6 veel voorkomende fouten bij hout schilderen

Hoewel het schilderen van hardhout voor buiten niet altijd nodig is, zijn er toch veel mensen die graag het hout een fris kleurtje geven, of de kwaliteit van houten tuinkasten of tuinmeubilair zo lang mogelijk willen behouden. Je kunt met schilderwerk helaas ook fouten maken, die ten koste kunnen gaan van het hout. Hier zijn de zes meest voorkomende fouten bij hout schilderen.

6 veel voorkomende fouten bij hout schilderen

1. Niet ontvetten voor je gaat schilderen


Een van de veel voorkomende fouten bij hout schilderen is het niet ontvetten van het houtwerk. Met een emmertje verdund ammonia kun je hout niet voldoende ontvetten, gebruik hiervoor een speciale verfreiniger. Zeker wanneer je in een druk gebied woont zal er zich roet afzetten van uitlaatgassen. Met schuren kun je vet juist van de oppervlakte in de houtnerven duwen waardoor je het hout niet meer goed schoon kunt krijgen.

fouten bij hout schilderen

2. Schilderen in de winter


Je hebt een weekje vakantie, het is buiten droog dus je besluit het houten tuinmeubilair snel even te schilderen. Maar verf droogt veel te langzaam met temperaturen onder de vijf graden, zo staan de meubels dagenlang nat buiten. Er zijn verfsoorten die onder wat lagere temperaturen drogen, maar in de regel is het sterk af te raden in de winter te schilderen.

3. Schilderen in de zomer


Je hebt netjes ons advies opgevolgd, en wacht tot de zomervakantie om die hardhouten tuinkast te schilderen. Je staat in de tropische hitte te verven, met als gevolg lelijke strepen omdat de verf nu juist te snel droogt. Daarnaast kan de verf gaan onthechten wat tot afbladderen zal leiden. Een temperatuur van twintig graden is ideaal voor het schilderen van hout in de buitenlucht.

4. Vochtig hout schilderen


Om het hout te beschermen wil je zo snel mogelijk een laag verf aanbrengen om verdere degradatie te voorkomen. Toch moet je vochtig hout niet schilderen, het vocht zal zich een weg naar buiten banen waardoor de verf afbladdert. Probeer het hout zo droog mogelijk te maken, schuur het kaal en zet het in de grondverf. Een goede grondverf kun je maandenlang laten zitten voordat je de toplaag erop zet.

 

5. Houtrot overschilderen


fouten bij hout schilderen

Bij een hardhouten objecten zoals tuinkasten, pergola’s of een vlonder zal houtrot gelukkig niet zo snel voorkomen. Wanneer je toch hout hebt met houtrot is overschilderen geen oplossing. Het rottingsproces zal namelijk voortzetten onder het schilderwerk. Het houtrot moet eerst geheel verwijderd worden en worden opgevuld met een speciaal vulmiddel. Pas dan kun je het gezonde hout overschilderen. Vergeet niet dat stopverf enkele weken droogtijd nodig heeft alvorens je deze kunt schilderen.

6. Schilderen met goedkope verf


Er zijn zeker verschillen tussen goedkope en dure verf naast de merknaam die op de bus staat. Met name voor buitenschilderwerk is het van belang om hoogwaardige producten te gebruiken. Dit geldt niet alleen voor de toplaag, ook voor de grondverf moet je goede producten gebruiken. Wanneer de grondverf niet goed hecht of verpoedert zal dit gevolgen hebben voor de toplaag. En dat is zonde van de tijd en het geld.

Wil je meer weten hoe je hardhouten producten het beste kunt verzorgen? Neem dan gerust even contact met ons op voor meer informatie.
Mara
Door

Mara

op 24 Sep 2021

Wij moeten het hout van onze schuur ook behandelen, omdat we veel last hebben van aanslag. Ik ga kijken welke verf het meest geschikt is. Wellicht moeten we het hardhout ook nog een keer impregneren, zodat het beter tegen regen kan.

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 04 Feb 2021

Ik heb een antieke houten kast gekregen van mijn oma die ik graag een kleurtje wil geven. Goed om te weten dat ik deze goed moet ontvetten. Ook ben ik van plan om deze pas te schilderen wanneer het weer beter wordt.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 07 Aug 2020

Het is inderdaad verstandig om naar de staat van het hout te kijken voordat je gaat schilderen. Grondverf is daarnaast ook handig om te gebruiken voordat je je hout een kleurtje gaat geven heb ik gemerkt. Daarnaast zorg ik er altijd voor dat mijn hout goed ontvet is.

Reactie plaatsen