een impregneermiddel zal iets donkerder van kleur worden, dat is normaal. Wanneer je niet zeker weet hoe je houten objecten in de tuin het beste kunt behandelen, neem dan even contact op met de leverancier of specialist. Verkeerde oplossingen kunnen juist meer schade toebrengen.

Reactie plaatsen