Hoe werkt hout impregneren?

Een hardhouten tuinkast of houten tuinmeubilair staat erg mooi in de tuin, daarnaast is hardhout een duurzaam product waar je lang plezier van zult hebben. Toch kunnen temperatuurwisselingen en vocht de kwaliteit van dit soort natuurproducten flink aantasten. Bij hout van loofbomen zul je hier sneller de gevolgen van merken, toch heeft ook hardhout niet het eeuwige leven. Om de levensduur van een hardhouten tuinkast aanzienlijk te verlengen kun je het hout impregneren. Hierbij zijn er verschillende methodes met elk hun eigen specifieke kenmerken. In dit artikel leggen we de basis van hout impregneren uit, neem voor meer informatie gerust even contact met ons op.

Wat is hout impregneren?

Een tuinkast van hardhout heeft veel te verduren, met name vocht speelt een belangrijke factor in de degradatie van het materiaal. Bij hout impregneren wordt het materiaal waterafstotend gemaakt, met als gevolg een veel langere levensduur. Je kunt tot wel vijf keer zo lang genieten van een hardhouten tuinkast. Hoe dieper het impregneermiddel in het hout kan trekken, hoe langer het effect zal aanhouden.

Drie manieren om een hardhouten tuinkast te impregneren

hout impregnerenMet een eenvoudige roller of kwast kun je een impregneermiddel aanbrengen op het hout. Deze vloeistof zal maximaal enkele millimeters diep in het hout kunnen trekken. Het is een tijdelijke oplossing die je periodiek zult moeten herhalen.
Door het hout in zijn geheel onder te dompelen kan het impregneermiddel dieper in het hout trekken. Hiermee wordt het waterafstotende effect versterkt ten opzichte van verven met een kwast.
De beste manier om hout te impregneren is tegelijkertijd de meest complexe methode. De houten balken worden in speciale vaten met impregneermiddel ondergedompeld en vervolgens vacuüm gezogen. Het impregneermiddel wordt onder hoge druk in het hout geperst waarmee de bescherming compleet in de houtnerven zal doordringen.

Vooraf hout impregneren

In het meest optimale geval worden de afzonderlijke balken onder hoge druk geïmpregneerd en daarna pas verwerkt in bijvoorbeeld een hardhouten tuinkast of houten tuinmeubilair. Wanneer dat niet mogelijk is, of wanneer de kwaliteit van het hout wordt aangetast door vocht of UV-straling is het raadzaam een beschermende laag beits aan te brengen. Naast vocht speelt bescherming tegen zonnestraling ook een rol bij de duurzaamheid van het materiaal.

Meer weten over impregneren van hout? Informeer naar de mogelijkheden en voordelen van geïmpregneerde hardhouten tuinkasten.
Reactie plaatsen